Ξεσάλωσαν και χθες στη Ρόδο οι... απατεώνες που επικαλούνται τεχνικούς της Microsoft

Ξεσάλωσαν και χθες στη Ρόδο  οι... απατεώνες  που επικαλούνται τεχνικούς της Microsoft

Ξεσάλωσαν και χθες στη Ρόδο οι... απατεώνες που επικαλούνται τεχνικούς της Microsoft

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3686 ΦΟΡΕΣ

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο κόσμος προειδοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Δεκάδες είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα αντίστοιχοι κάτοικοι του νησιού μας, από δήθεν Τεχνικούς της Microsoft οι οποίοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες και στοιχεία ή να εκβιάσουν αντίστοιχα, προκειμένου να... αδειάσουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων συμπατριωτών μας.

Πρόκειται για ξενόγλωσσα τηλεφωνήματα που γίνονται στα σταθερά τηλέφωνα. Οι κλήσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα και οι άγνωστοι επικαλούνται τους τεχνικούς της Microsoft που θέλουν να επιλύσουν τεχνικό πρόβλημα στον υπολογιστή της οικίας.

Πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια αγνώστων, κυρίως από το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο – Αγγλία ή από τις ΗΠΑ-Αμερική ή και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες) με σκοπό την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και λοιπών προσωπικών στοιχείων από χρήστες τραπεζικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όχι μόνο.

Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο συμπατριώτης μας κ. Χρήστος Στεργιάδης, υποστήριξε ότι οι απατεώνες αυτοί, επικοινώνησαν τόσο με τον ίδιο στο χωριό όπου διαμένει, όσο και με τη φίλη του που διαμένει σε άλλο χωριό, στα σταθερά τους τηλέφωνα, προσπαθώντας έτσι να στήσουν σχετική πλεκτάνη με στόχο να τους εξαπατήσουν.

Ο ίδιος κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και στη συνέχεια στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εκγλήματος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν και μηνύσεις κατα αγνώστων.
Τα τηλέφωνα που επικοινώνησαν ήταν το 00490999086653, το +923001006689 Whats Αpp και το +493422074531.


Όπως επισημαίνει η αστυνομία, «σε περίπτωση που δεχθείτε τηλεφωνική κλήση από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρείας πληροφορικής και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, θα πρέπει να αρνηθείτε και να καταγγείλετε το γεγονός στις τράπεζες που συνεργάζεστε ή την αστυνομία.

Συνήθως οι απατεώνες λένε στα αγγλικά ότι είναι στελέχη της εταιρίας Microsoft και ότι «βλέπουν» πως ο υπολογιστής σας στέλνει «μηνύματα» επειδή έχει προσβληθεί με παράνομο λογισμικό (ιούς) ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα γουίντοους (windows). Τότε ζητούν από το θύμα να εγκαταστήσει σόφτγουερ (software) ώστε να αποκτήσουν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης και έτσι να μπορέσουν να «δουν» ποιο είναι το πρόβλημα στον υπολογιστή και να το επιλύσουν.

Στη ουσία αυτό που καταφέρνουν είναι να μπουν στον υπολογιστή του θύματος και έτσι να υποκλέψουν τους κωδικούς του ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο όπως κωδικούς για web banking (e-banking), κωδικούς Facebook, Instagram αλλά και φωτογραφίες ή video που έχετε αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας.

Σε άλλες περιπτώσεις, (όταν ο υπολογιστής ανήκει σε εταιρία αλλά και οικιακούς (home computers) μπορεί να ζητήσουν να γίνει κατάθεση σε bitcoin ή άλλο ψηφιακό νόμισμα ώστε να «απομακρύνουν» το παράνομο λογισμικό.

Μάλιστα πολλές φορές ακούγεται από το βάθος και θόρυβος και από άλλα άτομα που μιλούν στο τηλέφωνο, όπως στις περιπτώσεις που δεχόμαστε κλήσεις από call centers για συνδρομή σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή ρεύματος.

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος έχει φανερώσει προσωπικά στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών ζήτησαν οι δράστες, η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας.

Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η χρήση ισχυρών κωδικών, καθώς επίσης και η άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο, κατά περίπτωση, τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζει.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία τόσο η δήλωση του περιστατικού απάτης στην τεχνική υποστήριξη της εταιρείας, που υποδύθηκαν οι επιτήδειοι όσο και η καταγγελία του γεγονότος στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης της Microsoft δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμούς τηλεφώνου.
Όταν επικοινωνείτε με τους απατεώνες, εκείνοι μπορούν να σας προσφέρουν πλαστές λύσεις για τα «προβλήματα» και να ζητήσουν να πληρώσετε με τη μορφή μιας εφάπαξ χρέωσης ή μιας συνδρομής σε μια υποτιθέμενη υπηρεσία υποστήριξης.

Διαβάστε ακόμη

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Αδ. Γεωργιάδης: «Αδιανόητο να έχουμε προκηρύξει 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω»

Δ. Γάκης: «Να καταδικάσουμε το ΕΓΩ, να αναδείξουμε το ΕΣΕΙΣ»

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη Ρόδο