Δημήτρης Προκοπίου: Μαδέρα

Δημήτρης Προκοπίου: Μαδέρα

Δημήτρης Προκοπίου: Μαδέρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1006 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Δημήτρης Προκοπίου

Τα Πορτογαλικά νησιά Μαδέρα και Πόρτο Σάντο, βρίσκονται ανοιχτά της Αφρικής στον Ατλαντικό Ωκεανό.

‘Εχουν εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, κρυστάλλινα νερά, αιωνόβιες παραδόσεις, γνήσιες γεύσεις και εξαιρετική φιλοξενία. Αποδεδειγμένη. Το τοπίο είναι καταπράσινο εύκρατο με καιρικές συνθήκες χωρίς εξάρσεις, και μέση θερμοκρασία 20- 25 βαθμούς. Περίπου 4 εκατομμύρια αφίξεις το χρόνο έχει η Μαδέρα, δεδομένου του υποτροπικού κλίματος είναι συνεχώς καλοκαιρι.

Όταν έφτασαν στη Μαδέιρα οι Πορτογάλοι το 1418, τα νησιά ήταν ακατοίκητα, υπήρχαν μόνο αναφορές για την ύπαρξή τους. Το πρώτο που βρήκαν το ονόμασαν Πόρτο Σάντο αφού οδηγήθηκαν από μία καταιγίδα στο νησί. Ήταν οι δύο κυβερνήτες του πρίγκιπα Ερρίκου του Θαλασσοπόρου, ο Ζοάο Γκονσάλβες Ζάρκο (JoãoGonçalves Zarco) και ο Τριστάο Βαζ Τεϊσέιρα (Tristão Vaz Teixeira).

Η ονομασία,που σημαίνει «Άγιο Λιμάνι», δόθηκε σε ευγνωμοσύνη για τη διάσωσή τους. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε μία αποστολή για τον εποικισμό του νησιού, στην οποία οι δύο κυβερνήτες μαζί με τον Μπαρτολομέου Περεστρέγιο (Bartolomeu Perestrello), κατέλαβαν τα νησιά στο όνομα του Στέμματος της Πορτογαλίας.

Η Μαδέιρα ονομάστηκε ως νησί του ξύλου. Ο οικισμός αυτός ξεκίνησε γύρω στο 1424, όταν το νησί χωρίστηκε σε δύο περιοχές Οι ζώνες που θα γίνουν ο αστικοποιημένος πυρήνας της Funchal ιδρύθηκαν από τον João Gonçalves Zarco που εγκαταστάθηκε εκεί με μέλη της οικογένειάς του. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η τοποθεσία έγινε σημαντικό θαλάσσιο λιμάνι και τα παραγωγικά της εδάφη προσέλκυσαν νέους εποίκους.


Η Φουντσάλ είναι η μεγαλύτερη πόλη, η δημοτική έδρα και η πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας της Πορτογαλίας της Μαδέρα με το σύνταγμα του 1976. Η πόλη έχει πληθυσμό 105.795 κατοίκους, καθιστώντας την έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Πορτογαλία. Λόγω της υψηλής πολιτιστικής και ιστορικής του αξίας, η Funchal είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Πορτογαλίας.

Είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και είναι το κορυφαίο λιμάνι της Πορτογαλίας στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Η πόλη έχει δεκαεπτά μουσεία. Η παραλιακή της ζώνη είναι εξαιρετική για περίπατο με χώρο για πεζοπόρους. Ο περίπατος είναι μέσα στο πράσινο παράλληλα με τη θάλασσα. Όλη η Φουνσάλ και η Mαδέρα γενικότερα είναι καταπράσινη.

Στις ξερολιθιές στα χωριά της έχει μπανανιές. Τα δάση της αποτελούνται από δάφνες. Τα προϊόντα της είναι το ονομαστό κρασί, τα φρούτα, το ιδιαίτερο της μέλι, τα λεμόνια, οι πατάτες, τα κρεμμύδια. Η μπανάνα της Μαδέρας είναι ένα υποείδος μπανάνας που προέρχεται και καλλιεργείται ευρέως στη νήσο Μαδέρα της Πορτογαλίας. Όπως το κρασί της Μαδέρας, η ιστορία του κεντήματος της Μαδέρας ανάγεται στην αρχή του αποικισμού του αρχιπελάγους από τους ευγενείς που βρίσκονταν στη Μαδέρα.

Τα κεντήματα χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι και τα ρούχα. Στα καταστήματα εκεί τα βαμβακερά είναι πορτογαλικά. Το"Bolo do Caco" είναι το τοπικό αρτοσκέυασμα, προϊόν που υπάρχει στη γαστρονομία της Μαδέρας. Ονομάζεται "Bolo", αλλά στην πραγματικότητα είναι νόστιμη μία ποικιλία ψωμιού. Το κέικ μελιού είναι μία από τις πιο γνωστές λιχουδιές της περιοχής. Αυτός ο τύπος κέικ παρασκευάζεται με μέλι από ζαχαροκάλαμο και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης γευστικά είναι και τα μπισκότα μελιού. Προερχόμενο από ζαχαροκάλαμο, το μέλια πό την Κάνα χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πολλών από τα τοπικά γλυκά στο νησί της Μαδέρας. Για παράδειγμα, το κέικ και το μπισκότο μελιού.

Η Μαδέιρα δεν έχει αμμώδεις παραλίες, αλλά με βότσαλο, ή απλά βραχώδεις, επίσης έχει πολλές πισίνες στην παράκτια ζωνη. Αντίθετα το Πόρτο Σάντο έχει παραλία αμμώδη με έκταση 9 χιλιομέτρων.


Το δομημένο περιβάλλον είναι προσεγμένο και τηρούνται οι χρήσεις γης, το οδικό δίκτυο είναι σωστά ανεπτυγμένο και υπάρχουν πολλά τούνελ μία και η Μαδέρα είναι ορεινή. Στη Φουνσάλ το κέντρο είναι ασφαλώς προστατευμένο παραδοσιακά και αρχιτεκτονικά, υπάρχουν πολλά μεσαιωνικά κτήσματα. Οι οικισμοί στο νησί είναι ασφαλώς αρχιτεκτονικά ήπιοι, μεχρι και οι πολυκατοικίες. Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, χώροι για περίπατο και ποδήλατο.

Ο αστικός ιστός είναι καταπράσινος, οι συγκοινωνίες άριστα οργανωμένες και φυσικά η καθαριότητα είναι αξιοθαύμαστη. Δεν υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους. Τα καταλύματα είναι ποιοτικά, ενώ η εστίαση και τα είδη πρώτης ανάγκης φθηνότερα από την Ελλάδα. Στην Πορτογαλία στα τρόφιμα δεν υπάρχει ΦΠΑ. Η βενζίνη τιμάται 1,70 ευρώ.


Η Μαδέρα κέρδισε, για 8η συνεχόμενη φορά το 2022, το βραβείο “World Travel Awards” ως «Κορυφαίος προορισμός για το νησί του κόσμου». Η ανακοίνωση στο Μουσκάτ του Ομάν, στο γκαλά του WTA World Awards που πραγματοποιήθηκε στο Al Bustan Palace – Hotel Ritz Carlton. Το βραβείο της Μαδέιρα απονεμήθηκε στην περιφερειακή διευθύντρια Τουρισμού, Dorita Mendonça, η οποία εκπροσώπησε την περιφέρεια στην εκδήλωση.

Ο Τουρισμός της Μαδέρα συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό τρόπο για να αξίζει, όχι μόνο βραβεία, αλλά κυρίως την αναγνώριση από τους τουρίστες. Σε τελικό επίπεδο είναι οι διαδικασίες όπως η πιστοποίηση κατά της ρύπανσης και η πιστοποίηση της βιωσιμότητας του προορισμού -η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική φάση- τα οποία είναι πλεονεκτήματα του προορισμού.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων