Διαγωνισμός για το λογότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας

Διαγωνισμός για το λογότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας

Διαγωνισμός για το λογότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 530 ΦΟΡΕΣ

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα κατατεθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας

Την κεντρική ιδέα με την οποία η Ρόδος θα ριχθεί στη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 καθώς και τα βήματα που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι την κατάθεση του φακέλου τον ερχόμενο Νοέμβριο, ανέλυσε, χθες, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου, με αφορμή τον διαγωνισμό για το λογότυπο της υποψηφιότητας.

Καταρχήν, ενημέρωσε ότι βγήκε “στον αέρα” ο διαγωνισμός για το λογότυπο και, μάλιστα, ευχαρίστησε το Δ.Σ. της ΔΕΡΜΑΕ το οποίο, στην ουσία, επιχορηγεί αυτή τη διαδικασία αφού υπάρχει και ένα οικονομικό σκέλος στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με τα όσα είπε, χθες, υπάρχει η κεντρική ιδέα και ζητούν από τους γραφίστες, τους καλλιτέχνες, τους χαράκτες, να τη διαβάσουν και να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το λογότυπο. Η κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας της Ρόδου, συμπυκνώνεται στα παρακάτω:

«Το λογότυπο πρέπει να αναδεικνύει το ταξίδι, με κάθε έννοια, που έχει προσφέρει η Ρόδος μέχρι σήμερα, στους κατοίκους , τους επισκέπτες, τους περιηγητές αλλά και κατακτητές. Η Ρόδος, το νησί του Απόλλωνα, με τη βαθιά ευρωπαϊκή της ιστορία και διάσταση, βασίζει την υποψηφιότητά της στη διαχρονική λάμψη του φωτός, του πολιτισμού αλλά και των τεχνών και του δημιουργικού διαλόγου, πέρα από τα γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα.

Το λογότυπο της υποψηφιότητας, «Ρόδος-Δωδεκάνησα 2021», μια και ανοίγει και χωροταξικά, πρέπει να καθορίζεται από δύο κεντρικές ιδέες: Το ταξίδι και το φως. Η Ρόδος ως νησί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την Ευρώπη όσο και με την έννοια του ταξιδιού στο χώρο, το χρόνο, τα πρόσωπα. Το ταξίδι, όταν συνδέεται με τη Ρόδο, σημαίνει ανακάλυψη, ανταλλαγή, ζύμωση, επικοινωνία, δικτύωση, εμπόριο, ανάπτυξη, ναυτική δύναμη. Σημαίνει, επίσης, προσέγγιση και δικτύωση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, ανθρώπων και ιδεών. Η Ρόδος είναι το φως του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, των τεχνών, η Ρόδος υπήρξε διαχρονικά φάρος πολιτισμού στη Μεσόγειο και σήμερα η Ρόδος καλεί σε ένα νέο ταξίδι, αυτό της αναγέννησης, της ελπίδας, της ειρήνης, του μέλλοντος, της Ευρώπης. Ένα ταξίδι στο φως».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού και το λογότυπο θα χρησιμοποιηθεί από το γραφείο υποψηφιότητας για όλες τις απαραίτητες χρήσεις, όπως διαφημιστικό υλικό κτλ. Όσο αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές, ο οποίος θα είναι ανοιχτός, και από αυτόν θα αναδειχθούν τρία λογότυπα σλόγκαν, τα οποία θα δημοσιευθούν, θα ακολουθήσει μία ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώ θα γίνει και μία ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίασή τους.

Ο δημιουργός του λογότυπου-σλόγκαν που τελικά θα επιλεγεί θα λάβει χρηματική αμοιβή 2000 ευρώ και οι δημιουργοί των άλλων δύο θα λάβουν από 500 ευρώ ο καθένας. Σημειώνεται ότι η διαδικασία είναι σύντομη και η καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η 28η Ιουλίου ενώ μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Παράλληλα, συνεχίζουν τη διαδικασία, δηλαδή τη συλλογή επιστολών στήριξης από όλους τους φορείς, την πύκνωση των επαφών για την προσπάθεια αυτή, όπως επίσης έχει ξεκινήσει και μία συνεργασία με αδελφοποιημένες πόλεις της Ρόδου που ενώ είχαν γίνει οι αδελφοποιήσεις στο παρελθόν, ουδέποτε αυτό πήρε τη μορφή που έπρεπε.
«Ζητάμε, λοιπόν, και από όλους τους Εταίρους της Ρόδου, ανά την Ευρώπη και ανά τον κόσμο, να στηρίξουν την υποψηφιότητα και αυτές οι πόλεις θα χρησιμοποιηθούν και ως πόλεις για να διαφημίσουμε την υποψηφιότητα της Ρόδου», είπε ο Αντιδήμαρχος.

Ακόμη, εντός των ημερών θα τοποθετήσουν κάποια βιβλία για υπογραφές, στο Δημαρχείο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο αλλά και στα info-kiosks του Δήμου ενώ, εκτός από το facebook, έτοιμη είναι και η ιστοσελίδα του «Ρόδος 2021». Ο Αντιδήμαρχος, σημείωσε, ακόμη, ότι αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει μία εξωστρέφεια της Ρόδου και, ήδη, έχουν κάνει πολλές επαφές με σημαντικά Ιδρύματα της χώρας, για τα οποία θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Δήμαρχο, μετά από τη διαδικασία επιλογής του λογότυπου.

Μεγάλη σημασία έχει ότι μπορεί η πόλη της Ρόδου να φέρει τον τίτλο και το θεσμό αλλά στόχος τους είναι να το “ανοίξουν” για όλα τα Δωδεκάνησα, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα νησιά θα συμμετάσχουν και θα έχουν κομμάτι σ’ αυτή τη διαδικασία. Επίσης, θα επιδιώξουν δικτύωση για επαφές και στήριξη από άλλες χώρες και παράλληλα ενεργοποιούν τα φόρα που συμμετέχει η Ρόδος, όπως ο Οργανισμός Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ακόμη, προγραμματίζονται σημαντικές εκδηλώσεις που θα αφήσουν σημαντικά οφέλη για τη Ρόδο, εκτός από το θεσμό.

Εξήγησε, ακόμη, ότι πρώτη φάση της διαδικασίας είναι η κεντρική ιδέα και σε δεύτερη φάση είναι μία διασύνδεση αυτού που έχει η Ρόδος και σ’ αυτό που θέλει να καταλήξει, κάτι που προέκυψε από τις συναντήσεις με όλους τους φορείς. Η προοπτική είναι να δούμε το νησί και το νομό την επόμενη δεκαετία αφού τα νησιά θα παίξουν σημαντικό ρόλο μια και θα έχουν πολιτιστικό πρόγραμμα και μία κεντρική ιδέα που θα μπορούν και εκείνα να προωθήσουν.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι αυτή η διαδικασία ανοίγει και ένα μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος, όπως και αυτή την περίοδο. Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει το ενδιαφέρον να βοηθήσουν από δομές όπως το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων, την Ένωση των Συγγραφέων και Λογοτεχνών όλης της Ευρώπης κ.α. ενώ στόχος είναι να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του εγχειρήματος, κάτι, όμως, που είναι ιδιαίτερα επίπονο και δύσκολο.

Αυτό που τους ενδιαφέρει τώρα είναι να περάσουν στην επόμενη φάση για την οποία δόθηκε παράταση για να κατατεθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας, με νέα ημερομηνία τις 30 Νοεμβρίου του 2015. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη ζητάει ο Οργανισμός που θα αναλάβει την υποψηφιότητα της κάθε πόλης να είναι ανεξάρτητος και, έτσι, αν η Ρόδος περάσει στην επόμενη φάση, το γραφείο που έχει συσταθεί τώρα θα μετεξελιχθεί, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τα island games.

Το δεδομένο είναι ότι, σε σύγκριση με άλλες πόλεις, η Ρόδος διαθέτει εμπειρία, γνώση αλλά και μεράκι όπως προκύπτει από τη διαβούλευση με τους ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν. Ο Αντιδήμαρχος, δεν παρέλειψε, επίσης, να καυτηριάσει ότι, στη χώρα μας, οι υποψήφιες πόλεις δεν τυγχάνουν στήριξης από το Υπουργείο.

Όσο αφορά στο επικοινωνιακό κομμάτι, θα γίνει μία Επιτροπή πρεσβευτών της Ρόδου αλλά οφείλουν σε πρώτη φάση να ετοιμάσουν την κεντρική ιδέα αφού αυτό έχει μεγάλη σημασία μια εκεί αξιολογείται η υποψηφιότητα και πολύ λιγότερο στο ποιοι είναι οι πρεσβευτές.

«Οι πρεσβευτές…δεν δίνουν υποψηφιότητα, αυτό το οποίο δίνει υποψηφιότητα είναι ένας πολύ καλός φάκελος και εκεί θα εστιάσουμε τις δυνάμεις μας», τόνισε.
Σχετικά με τα οικονομικά, λόγω της κατάστασης του Δήμου, είπε ότι πόλεις που έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς έχουν βγάλει περισσότερα χρήματα. «Εμείς δεν θέλουμε να σπαταλούμε χρήματα, πάμε πολύ συστηματικά», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Σώθηκε και είναι καλά το μικρό αλεπουδάκι που βρέθηκε με θερμοπληξία στη Ρόδο

Ανασυγκροτήθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων

Σε Διεθνές Βυζαντινομουσικολογικό Συνέδριο πρωτοψάλτης της Ρόδου

Λειτουργεί (επιτέλους) ιατρείο στην Ακρόπολη της Λίνδου

Κ. Νικολαΐδου: Είναι πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη να ενσωματωθούν οι προκλήσεις της εποχής στο Οργανόγραμμα της ΠΝΑι

Κατά της προτεινόμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παράταξη της Χρύσας Καραγιάννη

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νότιας Δωδεκανήσου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνάντησε χθες στο Δημαρχείο ο Αλέξανδρος Κολιάδης