Λ. Μενδώνη: «Μακράς πνοής» θα είναι η σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Λ. Μενδώνη: «Μακράς πνοής» θα είναι η σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Λ. Μενδώνη: «Μακράς πνοής» θα είναι η σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 364 ΦΟΡΕΣ

Μέσα στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί η νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, όπως έγινε γνωστό διά στόματος της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, κατά τη χθεσινή παρουσία της στη Ρόδο, κατά την οποία και έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας που θα την διέπει, λέγοντας ότι θα είναι «μακράς πνοής» δεν θα αποτελεί απλώς έναν «κατάλογο έργων».

«Η Ρόδος, ιδιαίτερα η Μεσαιωνική Πόλη, είναι ένα από τα τεράστια πλεονεκτήματα, όχι μόνο του συγκεκριμένου νησιού ή του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια η Υπουργός έδειξε, καταρχάς, πώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο το μοναδικό αυτό Μνημείο.

Ερωτηθείσα, λοιπόν, σχετικά με το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, αρχικά είπε ότι υπό ομαλές συνθήκες, αν δεν υπήρχε δηλαδή ο κορωνοϊός, θα μπορούσε και να είχε υπογραφεί. Δεν υπεγράφη ωστόσο γιατί τους προέκυψαν κυρίως νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και νέες δυνατότητες οι οποίες προήλθαν από την αξιοποίηση πόρων της τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε.

Στη συνέχεια «φώτισε» το πώς οραματίζονται στο Υπουργείο τη νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη διάσωση και την ανάδειξη του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: «Η Προγραμματική Σύμβαση δεν έχει νόημα να ακολουθήσει πρότυπα τα οποία παραλάβαμε, δηλαδή απλώς κατάλογο έργων. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τα έργα του (οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αντίστοιχα η Περιφέρεια ή ο Δήμος κατά την αρμοδιότητά του). Επομένως, μία Π.Σ. η οποία απλώς θα ήταν ένας κατάλογος έργων, θα ήταν μία επικοινωνιακή μεθόδευση αλλά δεν θα ήταν ουσία».

Όπως έκανε γνωστό, λοιπόν, η Π.Σ. η οποία ετοιμάζεται και εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα την υπογράψουν στη Ρόδο, έχει νόημα να περιλαμβάνει πολιτικές και να περιλαμβάνει συνέργιες και συνεργασίες ανάμεσα στους εταίρους. Ακόμη, σύμφωνα με την Υπουργό, η Π.Σ. οφείλει να λάβει υπόψη της την επιστημονική κοινότητα η οποία έχει μελετήσει και έχει προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις όχι μόνο για διάφορα έργα αλλά και για διάφορες μεθόδους οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. Διαφορετικά, όπως είπε, δεν έχει νόημα να είναι μια Π.Σ. δεκαετίας ή εικοσαετίας όπως είχαν πει γιατί ο στόχος τους είναι να πάνε σε μία μακράς πνοής Π.Σ. Και κατέληξε λέγοντας:

«Επομένως, όλα αυτά τα οποία είπαμε, η λογική της διαχείρισης της Μεσαιωνικής Πόλης η οποία πρέπει να αποτυπωθεί στην Π.Σ., οι επιστημονικοί εταίροι οι οποίοι θα βοηθήσουν για την υλοποίηση της Π.Σ., θα πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους οι οποίοι όμως ρόλοι να περιγράφονται. Γι’ αυτό και καθυστερήσαμε απολύτως συνειδητά. Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα εργαλεία η Π.Σ. ετοιμάζεται και τους επόμενους μήνες θα υπογραφεί».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου