Παραχωρούνται (πάλι) τα ακίνητα της Βάρης και του Καλαμώνα

Παραχωρούνται (πάλι) τα ακίνητα της Βάρης και του Καλαμώνα

Παραχωρούνται (πάλι) τα ακίνητα της Βάρης και του Καλαμώνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 643 ΦΟΡΕΣ

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Τις διαδικασίες για την επίλυση ενός ακόμα θέματος που έχει βαλτώσει εδώ και δεκαετίες στο νησί της Ρόδου, αυτό της παραχώρησης των ακινήτων της Βάρης και του Καλαμώνα στον Δήμο Ρόδου, έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο, ο οποίος δήλωσε χθες από τη Ρόδο ότι σκοπός τους είναι να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και να αξιοποιηθούν.

Ο Υφυπουργός, βρέθηκε χθες στη Ρόδο για την 11η Δημόσια Διαβούλευση για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη σημασία της για το Νότιο Αιγαίο και τον ίδιο με τους συνεργάτες του, υποδέχθηκαν χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Αμέσως μετά την άφιξη του Υφυπουργού, μετέβησαν στα κτήματα της Βάρης και του Καλαμώνα, για την παραχώρηση των οποίων στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, έχει προηγηθεί μακρά συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου με το Υπουργείο, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ακόμα χρονίζον αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που δεν έχει τελεσφορήσει για περισσότερα από 20 χρόνια. Εκεί, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ρόδου παρουσίασαν επιτόπου στον Υφυπουργό και τους συνεργάτες του το κοινό σχέδιο για την αξιοποίηση των δύο ακινήτων.

Σε δηλώσεις τους αργότερα, παρουσία και του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα, ο Περιφερειάρχης, καταρχάς, είπε ότι είναι μία συζήτηση άνω της εικοσιπενταετίας που γίνεται στη Ρόδο για την αξιοποίηση αυτών των δύο εκτάσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουν καταθέσει μαζί με τον Δήμο Ρόδου ένα κοινό αίτημα-μάλιστα τόνισε το κοινό διότι, όπως είπε, είναι σαφές στους ίδιους το σχέδιο, δηλαδή τι θέλει ο καθένας, να κάνει και που και αυτό παρουσίασαν και στον Υφυπουργό, επιτόπου.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη στην οποία όπως είπε, συμμετείχε…όλο το Νότιο Αιγαίο μέσα από την τεχνολογία, όλα τα νησιά, και η Αυτοδιοίκηση και συνεταιρισμοί και αγρότες, για την νέα ΚΑΠ. Και δήλωσε ο Περιφερειάρχης: «Έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις, δύο μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι το ΕΣΠΑ 2021-2027 όπου είναι διακριτός ένας μεγάλος χώρος για τον πρωτογενή τομέα και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο, έχουμε ανοίξει αυτή τη στιγμή τον διάλογο και διαμορφώνουμε την ατζέντα ποιο είναι το περιεχόμενο του Νοτίου Αιγαίου σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείο αλλά και το ταμείο ανάκαμψης στο οποίο έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε». Μάλιστα, ως παράδειγμα γι’ αυτό το τελευταίο ανέφερε τα φράγματα, μα και έχει μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια ένας μεγάλος αριθμός φραγμάτων στα νησιά του Αιγαίου αλλά χωρίς χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ρόδου αφού εξέφρασε και εκείνος τη χαρά του για την παρουσία του Υφυπουργού, είπε: «Δεκαέξι μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στη Ρόδο, που ήρθε να ανακοινώσει όχι ένα έργο, όχι δύο έργα αλλά δύο χρονίζοντα θέματα που βρίσκουν λύση. Κουραστήκαμε όλοι και κυρίως ο ροδιακός λαός να ακούει υποσχέσεις, ασκήσεις επί χάρτου, να μην πω ακόμα και επαναστατικές πολιτικές, μαύρες σημαίες, διαφωνίες, συμφωνίες με απουσία περιεχομένου.

Ο Υφυπουργός ήρθε στη Ρόδο για να δώσει ακόμα δύο λύσεις: το χρονίζον θέμα του Καλαμώνα, που με τις φετινές φωτιές της 1ης Αυγούστου, απέδειξε ότι έχει ανάγκη εκεί η περιοχή να αξιοποιηθεί και νομίζω ότι με πρωθυπουργική εντολή όλα τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν σε αυτόν που θα τα αξιοποιήσει. Δεν είναι θέμα ποιος έχει μεγαλύτερη περιουσία και ποιος έχει μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο και ποιος κρατάει περισσότερα χαρτιά ιδιοκτησιακά, παραχώρησης ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά να πάρεις κάτι και να το δώσεις στην κοινωνία που το έχει ανάγκη και η Ρόδος είχε πάρα πολύ μεγάλη ιστορία στον πρωτογενή τομέα».

Και κλείνοντας, είπε ο Δήμαρχος για τον Καλαμώνα και τη Βάρη: «Δύο εξαιρετικά ακίνητα, 900 στρέμματα το ένα, 600 στρέμματα το άλλο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου οι σκέψεις είναι η αξιοποίηση, ο καθένας για το καλό του ροδίτη και της ροδίτισσας, αλλά και Του Νοτιοπελαγίτη και της Νοτιοπελαγίτισσας, να προχωρήσουμε άμεσα, με τη σημερινή πολιτική ηγεσία και να προχωρήσουμε σε έργα και όχι λόγια, σκέψεις και υποσχέσεις».
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Υπουργό «που καταλαβαίνει την ανάγκη μας γιατί η Ρόδος έχει πάρα πολλά να προσφέρει και στον πρωτογενή τοιμέα».

Ο Υφυπουργός
Από την πλευρά του, ο κ. Στύλιος, δήλωσε ότι η φιλοσοφία του Υπουργείου είναι η παραχώρηση των εκτάσεων που διαθέτει στις τοπικές κοινωνίες και είπε: «Η δική μας φιλοσοφία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι εκτάσεις που διαθέτουμε να παραχωρηθούν στις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν, να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, να υπάρχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, βάσει του οποίου θα μπορέσει να φέρει περισσότερα έσοδα στην τοπική οικονομία, και στη χώρα συνολικά.

Συνεπώς, το αίτημα για την παραχώρηση, που είναι και δική μου προσωπική αρμοδιότητα στο Υπουργείο, το μελετάμε για να επιλύσουμε όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, ώστε γρήγορα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, να διατεθούν οι εκτάσεις στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, για να τις αξιοποιήσουν.

Είναι θετικό ότι Περιφέρεια και Δήμος, έχουν κοινό σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων και αυτό δίνει σε μας μεγαλύτερη ευθύνη να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που τώρα μελετάμε είναι ο Νόμος 4061 που μας περιορίζει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία παραχώρησης.

Δεν είναι μια απόφαση του Υπουργού να το παραχωρήσει επειδή το θέλει και επειδή του ζητούν η Περιφέρεια και ο Δήμος. Κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο. Εάν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο μας δίνει τη δυνατότητα, θα το κάνουμε άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουμε στη θεσμική, νομοθετική παρέμβαση που χρειάζεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Υφυπουργός.

Όσο για το πότε θα γίνει αυτό, ο Υφυπουργός περιορίστηκε στο να πει «το μελετάμε, δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο αλλά θα είναι πολύ γρήγορα. Γενικά στο Υπουργείο έχουμε πει ότι θα μειώσουμε όλους τους χρόνους στο 50%.

Μελετάμε τη διαδικασία τη θεσμική διότι υπάρχει ο νόμος ο 4061 που μας περιορίζει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία παραχώρησης. Δεν είναι μία απόφαση του Υπουργού επειδή θέλω και επειδή το ζητάει ο Δήμος η ή Περιφέρεια σας το παραχωρώ. Κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο. Εάν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο μας δίνει τη δυνατότητα, θα το κάνουμε άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει και η θεσμική νομοθετική παρέμβαση που χρειάζεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Στο σημείο αυτό, δήλωσε ο Περιφερειάρχης: «Για περισσότερα από 20 χρόνια, άλλοι 7-8 υπουργοί έχουν εξαγγείλει την παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε που όλα ήταν εύκολα, τότε που δεν υπήρχανε κηδεμονίες, τότε που δεν υπήρχανε σκληρές νομοθεσίες περί τη διαχείριση, τότε που δεν υπήρχαν αυτά τα σκληρά δημοσιονομικά όρια και μέτρα.

Εγώ είμαι χαρούμενος γιατί η πολιτική αποκτά αξία όταν έχει περιεχόμενο το οποίο είναι πραγματικό. Ποτέ δεν έχουμε κάνει κάτι το οποίο να θυμίζει στο ελάχιστο αυτή την πολιτική των δεκαετιών που μας έσυρε στο τέλμα και την αγωνία.

Όπως και με το Εθνικό Θέατρο, πριν από πολύ λίγο διάστημα όταν κανένας δεν πίστευε αυτό που έγινε, όταν εισπράτταμε ειρωνείες, εισπράτταμε τον αρνητισμό μιας απίστευτης μιζέριας, ενός πολιτικού προσωπικού που δεν έχει να παρουσιάζει τίποτα, ούτε στο βιογραφικό του αλλά ούτε και σαν πρόταση για το μέλλον.

Ό, τι βγαίνει αυτό το διάστημα είναι καλά προετοιμασμένο, είναι μελετημένο και έρχεται ως αποτέλεσμα δουλειάς πολύ σκληρής, με προσήλωση στην αλήθεια, στον ρεαλισμό και στη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Επιπλέον είμαι πολύ περήφανος να πω ότι κλείνουμε μια μια πληγές δεκαετιών, τότε που τα χρήματα ήτανε άπειρα, οι διαδικασίες ήταν ελάχιστες και η πολιτική βούληση ήταν το μοναδικό θέμα. Σήμερα, με τάξη, με νοικοκυριό, με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα, με πολλή συνεργασία, με σεβασμό του ενός προς τον άλλο, τα πράγματα τακτοποιούνται και ένα - ένα θέμα μπαίνει στη θέση του και παίρνει τον δρόμο της επίλυσης.

Πάνω στις εκτάσεις αυτές, 20 χρόνια τώρα, πολιτικοί χώροι και πολιτικά πρόσωπα έχτισαν καριέρα.
Αυτά τελειώσανε. Η δική μας καριέρα θα είναι πάνω σε έργα τα οποία θα είναι ωφέλημα στην κοινωνία.
Ρεαλιστικά, πραγματικά έργα εξαγγέλλονται και γίνονται και όταν γίνεται η συζήτηση, είναι πλέον στο στάδιο που είναι δρομολογημένα» ανέφερε.

Η διαβούλευση για την ΚΑΠ
Για τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Νότιο Αιγαίο, η οποία ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα νησιά της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό, τους συνεργάτες του και τον Υπουργό, γιατί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δήλωσή τους ήταν ότι είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε μαζί τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουνε, για την περαιτέρω αξιοποίηση των υποδομών και για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στηρίζοντας χρηματοδοτικά τις πρωτοβουλίες τόσο του α’ όσο και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Έχουμε μπροστά μας δυο μεγάλες προκλήσεις, δυο μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία: το ΕΣΠΑ 2021-2027 όπου είναι διακριτός ένας μεγάλος χώρος για τον πρωτογενή τομέα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο έχουμε ανοίξει αυτή τη στιγμή τον διάλογο και διαμορφώνουμε την ατζέντα, ποιο είναι το περιεχόμενο του Νοτίου Αιγαίου σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε, όπως για παράδειγμα τα φράγματα, καθώς έχουν μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια μας μεγάλος αριθμός φραγμάτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά χωρίς χρηματοδότηση.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, για τη δουλειά, για την καλή διάθεση, για την μέχρι τώρα συνεργασία».
Ο κ. Στύλιος για τη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027: «Η ΚΑΠ αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη ανάπτυξη της χώρας, είναι η κοινή στρατηγική που έχει αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταλήξει στο εθνικό σκέλος της , δηλαδή στις προτεραιότητες που θα θέσει η χώρα, για να δοθούν οι επιδοτήσεις οι ενισχύσεις και το αναπτυξιακό κομμάτι της ΚΑΠ.

Οι πόροι της ΚΑΠ ανέρχονται σε για την περίοδο 2023 – 2027 (και μέχρι το 2029 εάν δοθεί παράταση) 19,δισ. €, χωρίς μειώσεις σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη για την περίοδο 2014-2020, παρά το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πόροι μειώθηκαν κατά 10%. Η μοναδική χώρα για την οποία δεν μειώθηκε ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, είναι η Ελλάδα.

Η ΚΑΠ αποτελεί τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα, αυτός ο χάρτης σημαίνει παραγωγή προϊόντων τα οποία θα έχουν φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα, σημαίνει να συναντήσουμε την Πράσινη Συμφωνία 2020 2030, σημαίνει ενίσχυση της ψηφιακής γεωργίας, της βιολογικής γεωργίας, της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής. Με αυτές τις κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε».

Μάνος Κόνσολας
Από την πλευρά του ο κ. Κόνσολας δήλωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι το πάθος του κ. Χατζημάρκου είναι ο τουρισμός, όμως γνωστό είναι και το πάθος του για την παραγωγική οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου και το Νοτίου Αιγαίου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση χαιρόμαστε που ο Υπουργός είναι σήμερα εδώ με τον Δήμαρχο Ρόδου και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε.

Είναι αλήθεια ότι είναι μία σημαντική συγκυρία, το λέω για ακόμα μία φορά, χωρίς σκοπιμότητα και με απόλυτη ειλικρίνεια: Χατζημάρκος, Καμπουράκης και τώρα Ζαεννετίδης, είναι μία λαμπρή ευκαιρία για τη Δωδεκάνησο να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα που έχει, φυσικά προικισμένη από τον Θεό, να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε μία πολιτική για τον πρωτογενή τομέα που συνδέεται με τον τριτογενή τομέα, μοναδική και αξιοζήλευτη.

Είναι αλήθεια ότι θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτής της δημόσιας διαβούλευσης που είχε την πρωτοβουλία ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Υπουργός, να καταθέσουμε όλοι τις απόψεις μας προκειμένου να αναδειχθεί η νησιωτικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία που χρειάζεται η πολιτική για τους κοινούς αγρπτικούς στόχους που έχουμε. Θα πρέπει επίσης να μας προβληματίσει το γεγονός ότι απέναντι μας υπάρχει μία χώρα η οποία δεν είναι σε ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο και σ’ αυτή την κατεύθυνση νομίζω υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό».

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας

Γιώργος Νικητιάδης στη Βουλή : Σταματήστε επιτέλους την ακτοπλοϊκή και εμπορική απομόνωση της Νισύρου

Υπ. Παιδείας: 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Σκανδαλίδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: "Η φωτιά στην Κω δεν λύγισε τη βαριά "βιομηχανία" του τόπου"

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα