Οδηγίες διατήρησης ασφαλών τροφίμων στο ψυγείο μετά από μια βλάβη ή διακοπή ρεύματος

Οδηγίες διατήρησης ασφαλών τροφίμων στο ψυγείο  μετά από μια βλάβη ή διακοπή ρεύματος

Οδηγίες διατήρησης ασφαλών τροφίμων στο ψυγείο μετά από μια βλάβη ή διακοπή ρεύματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 287 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου
Γεωπόνος - Επιστημών Τροφίμων Msc

Έπειτα, από μία διακοπή ρεύματος ή βλάβη στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας, ορισμένα από τα τρόφιμα που ήδη έχετε αποθηκευμένα δεν κρίνονται ασφαλή ώστε να καταναλωθούν.

Αυτό οφείλεται, στην πιθανή αλλοίωση που έχουν υποστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει ο αναδυόμενος κίνδυνος που θα επιφέρει την τροφική δηλητηρίαση. Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή κατανάλωση των τροφίμων αυτών αποτελεί η σωστή διατήρησή τους.

Χώρος ψύξης / συντήρησης: η ιδανική θερμοκρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 0- 4οC. Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος τα ήδη αποθηκευμένα τρόφιμα, έχει υπολογιστεί ότι παραμένουν σε χαμηλή θερμοκρασία από 4 – 6 ώρες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου. Πρωταρχικό ρόλο, σε όλα τα παραπάνω παίζει και η ποσότητα των τροφίμων που φυλάσσονται στο ψυγείο, κάτι το οποίο σημαίνει πως όσο πιο άδειο θα είναι το ψυγείο σας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να ζεσταθεί.

• ΚΡΕΑΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ:
Μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο, ΜΟΝΟ αν έχουν ακόμη κρυστάλλους πάγου ή είναι σε θερμοκρασία κάτω από 4οC. Ισχύει τόσο για τα ωμά κρέατα όσο και για τα ήδη μαγειρεμένα. Αν η θερμοκρασία τους έχει μείνει πάνω από τους 4οC για περισσότερο από 2 ώρες, τότε θα πρέπει να ΜΗΝ καταναλωθούν.

• ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ:
Γάλα και αυγά δίχως το κέλυφός τους, προϊόντα που περιέχουν αυγά, τυριά (μαλακά, ημίσκληρα, σκληρά, τριμμένα και φαγητά που περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά και μαλακά τυριά) μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο μόνο αν έχουν κρυστάλλους πάγου ή η θερμοκρασία τους δεν ξεπέρασε τους 4οC για πάνω από 2 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, τα τρόφιμα αυτά κρίνονται μη ασφαλή για κατανάλωση. Ομοίως ισχύει, για το παγωτό και για το γιαούρτι.

• ΦΡΟΥΤΑ:
Σε μορφή χυμού: αν είναι παγωμένα, μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο. Αν έχουν περάσει αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, καλό είναι να τα πετάξετε μόνο αν δείτε ότι μουχλιάζουν ή έχουν άσχημη μυρωδιά ή ακόμη έχουν δημιουργήσει μία γλοιώδη κρούστα.

• ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ:
Σε γενικές γραμμές ισχύει, ό,τι και για τους χυμούς. Αν δείτε ότι μουχλιάζουν, καλό είναι να τα απορρίψετε.

• ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΧΥΜΟΥ:
Αν είναι παγωμένα, μπορούν να μπουν ξανά στο ψυγείο. Τα απορρίπτετε μόνο όταν η θερμοκρασία είναι άνω τους 4 βαθμούς για πάνω από 6 ώρες.

• ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Ισχύει ό,τι και στους χυμούς.

• ΨΩΜΙΑ, ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ:
Ψωμί, μάφινς, κέικ, πίτες κ.λπ. αν είναι παγωμένα μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο. Κέικ, πίτες, γλυκά (απλά, αλλά και ως βάση τους έχουν το γάλα ή αυγά ή τυριά) αν έχουν μείνει σε θερμοκρασία άνω των 4οC για πάνω από 2 ώρες ΔΕΝ θα πρέπει να καταναλώνονται.

• ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ:
Φαγητά κατσαρόλας, φαγητά με ζυμαρικά ή ρύζι, έτοιμα φαγητά ψυγείου, πίτσες και λουκάνικα, αν έχουν μείνει σε θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 4οC για πάνω από 2 ώρες και έχουν ξεπαγώσει, δεν κρίνονται ασφαλή για κατανάλωση.

Χώρος Κατάψυξης:
Η θερμοκρασία του καταψύκτη σας θα πρέπει να είναι το πολύ στους –180C. Σε περίπτωση βλάβης ή διακοπής ρεύματος, τα τρόφιμα που ήδη υπάρχουν μέσα θα παραμείνουν κατεψυγμένα για 48 ώρες υπό την προϋπόθεση, ότι διατηρείται κλειστός και είναι γεμάτος.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο καταψύκτης είναι γεμάτος κατά το ήμισυ, τα τρόφιμα θα διατηρηθούν ως κατεψυγμένα για περίπου 24 ώρες. Όμως, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή όσον αφορά τον χώρο (δωμάτιο) στο οποίο βρίσκεται ο καταψύκτης σας, που σημαίνει ότι όσο πιο ζεστός είναι τόσο πιο γρήγορα θα ανέβει και η θερμοκρασία του στο εσωτερικό του.

Τέλος, καλό είναι να ελέγχετε ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα τη θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο σας υπό συνθήκες ψύχους (ψύξη/κατάψυξη), όπου κάτι τέτοιο είναι εύκολο να επιτευχθεί όταν θα χρησιμοποιείτε θερμόμετρο ακριβείας.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων