Έπρεπε να τροποποιηθεί ο Οργανισμός της περιφέρειας

Έπρεπε να τροποποιηθεί ο Οργανισμός της περιφέρειας

Έπρεπε να τροποποιηθεί ο Οργανισμός της περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 498 ΦΟΡΕΣ

Αυτό επισήμανε χθες με δηλώσεις του ο Γ. Χατζημάρκος

Στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, αναφέρθηκε χθες ο περιφερειάρχης, κος Γιώργος Χατζημάρκος.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε, ότι ο Οργανισμός της περιφέρειας έχει κλείσει πάνω από δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερο, και από τον νόμο, έπρεπε να τροποποιηθεί μία διαδικασία, την οποία έχουν ξεκινήσει όλες οι περιφέρειες.

«Έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την ίδια τη ζωή, που φέρνει καινούριες προκλήσεις, απαιτήσεις και καταστάσεις, κι αυτό που κάθε οργανισμός πρέπει να κάνει, είναι να έχει τα αντανακλαστικά και να προσαρμόζεται όσο πιο καλά μπορεί», ανέφερε για το θέμα και πρόσθεσε:

«Το οργανόγραμμά μας το φρεσκάραμε πολύ και αποτυπώσαμε αυτό που, ως Διοίκηση πιστεύουμε, ότι περιγράφει την ανταπόκριση στις σημερινές προκλήσεις. Ένας σύγχρονος οργανισμός που σέβεται τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα και αυτό είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε διεξοδικά μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, σε αντίθεση με την εκτός περιφερειακού συμβουλίου ζωή, όπου οι φωνές αντίδρασης ήταν αρκετές. Μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, τα επιχειρήματα ήταν φτωχά και λίγα και απαντήθηκαν όλα με σοβαρότητα.»

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, ο νέος Οργανισμός εισάγει μία νέα διεύθυνση για τις υποδομές περιβάλλοντος, λιμενικές, ύδρευσης, αποχέτευσης, ενώ αναβαθμίστηκε η Διεύθυνση Οικονομικών, και προστέθηκε μία αναβαθμισμένη Γενική Διεύθυνση, που έχει να κάνει με το ψηφιακό περιβάλλον.

Επίσης, υπάρχει μία Γενική Διεύθυνση για θέματα καινοτομίας περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και αειφορίας και επίσης, δημιουργήθηκε η πρώτη Διεύθυνση Παρακολούθησης της Φέρουσας Ικανότητας, καθώς, σύμφωνα με τον κο Χατζημάρκο, είναι ζήτημα χρόνου από την Κυβέρνηση και το Συμβούλιο της Επικρατείας, να οριστεί το περιεχόμενο της φέρουσας ικανότητας. «Βελτιώνουμε τη ζωή των κατοίκων στα νησιά μας, κοιτάμε το αύριο κοιτάμε μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν για το νέο σχήμα του ΟΕΥ, είπε, ότι έγινε πολύς θόρυβος στον δημόσιο διάλογο για τον ΟΕΥ, από κάποιους που θέλουν να ζουν πολλές δεκαετίες πίσω.

«Απαντήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο σε όλες τις αιτιάσεις. Ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, μαζί με τους οποίους κάναμε και πολλές αλλαγές από το αρχικό σχέδιο, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω.

Γι΄αυτό, το πολύ μικρό ποσοστό που θέλει να είναι στα… κάγκελα και να μιλά με τη γλώσσα του ‘80, οφείλω να πω στην κοινωνία, ότι έχουμε πληρώσει αυτές τις αντιλήψεις και τις πρακτικές και τις συμπεριφορές, και επιτέλους η χώρα πρέπει να αλλάξει. Με την αδράνεια δεν πας κάπου, δεν οδηγείσαι πουθενά, μας ζήτησαν να μείνουμε ακίνητοι, αδρανείς με μία γλώσσα ξύλινη και από λίγους και τοξική.

Οι οργανισμοί και τα δημόσια πρόσωπα που γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από την καρέκλα τους, πεθαίνουν διοικητικά, πολιτικά και ως προς την αποτελεσματικότητά τους», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Ειδική αναφορά έκανε όμως ο κος Χατζημάρκος και στη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως είπε, υπάρχει ένας διακριτός κωδικός για να χρηματοδοτηθούν δράσεις αστικών αναπλάσεων σε δήμους μας.

Επελέγησαν οι δήμοι Ρόδου, Σύρου, Κω, Νάξου και Καλύμνου. Πέρυσι το φθινόπωρο, έληξε η προθεσμία και ενημερώθηκαν ήδη οι δήμοι, ώστε να ετοιμάσουν προτάσεις για χρηματοδότηση παρεμβάσεων στον πολεοδομικό ιστό των πόλεών τους, που να κυμαίνονται σε κόστος από 8 έως 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, προτάσεις υπέβαλαν οι τέσσερις από τους πέντε δήμους.

Ειδικότερα, ο δήμος Ρόδου, δεν πρόλαβε να καταθέσει πρόταση και για τον λόγο αυτό, κατόπιν συνεννόησης με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη, του γνωστοποιήθηκε, ότι θα δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία για να καταθέσει πρόταση, καθώς έχει τον μεγαλύτερο πολεοδομικό ιστό στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Έτσι, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, μπορεί να καταθέσει την πρότασή του.

Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη τού υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Ρόδο και στη συνάντηση εργασίας που είχε μαζί του, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Ρόδο, με ΟΠΚΕ και ΟΕΠΤΑ για την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο ενώ ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε κάτι, στο οποίο ο υπουργός συμφώνησε, δηλαδή να τοποθετηθούν συνοριοφύλακες και στη Ρόδο.

Μάλιστα, έγινε συζήτηση για 100 συνοριοφύλακες, για τους οποίους, το υπουργείο θα τρέξει τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά το οδικό μας δίκτυο, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό να επισπεύσουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, τις διαδικασίες για την τοποθέτηση καμερών στους κεντρικούς δρόμους του νησιού.

«Ζήτησα να μας δώσουν τον αριθμό και τις θέσεις στο οδικό δίκτυο και τις προδιαγραφές, πώς θέλουν να είναι η οπτική επιτήρηση κι εμείς θα αναλάβουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο, να το κατασκευάσουμε και να παραδώσουμε τη λειτουργία του.

Τον έλεγχο θα τον έχει η Αστυνομία. Μάλιστα, όλα τα φωτιστικά σώματα που τοποθετήθηκαν στο οδικό δίκτυο, έχουν θέση για υποδοχή κάμερας και μηχανισμού», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Παιδείας: 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Σκανδαλίδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: "Η φωτιά στην Κω δεν λύγισε τη βαριά "βιομηχανία" του τόπου"

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Αδ. Γεωργιάδης: «Αδιανόητο να έχουμε προκηρύξει 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω»