Δημήτρης Προκοπίου: Παράκτιος Τουρισμός

Δημήτρης Προκοπίου: Παράκτιος Τουρισμός

Δημήτρης Προκοπίου: Παράκτιος Τουρισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1148 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Δημήτρης Προκοπίου

Η παράκτια ζώνη αποτελεί ζώνη ξηράς και θάλασσας διαφορετικού πλάτους κοντα στη θάλασσα. Σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον, τις ανάγκες διαχείρισης και προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας του, τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χωρά και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και φυσικά τουριστική ανάπτυξη.

Κατα πολλούς το πλάτος της είναι σαράντα χιλιόμετρα. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλοί είδους φυσικοί πόροι. Εκεί βρίσκονται υποδομές με σκοπό να προσφέρουν στον ταξιδιώτη δυνατότητα ξεκούρασης και αναψυχής.

Ο Παράκτιος Τουρισμός αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην παραλία, καθώς και στον θαλάσσιο χώρο ο οποίος τοποθετείται εκεί. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσεται για παράδειγμα η κολύμβηση και η ηλιοθεραπεία.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Στον Τουρισμό Παραλιακής Ζώνης συγκαταλέγονται δραστηριότητες όπως, κολύμβηση ηλιοθεραπεία, περπάτημα κατά μήκος της ακτής, παιχνίδια που συνηθίζονται στην παραλία, για παράδειγμα ρακέτες, η παρατήρηση θαλάσσιων ζώων, όπως δελφίνια, και η ενοικίαση μηχανοκίνητων μέσων θαλάσσης αλλά και ευκαιρίες διασκέδασης σε μπάρ. Οι περισσότεροι τουριστες εντάσσονται σε αυτους τους τουρίστες. Οι παραλίες για μπανιο κυριαρχούν εδώ.


Επίσης ασκουνται δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενους όρμους και ανήκουν η κολύμβηση, το σερφ, το windsurf, το θαλάσσιο σκι, το θαλάσσιο αλεξίπτωτο, τα μηχανοκίνητα μέσα θαλάσσης, τα κανό και καγιάκ, και το SUP.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Υπάρχουν πολλά αναγνωρισμένα καταδυτικά κέντρα στην Ελλάδα.Υποβρύχιος είναι ο Τουρισμός στον οποίο ο τουρίστας προτιμά τις καταδύσεις, εξερευνώντας ο ίδιος τον βυθό ή πραγματοποιείται η περιήγησή του στο υποθαλάσσιο περιβάλλον με υποβρύχιο σκάφος και είναι μία μορφή εναλλακτικού ποιοτικού τουρισμού.


Η κατηγορία αυτή έχει με τη σειρά τις τέσσερις μορφές καταδύσεων:
• Ελεύθερη κατάδυση, στην οποία δε χρησιμοποιείται κανένας εξοπλισμός. Ο δύτης την πραγματοποιεί κρατώντας την αναπνοή του και μπορεί να φτάσει μέχρι 15 μέτρα βάθους


• Κατάδυση με αναπνευστήρα, στην οποία ο δύτης με μια μάσκα και έναν αναπνευστήρα επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας και ταυτόχρονα παρατηρεί τον βυθό


• Scuba diving, που πραγματοποιείται με καταδυτική συσκευή η οποία επιτρέπει στον δύτη να αναπνεύσει μέσα στο νερό χωρίς να επικοινωνεί με την επιφάνεια της θάλασσας


• Surface supplied diving, στην οποία χρησιμοποιείται επίσης ειδική συσκευή που προσφέρει συμπιεσμένο αέρα στον δύτη δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναπνέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο δύτης επικοινωνεί με την ξηρά. Η κατάδυση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για επαγγελματικούς σκοπούς.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η οικολογική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι εξέχουσα. Η παρατηρηση της θαλάσσιας ζωής στα δέλτα, τις ακτές και τη θάλασσα είναι πολύ ιδιαίτερες μορφές Τουρισμού. Ο τουρισμός της φύσης ή Οικοτουρισμός είναι αυτός ο οποίος πραγματοποιείται σε χώρους διαβίωσης θαλάσσιων οργανισμών και σε άλλες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και έχει ως κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος.


Μπορεί να θεωρηθεί ως η μορφή Τουρισμού με τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις για τη φύση και τους πόρους της. ΠαράμετρΌς του είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η περιβαλλοντική ενημέρωση, η ανάδειξη πολιτισμικών στοιχείων και η εθελοντική συμμετοχή και εκπαίδευση.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην περίπτωση αυτή ο επισκέπτης συνδυάζει τις διακοπές του συγκεκριμένα με αλιευτικές δραστηριότητες με σκοπό την ψυχαγωγία και τη γνωριμία με τοπικές παραδόσεις και τρόπους ζωής.


Η τουριστική αλιεία διακρίνεται σε: α) ενεργητική αλιεία και β) παθητική αλιεία.
Στην ενεργητική αλιεία ο τουρίστας συμμετέχει ενεργά, δηλαδή ψαρεύει και ο ίδιος Στην παθητική αλιεία ο επισκέπτης επιλέγει απλά να παρακολουθεί επαγγελματίες να πραγματοποιούν την αλιευτική δραστηριότητα.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικός Τουρισμός είναι η περιήγηση στην πνευματική και καλλιτεχνική κληρονομιά ενός τόπου και στην σύγχρονη πολιτιστική του δραστηριότητα. Όταν λέμε πολιτιστική κληρονομιά, εννοούμε το σύνολο των ανθρώπινων δημιουργημάτων(π.χ οικοδομήματα, γραπτά μνημεία, τοποθεσίες κ.λ.π.) που παρουσιάζουν καλλιτεχνικό, θρησκευτικό, αρχαιολογικό, επιστημονικό ενδιαφέρον.
Υπάρχουν σειρά αρχαιοτήτων και μουσείων στην παραλιακή ζώνη. Επίσης υπάρχουν και περιοχες υψηλότατου φυσικού κάλλους και τοπίου.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Θαλάσσιος Αθλητικός Τουρισμός είναι αυτός που πραγματοποιείται με σκοπό την παρακολούθηση θαλάσσιων αγώνων. Για παράδειγμα, αγώνες κολύμβησης, ιστιοπλοΐας ή κατάδυσης. Πολλές αθλητικές γνώσεις γίνονται στην παραλιακή ζώνη, εθνικές και πανελλήνιες.

YACHTING
Υπάρχουν πολλές μαρίνες με θαλαμηγούς και ιστιοπλοϊκά διαφόρων μεγεθών. Αυτή η μορφή Τουρισμού περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιήγηση με θαλαμηγό σκάφος ή ιστιοπλοϊκό, με ή χωρίς πλήρωμα.


Τα σκάφη είναι και κατάλυμα και χώρος εστίασης και αναψυχής, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης και σε πολλές νησιωτικές και μη περιοχές.
Χαρακτηριστικό αυτής της μορφής Τουρισμού είναι, πως ο επιβάτης είναι αυτός που αποφασίζει τοΝ χρόνο του ταξιδιού και τον τόπο πλεύσης. Η ναύλωση σκαφών αναψυχής θεωρείται από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες του Θαλάσσιου Τουρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων