Το «Μουούρι» της Καλύμνου στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το «Μουούρι» της Καλύμνου στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το «Μουούρι» της Καλύμνου στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 642 ΦΟΡΕΣ

Το «Μουούρι» της Καλύμνου εγγράφηκε από χθες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Το «Μουούρι» ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο από κάθε καλύμνικο σπίτι, τόσο στο νησί όσο και στα σπίτια των απανταχού Καλυμνίων. Είναι το παραγεμισμένο αρνί με συγκεκριμένη συνταγή, το οποίο τοποθετείται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος. Το σκεύος παραπέμπει σε πιθάρι, το οποίο σφραγίζεται με ζυμάρι και ψήνεται σε ξυλόφουρνο ολόκληρη τη νύχτα.

Η πόρτα του ξυλόφουρνου χτίζεται ερμητικά για να διατηρήσει σταθερή την απαραίτητη θερμοκρασία. Το τελετουργικό της προετοιμασίας και του φουρνίσματος αναζωπυρώνουν ανεξίτηλες μνήμες και συναισθήματα.

Ανήμερα της Λαμπρής ανοίγεται το «Μουούρι» και όλη η οικογένεια απογειώνει τη γεύση και τα αρώματα με όμορφες στιγμές και εικόνες που διατηρούν άσβεστη τη ζώσα παράδοση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή δεκαεννέα (19) νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το ΥΠΠΟ, μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).
Τα Δελτία για τα δεκαεννέα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2022.

Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των φορέων.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη, με την αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής για την εγγραφή των δεκαεννέα νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο, δήλωσε:

«Με την εγγραφή δεκαεννέα νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη της συλλογικής μας ταυτότητας.

Τα στοιχεία που εγγράφονται εμπεριέχουν το αποτύπωμα των ανθρώπων στο διάβα του χρόνου.

Ένα αποτύπωμα που συμπυκνώνει την εμπειρία, τη γνώση, τις δεξιότητες, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και το συναίσθημα του λαού μας, όπως αυτά εκδηλώνονται σε διάφορους τόπους, αποτελώντας ψηφίδες της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας φέρει βαθιά τα ίχνη ενός πλούσιου και, ως κάποιο βαθμό, ανεξερεύνητου παρελθόντος του λαού μας. Ταυτόχρονα είναι βιωμένη παράδοση, ζωντανό στοιχείο του Πολιτισμού μας.

Οφείλουμε να την τιμούμε, να τη σεβόμαστε και να τη διαφυλάττουμε ως εχέγγυο αυτογνωσίας για εμάς τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές.»

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης της UNESCO, η χώρα μας δημιούργησε και εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν σημαντικά, για την ταυτότητά τους.

Η εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο δεν αποτελεί παρά ένα μόνο βήμα για τη συνεργασία διοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και, κυρίως, των ίδιων των κοινοτήτων ως φορέων, για την εκπόνηση και την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν στη διαφύλαξη των παραδόσεων και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές.

Η ετήσια διαδικασία εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ξεκινάει κάθε Ιανουάριο, με τη δημόσια πρόσκληση που απευθύνει η ΔΙΝΕΠΟΚ, σύμφωνα με ορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή κατά τις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Ιουνίου 2023, 29 Ιουνίου 2023, 4 Οκτωβρίου 2023, 13 Νοεμβρίου 2023, 19 Ιανουαρίου 2024 έκανε θετική εισήγηση για την εγγραφή δεκαεννέα στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία έκανε δεκτή η υπουργός Πολιτισμού.

Τα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι τα εξής:

1. Ριζίτικα τραγούδια Δυτικής Κρήτης

2. Ετήσιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου στη Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου

3. Η τέχνη παρασκευής παραδοσιακού τουλουμίσιου τυριού στον Ζάρακα Λακωνίας

4. Η Αμπελοοινική Παράδοση της Ραψάνης

5. Η Αμπελοοινική Παράδοση της Λήμνου

6. Η Κεραμική και Γλυπτική Τέχνη του Χαράλαμπου Γκούμα (Αιγάλεω, Αθήνα)

7. Η κεραμική τέχνη του Δημήτρη Κουβδή (Άγιος Στέφανος Μανταμάδου Λέσβου)

8. Η αγγειοπλαστική παράδοση των Μαργαριτών Μυλοποτάμου Κρήτης

9. Ο Χορός των παπάδων ή χορός των γερόντων στις κοινότητες Επίσκεψης και Νυμφών Βόρειας Κέρκυρας

10. Αρμαθιές: παρασκευή και κατανάλωση στον Ζάρακα Λακωνίας

11. Παραγωγή χορτάρινης σκούπας στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος

12. O Αμπελώνας και οι αμπελοοινικές παραδόσεις του Μετσόβου – Κατώγι Αβέρωφ

13. Καλαματιανός Χορός

14. Ιερό Δάσος Αγίων Θεοδώρων, Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, Κοινότητα Ραψάνης Δήμου Τεμπών

15. Πρακτικές διαχείρισης του νερού στους οικισμούς του Ζάρακα Λακωνίας. Η στέρνα

16. Κοινοτική διαχείριση του νερού στον Τόρνο Ευρυτανίας

17. Καρναβάλι Καθαράς Δευτέρας στη Νέδουσα Ταΰγετου

18. Πατρινό Καρναβάλι

19. Μουούρι, το Πασχαλιάτικο έδεσμα της Καλύμνου

Διαβάστε ακόμη

Το πιο οικονομικό ελληνικό νησί για διακοπές

Το Αστεροσκοπείο σε Λέρο, Λειψούς και Κάλυμνο

Το ΣτΕ ακύρωσε άδεια, η Υπηρεσία Δόμησης Καλύμνου εξέδωσε νέα

Πρόστιμο 91.314 ευρώ από την περιφέρεια στη ΔΕΥΑ Καλύμνου

Περιοδεία στην Κάλυμνο πραγματοποίησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βουλγαράκης

Ενεργό ρόλο αποκτά ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στο νησί της Καλύμνου

Η Κινητή Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κάλυμνο

Κινητοποίηση του Λιμενικού στην Κάλυμνο εξαιτίας εισροής υδάτων σε αλιευτικό πλοίο