Αρχές του χρόνου η υλοποίηση της σύμβασης για την Παλιά Πόλη

Αρχές του χρόνου η υλοποίηση της σύμβασης για την Παλιά Πόλη

Αρχές του χρόνου η υλοποίηση της σύμβασης για την Παλιά Πόλη

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1423 ΦΟΡΕΣ

Από τις αρχές του 2024, σύμφωνα τουλάχιστον με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου, αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης για την «Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου».

Η προεργασία, βέβαια, για τα έργα που έχουν προταχθεί έχει ξεκινήσει από τη φετινή χρονιά μιας και-υπενθυμίζεται-η Προγραμματική Σύμβαση είναι δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα, από την υπογραφή της Προγραμματικής τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τώρα, ο δήμος Ρόδου, δια της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και του πολιτικού της προϊστάμενου, αντιδημάρχου, Στέφανου Ι. Δράκου, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει και την υψηλή εποπτεία.

Τις προηγούμενες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο (σε μία δια περιφοράς συνεδρίασή του), ενέκρινε τα μέλη που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής. Μέσα στον Δεκέμβριο, μάλιστα, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά και από τις αρχές της νέας χρονιάς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της δημοτικής αρχής, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα πρώτα έργα που θα εκτελεστούν στο πλαίσιό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές μελέτες είναι έτοιμες και θα σταλούν για έγκριση. Ανάμεσα στα έργα που προτάσσονται, πάντως, είναι η ανάπλαση της πλατείας Κλεοβούλου αλλά και τα δημοτικά λουτρά (σ.σ. για τα οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου για το έργο της αποκατάστασής τους).

Ένα ακόμη έργο που σχεδιάζεται να είναι από τα πρώτα που θα δημοπρατηθούν είναι η άρση ετοιμορροπίας που αφορά, βέβαια, τα ετοιμόρροπα κτίσματα εντός του Μνημείου. Η πίστωση για το έργο αυτό για το 2023 ανέρχεται στα 157 χιλιάδες ευρώ σε πρώτη φάση. Βέβαια, πρόκειται για πολυετή δαπάνη.

Ακόμη, από τις πρώτες ενέργιες που θα γίνουν είναι να αντικατασταθούν τα παγκάκια στη Μεσαιωνική Πόλη. Για τον σκοπό αυτό, θα κατασκευαστούν νέα, χειροποίητα, από μαντέμι, στα πρότυπα των ιταλικών. Στα ίδια πρότυπα θα είναι και τα κάλυπτρα των κάδων.

Τέλος, ένα έργο που οι αρμόδιοι της σημερινής δημοτικής αρχής έχουν θέσει σε προτεραιότητα, για το 2024, στο πλαίσιο της Προγραμματικής, είναι η εξεύρεση χώρου στη Νότια Ρόδο για την τοποθέτηση ΑΠΕ με στόχο την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της Μεσαιωνικής Πόλης, με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού εντός του Μνημείου και την προστασία του.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου