Δημήτρης Προκοπίου: Βιώσιμη ανάπτυξη

Δημήτρης Προκοπίου: Βιώσιμη ανάπτυξη

Δημήτρης Προκοπίου: Βιώσιμη ανάπτυξη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 809 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δημήτρης Προκοπίου

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Αποτελεί βασική έννοια στο πέρας του 21ου αιώνα και είναι μεγάλη πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα.

Δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά ουσιαστικά σχετίζεται άμεσα με πολιτικιές ανάπτυξης αλλά και φυσικά υποδομών περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση λυμάτων, απορριμμάτων και υδάτων.

Στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του Ρίο το 1992, διατυπώθηκαν για πρώτη φορά οι αρχές της. Εκεί, ονομάστηκε και θεσμοθετήθηκε ως η ανάπτυξη που παρέχει μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Είναι δηλαδή η ανάπτυξη που έχει γνώμονα το ισόπλευρο τρίγωνο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι φυσικοί πόροι είναι για πάντα, και πρέπει να προστατεύονται με σκοπό οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν.

Όπως όμως είναι σωστό, η λειτουργία μιας κοινωνίας με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι σύνθετη, το οποίο απαιτεί συνεργασία, επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών και θέσπιση κανόνων, όρων και στόχων, σε όλα τα επίπεδα και πάντοτε με γνώμονα τον χρόνο.

Οι στόχοι των κλάδων της βιώσιμης ανάπτυξης είναι:
1. Βιωσιμότητα του Περιβάλλοντος
Στόχος της η διατήρηση της πλήρους λειτουργικότητας και χωρητικότητας του περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συστύνεται ο περιορισμός των εργασιών που μπορούν να διαταράξουν την αρμονία του περιβάλλοντος, (π.χ. κοπή δέντρων για επέκταση των αστικών δομών) και η αύξηση των θέσεων εργασίας σε τομέις όπως η πυροσβεστική, η περιβαλλοντολογία, η γεωργία. Οι φυσικοί πόροι που δεν είναι ανανεώσιμοι πρεπει να καταναλώνονται με μέτρο και σκοπό την προώθηση νέων που είναι ανανεώσιμοι.

2. Οικονομική βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις
Σκοπός των επιχειρήσεων είναι να λειτουργούν σύμφωνα με μια eco-friendly ιδεολογία και να στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη και όχι μόνο στην αποκόμιση κέρδους. Η αύξηση των κερδών μιας επιχείρησης δεν σημαίνει απαραίτητα και ανάπτυξη αυτής, από τη στιγμή που ενδέχεται το κέρδος αυτό να έχει προκύψει με μη ηθικούς τρόπους. Η οικονομική βιωσιμότητα σχετίζεται πέρα από τα κέρδη με την προστασία του περιβάλλοντος.

3. Βιωσιμότητα στην κοινωνία
Αυτός ο τομέας, αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας δίκαιης, ποικιλόμορφης, ποιοτικής, δημοκρατικής και ώριμης. Όλα αυτά αναμένεται να επιτευχθούν με ισότητα δικαιωμάτων και μη καταπάτηση αυτών αλλά και εργασία με ωφέλιμα αποτελέσματα τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο, αλλά παράλληλα για το περιβάλλον, την οικονομία και κατά συνέπεια την ίδια την κοινωνία.

Οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης
1. Μηδενική φτώχεια
2. Μηδενική πείνα
3. Καλή υγεία και ευημερία
4. Ποιοτική εκπαίδευση
5. Ισότητα των φύλων

6. Καθαρό νερό και αποχέτευση
7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια
8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
10. Λιγότερες ανισότητες

11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
13. Δράση για το κλίμα

14. Ζωή στο νερό
15. Ζωή στη στεριά
16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
17. Συνεργασία για τους στόχους

Διαπιστώνουμε λοιπόν πως κάθε στόχος αντιστοιχεί και σε έναν από τους τρείς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Γη αλλάζει ασταμάτητα. Κάθε δευτερόλεπτο ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται κατά 2 άτομα. Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός θα έχει υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια όταν ταυτόχρονα κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τη ζωή του λόγω έλλειψης επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης του νερού είναι υπερδιπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης του πλυθησμού, ενώ εκατομμύρια τόνοι αστικών λυμάτων καταλήγουν στην θάλασσα μολύνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα πολύτιμα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη μας. Είναι προφανής η σοβαρότητα της κατάστασης και το μέγεθος της απειλής που κοίτεται πάνω από τη μελλοντική ποιότητα ζωής μας.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων