«Εμείς και εσείς αντάμα. Μια τάξη για όλα τα παιδιά» - Πρόγραμμα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στο Ειδικό Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου

«Εμείς και εσείς αντάμα.  Μια τάξη για όλα τα παιδιά» - Πρόγραμμα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στο Ειδικό Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου

«Εμείς και εσείς αντάμα. Μια τάξη για όλα τα παιδιά» - Πρόγραμμα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στο Ειδικό Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1898 ΦΟΡΕΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ειδικού Πειραματικού Δ.Σ. Ρόδου και της Ε΄ τάξης του 14ου Δ.Σ. Ρόδου–«Αστική Σχολή» συμμετείχαν σε πεντάμηνο πρόγραμμα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Εμείς και εσείς αντάμα. Μια τάξη για όλα τα παιδιά».

Οι ανωτέρω συνεργαζόμενες σχολικές μονάδες, σε ανακοίνωσή τους, περί του προγράμματος που υλοποίησαν, με στόχο τη συνύπαρξη της γενικής και της ειδικής αγωγής, καθώς και την προώθηση του σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, ανέφεραν τα εξής:


«Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης παιδιών γενικού και ειδικού σχολείου. Η εκπαίδευση σε ειδικά σχολεία είναι βοηθητική για τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κυρίως σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή τους πρόοδο, αλλά η φοίτησή τους στη γενική εκπαίδευση βοηθά αναμφίβολα και στην κοινωνικοποίησή τους.


Η επαφή παιδιών και εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης με παιδιά και εκπαιδευτικούς του ειδικού σχολείου αμβλύνει τις διαφορές και ενισχύει τις αξίες του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στη συμπληρωματικότητα, στην αναγνώριση και αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων. Αυτή η συνύπαρξη ενισχύει και εμπλουτίζει το έργο των εκπαιδευτικών σε όποιον από τους δύο χώρους και αν υπηρετούν.


Στο πρόγραμμα «Εμείς και εσείς αντάμα» συνδυάστηκαν διάφοροι τύποι συνεκπαίδευσης. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι μαθητές/-ήτριες του Ειδικού Πειραματικού Δ.Σ. συμμετείχαν αφενός σε συγκεκριμένα μαθήματα με στόχους γνωστικής ανάπτυξης και καλλιέργειας των ακαδημαϊκών τους δεξιοτήτων, όπως Γλώσσα, Γεωγραφία και Φυσική και αφετέρου στα προγράμματα Εργαστηριών Δεξιοτήτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολικός κήπος) του 14ου Δ.Σ. – «Αστικής» με στόχο: α) την καλλιέργεια και ενδυνάμωση κοινωνικών, γλωσσικών, επικοινωνιακών, διαπροσωπικών και κινητικών δεξιοτήτων, β) τη βελτίωση του αυτοσυναισθήματος και γ) την αύξηση της επιθυμίας και του ενδιαφέροντος για μάθηση.

 


Τα παιδιά των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος στον χώρο της Αστικής εξαιτίας των κτηριακών δυνατοτήτων του σχολείου και ύπαρξης χώρου για καλλιέργεια κήπου, ενώ αξιοποιήθηκαν στο κλείσιμο του προγράμματος οι χώροι του Ειδικού Σχολείου λόγω εργαστηρίων κουζίνας για την αξιοποίηση των παραγόμενων αγαθών από την καλλιέργεια του κήπου.


Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά των δύο σχολείων έγιναν μία τάξη και ασχολήθηκαν με τη φιλαναγνωσία, έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι, ζωγράφισαν, μίλησαν για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη, γνώρισαν την Ελλάδα, έκαναν πειράματα και έφτιαξαν τον «κήπο των θαυμάτων τους» στο 14ο Δ.Σ. –Αστική Σχολή. Φύτεψαν τα λαχανικά τους, τα σκάλισαν, τα πότισαν και τα φρόντισαν με περισσή αγάπη. Η σοδειά τους ήταν πλούσια σε μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια.


Μαγείρεψαν όλα μαζί μελιτζανοκεφτέδες, κολοκυθόπιτα, πίτσες με τις πιπεριές τους και σάλτσα από τις ντομάτες τους. Απόλαυσαν όλα μαζί τα μαγειρέματά τους, αφού χόρεψαν, γέλασαν και μοιράστηκαν μυστικά. Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές, η αγάπη, ο σεβασμός και η χαρά στα μάτια των παιδιών αποδεικνύουν την επιτυχία των δράσεων και μαθησιακών διαδικασιών του προγράμματος «Εμείς και εσείς αντάμα».


Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η εορταστική εκδήλωση για τη λήξη του θα φιλοξενηθεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 στις 6:30 μμ στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του κτηρίου Κλεόβουλος του Πανεπιστημίου.


Οι διευθύντριες των σχολικών μονάδων, Μαίρη Γιαννουσοπούλου και Μπέττυ Σταυριανού, καθώς και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, Καβουριού Γιάννης και Παπαματθαίου Μαρία, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά για τη συμβολή τους στην υλοποίηση και εορταστική εκδήλωση του προγράμματος « Εμείς και εσείς αντάμα» τους εξής:


Το Κέντρο « ΔΙΟΔΟΣ» και το επιστημονικό προσωπικό του, Μαρία Φτάκα (ψυχολόγο) και τον Σπύρο Στογιάννη (κοινωνικό λειτουργό) για την καθοδήγηση σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης καθώς και για την ψυχολογική ενδυνάμωση και καθοδήγηση της ομάδας των εκπαιδευτικών από την πρώτη στιγμή έναρξης του προγράμματος.
• Τους συνοδούς των σχολικών λεωφορείων που εξυπηρετούσαν με ενημερώσεις τους γονείς και τροποποίηση όπου χρειάστηκε δρομολογίων για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.


• Τους συναδέλφους και των δύο σχολείων που δέχτηκαν τις ανατροπές και τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα κάθε δεύτερη Παρασκευή, όταν εξελίσσονταν τα προγράμματα συνεκπαίδευσης
• Τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Κολιάδη Αλέξανδρο, καθώς και τον ο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πράσινου και Αστικής Ανάπτυξης, κ. Μητσού Ιωάννη, για το φρεζάρισμα και την προετοιμασία του κήπου, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό κορμό δραστηριοτήτων του προγράμματος.


• Την κα Ασημίνα Τσιμπιδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρο του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του Ειδικού Πειραματικού Ρόδου για την εποπτεία και την επιστημονική καθοδήγησή της στο πρόγραμμα.
• Τις συμβούλους, Διακογεωργίου Αρχοντούλα και Κόζα Χρυσάνθη.
• Τις εκπαιδευτικούς Μαρία Κατζιλιέρη, Ζωή Μπέη και Εύη Τζώρτζη, για την ανεκτίμητη και αναντικατάστατη βοήθειά τους στην υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος.


• Την εθελόντρια δασκάλα, Δήμητρα Κύρη για την πολύτιμη συνδρομή και βοήθειά της στην πραγματοποίηση του προγράμματος.
• Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δ.Σ. για την πρόσκληση και τη φιλοξενία τους των παιδιών του Ειδικού Πειραματικού Δ.Σ. στο αποκριάτικο πάρτι του σχολείου.
• Την κα Ξένια Κουτιβή και την κα Αλεξάνδρα Σφήκα, μητέρες παιδιών της Ε΄ τάξης, για τα κεράσματα, τα αναψυκτικά και την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα.


• Την αρχαιολόγο, Ντίνα Κεφαλά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τα μυστικά της Τάφρου».
• Τον εκπαιδευτικό Θάνο Βεκιάρη για την επιμέλεια των συνεντεύξεων των μελών του προγράμματος.
Τον εικαστικό Γαβριήλ Παγώνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια της πρόσκλησης και της αφίσας.
• Τους γονείς των μαθητών/ητριών των δύο σχολικών μονάδων για την αγάπη με την οποία στήριξαν το πρόγραμμα.
• Τον κ. Αλιβίζο (Λοΐζο) Σοφό, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, «Μοντέλα Παρέμβασης στην Ειδική Αγωγή», για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και την παρουσίαση των εργασιών λήξης του προγράμματος.


Μα πάνω απ΄ όλα, ευχαριστούμε τα παιδιά μας, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, γιατί χωρίς αυτά δε θα είχαμε ζήσει αυτή την εμπειρία. Τα ευχαριστούμε για τις στιγμές που μας χάρισαν, για τη γνώση και τον προβληματισμό που μας πρόσφεραν στον αναστοχασμό με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τα ευχαριστούμε για την αγάπη που μοιραστήκαμε και τις αναμνήσεις, οι οποίες καταγράφηκαν στη μνήμη μας, για τα χαμόγελα και την αλληλεπίδρασή μας σε αυτές τις συναντήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Σημαντικές οι επιτυχίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ρόδου: Συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων

Αντιπροσωπεία του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Εξαιρετικές επιδόσεις στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία»

Σε τμήματα ΑΕΙ μπορούν να καταταγούν οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Σωτήρη-Βασίλη Παπαντωνίου για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις