Η Ρόδος στο επίκεντρο της Διεθνούς Διπλωματίας στις 8/9 Σεπτεμβρίου

Η Ρόδος στο επίκεντρο της Διεθνούς Διπλωματίας στις 8/9 Σεπτεμβρίου

Η Ρόδος στο επίκεντρο της Διεθνούς Διπλωματίας στις 8/9 Σεπτεμβρίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 413 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Η χώρα μας στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αποδίδει ενέργειες και ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Αθήνα στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

Μέσα από τριμελείς και πολυμελείς συνεργασίες η χώρα μας επιδιώκει τη συνθετότητα των σχέσεων χωρών της Μεσόγειου με την Ε.Ε σε συνέχεια της Διάσκεψης της Βαρκελώνης, όπου τέθηκαν τα θεμέλια της διπλωματικής επαφής όλων των χωρών που βρέχονται από την Μεσόγειο.
Η Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση (ή διαδικασία της Βαρκελώνης) ξεκίνησε το 1995 με την ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην Βαρκελώνη και επιβεβαιώθηκε το 2005. Υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις περιοχές του Μαγκρέμπ και του Μασρέκ (Βόρεια Αφρική και Ανατολική Μεσόγειος).

Το συνολικό πρόγραμμα για τη ολιστική ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση που εγκρίθηκε στη διάσκεψη διαρθρώνεται πάνω σε τρεις άξονες:
1. Πολιτικός διάλογος και εταιρική σχέση για την ασφάλεια
2. Ανάπτυξη οικονομικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας και
3. Κοινωνική, πολιτιστική και ανθρώπινη διάσταση.

Με τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης και το στόχο της προοδευτικής εισαγωγής, μέχρι το 2010, μίας Ευρω-Μεσογειακής ζώνης ελευθέρου εμπορίου, οι σταθεροί δεσμοί εμπορίου που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο αυτών περιοχών πρέπει να γίνουν πιο δυνατοί. Ο στόχος αυτός προσπάθησε να γίνει πραγματικότητα, παρά την ρευστότητα που υπάρχει στις Τρίτες Μεσογειακές Χώρες μετά την αποτυχημένη «Αραβική Άνοιξη» και το κύμα των προσφύγων που προκύπτει μέσα από την ανασφάλεια της Λεκάνης, του εμφυλίου πόλεμου της Συρίας και την εμφάνιση του ακραίου ISIS.
Μέσα σε αυτό το ρευστό κλίμα που διατάσσει το γύρω περιβάλλον, η χώρα μας έχοντας το χαρακτήρα του μέλους της Ε.Ε, της Βαλκανικής ενότητας και κύριο κομμάτι τη Μεσόγειο προσπαθεί να κτίσει ένα διπλωματικό πεδίο συνεννόησης και προοπτικής ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Τονίζεται η Ασφάλεια ως βασική παράμετρος γιατί είναι γνωστό ότι πάνω σε αυτήν δομείται και η οικονομική δραστηριότητα, όπως είναι ο τουρισμός. Εξάλλου για αυτό η χώρα μας έχει αυξητική τάση στον τομέα του Τουρισμού γιατί εκπέμπει Ασφάλεια σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσόγειου που «φλέγονται».

Στην διπλωματική σκακιέρα, το νησί της Ρόδου έχει διαχρονικά αφήσει το αποτύπωμα του. Από τους αρχαίους χρόνους (το πρώτο ναυτικό Δίκαιο), τους βυζαντινούς, την Ιπποτοκρατεία, την υπογραφή της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ το 1948 στο ξενοδοχείο των Ρόδων, από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των αρχηγών κρατών του 1988, από τον διαρκή διαπολιτιστικό διάλογο των Θρησκειών, από τις συναντήσεις Ε.Ε και Παλαιστίνων, από την ίδρυση Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο εδώ Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελούν ένα πλέγμα δράσεων που ανοίγουν «τα διεθνή πολιτικά φτερά» της Ρόδου στο παγκόσμιο στερέωμα.
Και τώρα, στις 8/9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο θα διεξαχθεί διεθνή συνάντηση με τη συμμετοχή έξι κρατών της Ευρώπης (Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβακία –ως προεδρεύουσα της Ε.Ε-, Βουλγαρία και Αλβανία) και έξι αραβικών κρατών (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Η.Α.Εμιράτα, Λιβύη και Τύνιδα) για ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία στοχεύοντας στην σταθερότητα της περιοχής και τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού θεσμού ασφαλείας.
Η Ρόδος στο διπλωματικό προσκήνιο, η Ρόδος στο επίκεντρο του κόσμου…

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων