Δρ. Δημήτρης Προκοπίου και Margot Guilhon: Έρευνα για τον τουρισμό στη Ρόδο

Δρ. Δημήτρης Προκοπίου και Margot Guilhon: Έρευνα για τον τουρισμό στη Ρόδο

Δρ. Δημήτρης Προκοπίου και Margot Guilhon: Έρευνα για τον τουρισμό στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1240 ΦΟΡΕΣ

Γράφουν οι
Δρ. Δημήτρης Προκοπίου
και Margot Guilhon

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση περίπου 1.400,68 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φιλοξενεί περίπου 115.000 κατοίκους.

Το νησί φημίζεται για την ιστορική του σημασία, κυρίως τον Κολοσσό της Ρόδου, το έκτο Θαύμα του Αρχαίου Κόσμου. Δυστυχώς, ένας σεισμός κατέστρεψε το άγαλμα μόλις 50 χρόνια μετά τη δημιουργία του. Παρόλα αυτά, η Ρόδος παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας περίπου 5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα βασικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν την Ακρόπολη της Λίνδου, τη Μεσαιωνική Πόλη, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Γεωγραφικά, η Ρόδος βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων, που αποτελείται από 164 μικρά νησιά, στο Αιγαίο Πέλαγος. Για πρόσβαση στο νησί, υπάρχουν δύο κύριες επιλογές μεταφοράς: με αεροπλάνο, χάρη στο διεθνές αεροδρόμιο που συνδέει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και άλλες. ή με πλοίο, από τον Πειραιά ή άλλα ελληνικά νησιά.

Η ακόλουθη ανάλυση βασίζεται σε πρόσφατες τουριστικές κριτικές, κυρίως από πλατφόρμες όπως το TripAdvisor, το Booking και το Google Business. Η μελέτη εστιάζει σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των καταλυμάτων, των συγκοινωνιών, των πολιτιστικών χώρων (αξιοθέατα) και της καθαριότητας των παραλιών, με ιδιαίτερη προσοχή στο τελευταίο.

Για να απλοποιηθεί η ανάλυση, η περιοχή χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη: Βόρεια, Δυτική, Ανατολική και Νότια Ρόδο. Στα βόρεια, οι περιοχές που μελετήθηκαν είναι η πόλη της Ρόδου, η Ιαλυσός, η Κρεμαστή, η Καλλιθέα και το Φαληράκι. Στη Δύση εξετάσαμε τις πόλεις Κάμειρος και Έμπωνας. Στην Ανατολή, η μελέτη περιελάμβανε τον Αρχάγγελο, το Χαράκι, τη Λίνδο, τ’ Αφάντου και τα Κολύμπια. Τέλος, στα Νότια επικεντρωθήκαμε στην Κατταβιά, τη Λαχανιά και το Πλημμύρι.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Για λόγους απλότητας, έχω κατηγοριοποιήσει τα ξενοδοχεία με βάση τις αξιολογήσεις τους με αστέρια (1*, 2*, 3*, 4* ή 5*) για ευκολότερη σύγκριση με άλλα νησιά. Το 2021, η Ρόδος είχε συνολικά 550 ξενοδοχεία, καλύπτοντας όλες τις αξιολογήσεις αστέρων.

Οι κριτικές τουριστών τόνισαν θετικές πτυχές, όπως η φιλοξενία του προσωπικού, η τοποθεσία του ξενοδοχείου (εγγύτητα σε εγκαταστάσεις, θάλασσα, εστιατόρια, κέντρα πόλεων κ.λπ.) και η ποιότητα του φαγητού (πρωινό ή εστιατόριο ξενοδοχείου). Επιπλέον, η διακόσμηση του χώρου επαινείται συχνά σε κριτικές.

Όσον αφορά τις αρνητικές κριτικές, σχετίζονταν με ανεπαρκείς ανέσεις (π.χ. χωρίς σαμπουάν στο μπάνιο, άβολα κρεβάτια ή μαξιλάρια), έλλειψη καθαριότητας (στα δωμάτια ή στην πισίνα) και αναξιόπιστο Wi-Fi.

Συνολικά, όλα τα ξενοδοχεία που μελετήθηκαν έλαβαν καλές βαθμολογίες στο Booking (από 7/10 έως 9,7/10), υποδεικνύοντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο προσφορών και σχετικά ικανοποιημένους τουρίστες.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Περισσότερα από 40 εστιατόρια μελετήθηκαν γι αυτήν την ανάλυση σε διαφορετικές περιοχές (Βορράς, Δύση, Ανατολή, Νότος). Οι θετικές κριτικές τόνισαν το φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό και την εξαιρετική σχέση τιμής-ποιότητας. Πολλές κριτικές ανέφεραν νόστιμα πιάτα φτιαγμένα με φρέσκα προϊόντα, ενισχύοντας τη φήμη του νησιού. Επιπλέον, η τοποθεσία του εστιατορίου, όπως το μπαλκόνι ή η θέα στη θάλασσα, ήταν επίσης σημαντική για τους επισκέπτες.

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές κριτικές σχετίζονταν κυρίως με υψηλότερες τιμές, καθώς ορισμένοι τουρίστες βρήκαν ορισμένα εστιατόρια λίγο ακριβά. Επιπλέον, κατά καιρούς αναφέρθηκαν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση, αν και κάποιοι το θεωρούσαν ένδειξη δημοτικότητας, ενώ άλλοι το απέδωσαν σε άπειρους σερβιτόρους. Τέλος, σημειώθηκαν μικρές μερίδες σε ορισμένα εστιατόρια, αλλά συνηθίζεται στις ελληνικές ταβέρνες να μοιράζονται όλοι όλα τα πιάτα.

Γενικά, όλα τα εστιατόρια έλαβαν εξαιρετικές βαθμολογίες (πάνω από 4/5 στο TripAdvisor), υποδηλώνοντας υψηλό επίπεδο ικανοποίησης μεταξύ των τουριστών.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Ήταν δύσκολο να βρούμε κριτικές τουριστών που αναφέρουν συγκεκριμένα την καθαριότητα της Ρόδου, αλλά ορισμένοι ανέφεραν συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Παλιά Πόλη, η οποία έλαβε θετικά σχόλια για την καλή συντήρηση. Επιπλέον, το 2022, η κυβέρνηση υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες, κάτι που αποτελεί θετικό βήμα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

Όσον αφορά τις παραλίες, οι περισσότερες ήταν πολύ καθαρές, προσφέροντας μία ποικιλία επιλογών, από παραλίες με βότσαλο μέχρι ψιλή άμμο με κρυστάλλινα νερά. Ορισμένες παραλίες τείνουν να είναι γεμάτες κόσμο και το κόστος των εγκαταστάσεων, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών σημείων. Ενώ ορισμένες παραλίες προσφέρουν δωρεάν ξαπλώστρες με προϋπόθεση να παραγγείλετε ένα ποτό ή φαγητό, άλλες ενδέχεται να χρεώνουν από 20 έως 60 ευρώ. Μόνο δύο παραλίες, η παραλία Ιξιά και η παραλία Πρασονήσι, σημειώθηκαν λιγότερο καθαρές, με κριτικές που αναφέρουν πλαστικά απορρίμματα και αποτσίγαρα.

Συνολικά, οι παραλίες του νησιού είναι ευχάριστες και καλοδιατηρημένες, παρέχοντας ανέσεις όπως εστιατόρια, θαλάσσια σπορ, μπαρ και χώρους στάθμευσης.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Στη Ρόδο μπορείτε να φτάσετε είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Το νησί διαθέτει ένα διεθνές αεροδρόμιο που συνδέει πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με περίπου 5,8 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022,και μεταξύ άλλων τον Αύγουστο 1.050.000 αφίξεις. Οι θετικές κριτικές επαίνεσαν την αποτελεσματικότητα και την καθαριότητα του αεροδρομίου, ενώ οι αρνητικές κριτικές ανέφεραν περιστασιακές καθυστερήσεις και έλλειψη θέσεων.

Διάφορες ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως η Blue Star Ferries, η Dodekanisos Seaways, προσφέρουν μεταφορά στο νησί δια θαλάσσης. Ορισμένες αρνητικές κριτικές ανέφεραν ακυρώσεις πλοίων ή καθυστερήσεις χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Ωστόσο, τα πλοία παραμένουν ένας λογικός και χρήσιμος τρόπος μεταφοράς για να φτάσετε στα νησιά.

Στο νησί, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συγκοινωνιών: τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και ταξί (συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ταξί). Ενώ η Ρόδος διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων που καλύπτει ολόκληρο το νησί, οι κριτικές ήταν ανάμεικτες, αναφέροντας ζητήματα όπως η αγένεια του οδηγού, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα σωστά εισιτήρια και οι συχνές καθυστερήσεις.

Τα ταξί είναι συνήθως πιο ακριβά αλλά βολικά, ειδικά για ταξιδιώτες με σφιχτά δρομολόγια όπως η πτήση ή το πλοίο. Οι υπηρεσίες με ταξί είναι μια ευχάριστη εναλλακτική λύση για να φτάσετε σε απομονωμένες παραλίες ή άλλα χωριά του νησιού και οι τιμές είναι γενικά λογικές, με φιλικό προσωπικό.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανομή των πολιτιστικών χώρων και των μουσείων στο νησί δεν είναι ενιαία. Η Βόρεια, ιδιαίτερα η πόλη της Ρόδου, διαθέτει πολλούς πολιτιστικούς χώρους και μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μονοπάτι του Θεού, το Μουσείο Μέλισσας και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Ωστόσο, οι δυτικές και νότιες περιοχές έχουν λιγότερες πολιτιστικές δραστηριότητες να προσφέρουν.

Τα περισσότερα μουσεία έχουν προσιτά εισιτήρια, που κυμαίνονται από 3 € έως 8 €, ενώ τρεις πολιτιστικοί χώροι είναι δωρεάν για επίσκεψη: Το Πολιτιστικό και Γεωλογικό Παλάτι της Ρόδου, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδη και το Πάρκο Τέχνης της Ρόδου. Οι κριτικές συχνά επαίνεσαν τη φιλικότητα του προσωπικού και τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

WILDFIRE 2023
Τον Ιούλιο του 2023, η Ρόδος γνώρισε μία καταστροφική πυρκαγιά εν μέσω έντονου καύσωνα στην Ελλάδα. Σε διάστημα 10 ημερών, η φωτιά κατέστρεψε περίπου 17.770 εκτάρια γης. Ως μέτρο ασφαλείας, 23.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από το νησί στις 23 Ιουλίου. Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις λόγω της έλλειψης πυροσβεστικών μέσων και προληπτικών μέτρων κατά την τουριστική περίοδο αιχμής. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει οικολογική καταστροφή και έχει επηρεάσει σοβαρά την οικονομία του νησιού, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Κάποιοι ντόπιοι ανέφεραν μείωση στους επισκέπτες τις τελευταίες ημέρες.

Συνολικά, η Ρόδος είναι ένας μαγευτικός προορισμός με πλούσια ιστορία, όμορφες παραλίες και πολλά τουριστικά αξιοθέατα. Αν και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως κάθε άλλο μέρος, το νησί συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες με τις μοναδικές προσφορές και τη ζεστή φιλοξενία του.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων