«Απειλή» για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις το υψηλό ενεργειακό κόστος

«Απειλή» για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις το υψηλό ενεργειακό κόστος

«Απειλή» για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις το υψηλό ενεργειακό κόστος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 628 ΦΟΡΕΣ

• Μ.Μαρκόπουλος: Να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και να δοθεί η δυνατότητα για επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη • Γ. Αντώνογλου: Πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο

Προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου, προκαλούν οι συνεχείς αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δυναμιτίσουν την όποια προσπάθεια καταβάλλεται για την επιμήκυνση της σεζόν στο νησί μας.

Οι ντόπιοι ξενοδόχοι, ζητούν στήριξη από την πολιτεία και συγκεκριμένα να τους δοθεί μεταξύ άλλων η δυνατότητα να επενδύσουν στην «πράσινη» ανάπτυξη και να υιοθετηθούν μέτρα όπως η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να στηρίξουν την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Το πρόβλημα ανέδειξαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργος Αντώνογλου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα με τις νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα που καλούνται να πληρώσουν τα ξενοδοχεία.

Ξεκινώντας από την αποτύπωση της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά, ο πρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε ότι η ζήτηση και τα νούμερα πήγαν πολύ καλά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ο προορισμός μας σημείωσε αυτά τα επίπεδα ζήτησης.

«Νομίζω ότι είναι κατόρθωμα όλης της τοπικής κοινωνίας και του αγώνα που έχει κάνει συγκροτημένα τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας έδωσε μία μικρή ελπίδα να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να επιχειρούμε» δήλωσε και αναφερόμενος στο δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος πρόσθεσε τα εξής:

«Σίγουρα όμως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος ή λογιστής για να καταλάβει ότι μία αύξηση της τάξης του 10% με 15% στα έσοδά του με μία παράλληλη αύξηση της τάξης του 30% με 40% στο κοστολόγιό του, δεν τον οδηγεί στο ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι αυτό το αποτέλεσμα, διαφέρει πολύ από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Περίπου το 70% έως 75% του τζίρου στα ξενοδοχεία της Ρόδου, παράγεται από συμβόλαια που έχουμε συνάψει με τουρ οπερέιτορ. Είναι η πλειοψηφία της δουλειάς μας και σε καμία περίπτωση δεν είχαν προβλέψει αυτές τις αυξήσεις.

Πρόκειται για συμβόλαια που υπεγράφησαν το καλοκαίρι του 2021 και περιλαμβάνουν τις τιμές προ κορωνοϊού.

Όταν επιβαρυνθούν οι τιμές αυτές με αύξηση στο κοστολόγιο της τάξης 30% έως 40%, καμία κερδοφορία ξενοδοχείου δεν μπορεί να αντέξει αυτή την αύξηση. Το ενεργειακό κόστος κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς και τους ισολογισμούς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».

Για την επιμήκυνση

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει άμεση συνάρτηση με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την οποία συνεχώς καταβάλλονται προσπάθειες, αλλά όπως δήλωσε χθες ο κ. Μαρκόπουλος κάτι τέτοιο χρειάζεται σχέδιο.

«Επιμήκυνση είναι πάντα ένα ζητούμενο για τη Ρόδο με τις καλές καιρικές συνθήκες και τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει και είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που μπορούν να το στηρίξουν, αλλά μία τέτοια επιμήκυνση όμως, προϋποθέτει σχέδιο. Καμία χώρα παγκοσμίως δεν έχει πετύχει το στόχο της επιμήκυνσης με απλά ένα σύνθημα.

Νομίζω ότι το εργοδοτικό κόστος και μιλάω για τις εισφορές και όχι για τους μισθούς, το ενεργειακό κόστος για τις μονάδες και ο ΦΠΑ είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσουμε ως προορισμός να πάμε δύο με τρεις εβδομάδες περισσότερο.

Το 2022 κινήθηκε πάρα πολύ καλά σε επίπεδο αφίξεων, όμως προϋποθέτει τις πολύ καλές τιμές που τα ξενοδοχεία της Ρόδου ήταν δεσμευμένα να δώσουν.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι οι μόνες που δεν μπορούσαν να αλλάξουν καθόλου την τιμή τους σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις που άλλαξαν τρεις και τέσσερις φορές τους τιμοκαταλόγους τους και σωστά έκαναν.

Αν η αύξηση αυτή στο κόστος περάσει σε ένα βαθμό στις τιμές του 2023, δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα της επόμενης χρονιάς γιατί κάθε χρονιά μηδενίζει το κοντέρ και ξεκινά από την αρχή» δήλωσε επίσης.

Ενεργειακό κόστος

Αναφερόμενος αναλυτικά στο ενεργειακό κόστος, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα λέγοντας ότι επειδή τα ξενοδοχεία λαμβάνουν κυρίως μηνιαίους λογαριασμούς, έχουν μία πιο γρήγορη ενημέρωση για την τιμολόγησή τους, και γνωρίζουν αναλυτικά τι περιλαμβάνουν.

Όπως είπε λοιπόν «οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου ήρθαν τρεις και τέσσερις φορές πάνω από όσο έρχονταν κάθε Σεπτέμβριο.

Δηλαδή ένα ξενοδοχείο που είχε λογαριασμό μηνιαίο 30.000 ευρώ το Σεπτέμβριο που μας πέρασε του ήρθε λογαριασμός από 110.000 έως 120.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να το αντέξει αυτό.

Υπάρχουν παραδείγματα ξενοδοχείων με 50 δωμάτια που ο λογαριασμός του ήρθε 30.000 ευρώ με την επιδότηση που υπήρχε, αλλά χωρίς αυτήν θα ήταν 50.000 ευρώ. Φτάνουμε να μιλάμε για 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά δωμάτιο. Είναι υπέρογκο και κανένας δεν μπορεί να το αντέξει αυτό και να το πληρώσει».

Οι λύσεις

Αναφερόμενος στις λύσεις για το πρόβλημα, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεν ένα νομοθετικό πλαίσιο για την «πράσινη» ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, και ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι διατεθειμένα να επενδύσουν σε «πράσινη» ενέργεια όμως πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τουλάχιστον για τη Ρόδο είναι ανέφικτο μία ξενοδοχειακή επιχείρηση σήμερα να πάρει μία αδειοδότηση για φωτοβολταϊκά.

Εξηγώντας τι συμβαίνει, είπε τα εξής: «Ούτε σε μεγάλη επένδυση, δηλαδή σε 1 μεγαβάτ ισχύει, ούτε σε μικρές των 100.000 κιλοβάτ. Οι άδειες που δόθηκαν για τη Ρόδο και εξαντλήθηκαν εν μία νυκτί από έναν και μόνο ιδιοκτήτη αντιστοιχούν μόνο στο 4% της συνολικής ισχύος που χρειάζονται τα ξενοδοχεία της Ρόδου.

Επίσης το «Εξοικονομώ» αφορά τα ξενοδοχεία που είναι κάτω από 100 κλίνες, που σημαίνει ότι αφήνει έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Ρόδου».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, τα χρήματα που χρεώνονται οι επιχειρήσεις της Ρόδου λόγω του ενεργειακού κόστους, δυστυχώς θα λείψουν από την τοπική οικονομία, αφού όπως τόνισε ο ξενοδόχος ό,τι κερδίζει το ξαναρίχνει στο ξενοδοχείο του και στον τόπο του, καθώς δεν πρόκειται για βιομηχανία που θα φύγει και θα πάει στη Βουλγαρία, ούτε πλοίο που θα αλλάξει σημαία.

Είναι επιχείρηση που μένει στον τόπο. Το κέρδος το διαθέτει για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών του για να διεκδικήσει καλύτερο πελάτη, προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας.

Δυστυχώς με αυτή τη ληστρική αντιμετώπιση στο ενεργειακό κόστος όπως είπε, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα, καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες είχαν προγραμματίσει εκτεταμένες εργασίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας στις οποίες δεν θα προχωρήσουν.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργος Αντώνογλου, δήλωσε πως με δεδομένη την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η οποία βέβαια θα συμπαρασύρει και άλλες αυξήσεις όπως στις μεταφορές ή στην προμήθεια πρώτων υλών, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο».

«Το θέμα της ενέργειας λοιπόν «καίει» όλη την επιχειρηματική κοινότητα η οποία κινδυνεύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους να εξανεμίσει όλα τα οφέλη που προήρθαν από τη δυναμική ανάκαμψη που είχε φέτος ο τουρισμός. Σε αυτό το σημείο βέβαια οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που συνέβαλαν σε αυτήν τη μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού.

Να τονίσουμε δε, πως τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας είναι που έχουν δώσει τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ανάγκη η χώρα για να ληφθούν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και το Επιμελητήριο μαζί και με όλους τους παραγωγικούς φορείς είναι εδώ για να διεκδικήσει το μερίδιο που δικαιούνται τα νησιά μας στον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργήσει η επιτυχία τους» δήλωσε και τόνισε ότι σε απόλυτη συμπόρευση και συνεργασία με την ΚΕΕΕ το Επιμελητήριο έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις προς την κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων -και κυρίως των ενεργοβόρων επιχειρήσεων- και τη μείωση των σχετικών επιπτώσεων.

Οι προτάσεις είναι:

- προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις

- Άρση γεωγραφικών περιορισμών για την εγκατάσταση των συστημάτων

- Άρση μέγιστου ορίου ισχύος των 3 MW

- Αντιστοίχιση μίας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής

- Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή

- Θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

- Θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα

- Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις».

Να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αντώνογλου στην επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, λέγοντας τα εξής: «Ενώ έχουμε καλέσει την ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές οι οποίες θα αποφέρουν μείωση του ενεργειακού κόστους στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν θα μπορούσε παρά να θέσει σε αυτή την υψηλή κλίμακα για άλλη μια φορά, όπως και κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία και όσες φορές απαιτηθεί, το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με την τεράστια ευθύνη που έχουμε εκπροσωπώντας περισσότερα από 25.000 μέλη, όπως κάνουμε σε όλα τα χρόνια της θητείας μας μέχρι να αναγνωριστεί η θέση αλλά και η σπουδαιότητα του νησιωτικού επιχειρείν.

Με έμφαση στην ενεργειακή κρίση που έχει επηρεάσει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την καθημερινότητά μας, είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι ο αντίκτυπος στα νησιά μας είναι ισχυρότερος λόγω της γεωγραφικής τους ιδιαιτερότητας που μάλιστα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο από την αφαίρεση του μοναδικού αναπτυξιακού εργαλείου που είχαμε στη διάθεσή μας και δεν είναι άλλο από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από το μικρότερο περίπτερο μέχρι το πολυτελέστερο ξενοδοχείο στα νησιά μας, η λειτουργία τους υστερεί έναντι εκείνων της ηπειρωτικής χώρας εξαιτίας της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, καθιστώντας παράλληλα λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Οι ερωτήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς κινήθηκαν από 7% έως το πολύ 15% ανάλογα με το πόσο ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη έχει κάθε ξενοδοχείο.

Όμως, όπως είπε, αυτή η αύξηση δεν θα μπορέσει να καλύψει τη μεταβολή στο ενεργειακό κόστος, καθώς υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις.

Μιλώντας για τη στάση των συναδέλφων του, τόνισε ότι το... φυσιολογικό και το πρέπον όταν μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση, για «πράσινη» οικονομία και για κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ήταν να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν περιορισμοί που προέρχονται από τη νομοθεσία του κράτους και που δεν επιτρέπουν αυτές τις «πράσινες» επενδύσεις από τα ξενοδοχεία.

«Αυτό θέλουμε να φωνάξουμε να δείξουμε την αγωνία μας και να ζητήσουμε από την πολιτεία να επιτρέψει να κάνουμε πιο «πράσινα» τα ξενοδοχεία μας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή με φωτοβολταϊκά.

Και να θέλουμε να επενδύσουμε, δεν μπορούμε. Αν συνεχιστεί αυτή η υπέρογκη επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος σίγουρα θα... τριπλοσκεφτεί ένας ξενοδόχος πόσο νωρίς ή πόσο αργά θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο του.

Το πόσο ζημιώνεται κανείς όταν μείνει ανοιχτός τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, είναι κάτι που θα το σκεφτεί κάποιος. Επιθυμούμε ως κοινωνία να έχουμε μία μεγάλη τουριστική περίοδο αλλά αυτό δεν είναι συμβατό με ΦΠΑ αυτής της τάξης, με εργοδοτικό κόστος (εισφορές) και με αυτό το ενεργειακό κόστος.

Δεν μπορεί να συντηρηθεί αυτή η μεγάλη σεζόν» κατέληξε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος τόνισε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι τοπικοί φορείς και συνεχίζονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για την παροχή στήριξης στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου