Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες από το γυμνάσιο Μασάρων

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες από το γυμνάσιο Μασάρων

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες από το γυμνάσιο Μασάρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 525 ΦΟΡΕΣ

Στο Γυμνάσιο Μασάρων όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπήρξαν προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων για ομάδες μαθητών που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συγκεκριμένα:

1. Το πρόγραμμα της κινηματογραφικής λέσχης (http://lesximasar.blogspot.gr) όπου οι μαθητές παρακολούθησαν αρκετές ταινίες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, αλλά και σε κινηματογράφους στη Ρόδο και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

2. Το πρόγραμμα Δημιουργίες με Ανακυκλώσιμα Υλικά όπου οι μαθητές έφτιαξαν πολλές ωραίες δημιουργίες με υλικά που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, τις οποίες παρουσίασαν με επιτυχία σε άλλα σχολεία πριν λίγο καιρό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου στο Ροδίνι.

3. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε επίσης πρόγραμμα που πραγματοποίησε μία άλλη ομάδα μαθητών με τις Εκκλησίες της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου.

4. Σε μία άλλη εκδήλωση στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου στο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, παρουσιάστηκε με επιτυχία η Ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου «Μαθητές εν Δράσει» (http://ma8ites-en-drasi.blogspot.gr). Η ηλεκτρονική εφημερίδα συμμετέχει ταυτόχρονα και στο διαγωνισμό του δήμου για τις καλύτερες εκπαιδευτικές ιστοσελίδες. Το σχολείο συμμετείχε επίσης σε διαγωνισμό έκθεσης με θέμα από την Φιλική Εταιρία και επίσης στο διαγωνισμό EDUCARTOON με ζωγραφιές.

5. Ένα άλλο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε φέτος ήταν για την Ελιά, τον θησαυρό της Ελληνικής Γης.

6. Η Κατασκευή του Ηλιακού Ρολογιού που κοσμεί τον αύλειο χώρο του σχολείου ήταν ένα ακόμη πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

7. Τέλος υπήρξε συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Street Art Bridges Europe» http://streetart-europe.de με διάφορες δραστηριότητες, με αποκορύφωμα το ταξίδι στην Ισπανία 6 μαθητών και 2 καθηγητριών, όπου συναντήθηκαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς από 8 άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες και γνωριμίες.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά στοιχεία από το πρόγραμμα κατασκευής του ηλιακού ρολογιού.
Τι είναι το ηλιακό ρολόι: Το ηλιακό ρολόι είναι μία κατασκευή για να μετράμε το χρόνο με τη βοήθεια της σκιάς ενός δείκτη που ονομάζεται «γνώμονας». Η ιδέα ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι η σκιά ενός σώματος που το φωτίζει ο ήλιος αλλάζει θέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ηλιακό ρολόι είναι το σταυροδρόμι της φύσης με την επιστήμη, τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Τι είναι το ανάλημμα: Έχει ονομαστεί και «ουράνιο οχτάρι». Είναι η θέση του Ήλιου σε σχέση με τον μεσημβρινό μία δεδομένη ώρα στη διάρκεια ενός έτους.

Αναλημματικά ρολόγια: Τα αναλημματικά ρολόγια δεν έχουν σταθερό γνώμονα. Ο τύπος αυτός του ηλιακού ρολογιού είναι ο κατάλληλος για την υλοποίηση στην αυλή ενός σχολείου μιας και το ρόλο του γνώμονα μπορεί να πάρει ένας μαθητής και οι γραμμές των ωρών μπορούν να σχεδιαστούν στο δάπεδο της αυλής.

Ο μαθητής στέκεται στο μέσο του ρολογιού, πάνω σε ένα διάδρομο-ημερολόγιο, στο σημείο που ορίζεται από τη τρέχουσα ημερομηνία.
Στην οριζόντια ωρολογόπλακα έχει σχεδιαστεί μια έλλειψη με υποδιαιρέσεις που αντιστοιχούν στις ηλιακές ώρες
Ο μεγάλος άξονας της έλλειψης προσανατολίζεται στη διεύθυνση Ανατολής- Δύσης, ενώ ο μικρός άξονας στη διεύθυνση Βορρά - Νότου.

Στην κατεύθυνση του βορρά αντιστοιχεί η ώρα 12:00, στην κατεύθυνση της δύσης αντιστοιχεί η ώρα 6:00 και στην κατεύθυνση της ανατολής η ώρα 18:00.

Διαβάστε ακόμη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου

Το 1ο Φεστιβάλ Τακακιού 14 Ιουλίου στην Παστίδα

Εκδήλωση για το εταιρικό δίκαιο στις επιχειρήσεις τουρισμού

Ροδίτισσα αγιογράφος θα συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση στη Νέα Υόρκη

Εικαστική Έκθεση της Νάντιας Σκορδοπούλου

15η Γιορτή Μουσικής στο Άλσος Αγίου Σουλά Σορωνής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ΄ Πολιτιστικού Συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Παρουσίαση του βιβλίου "Το Χτικιό" της Ίριδας Μαυράκη