Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 832 ΦΟΡΕΣ

Ως προκαταβολή για την αποζημίωση που δικαιούνται

Προκαταβολή ύψους 1.000.000 ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στους αγρότες του νησιού μας που επλήγησαν πέρυσι από τη μεγάλη φωτιά, ως μέρος της αποζημίωσης που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, ενώ έχει ήδη πληρωθεί το ποσό των περίπου 100.000 ευρώ για την ολική αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο που επίσης χάθηκε στη φωτιά του περσινού καλοκαιριού.

Τα στοιχεία παρουσίασε χθες η προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών και Ενημέρωσης του ΕΛΓΑ Ελισάβετ Καλκανδή, ως επικεφαλής των επιστημονικών κλιμακίων που εδώ και ένα μήνα πραγματοποιούν τις εκτιμήσεις για τις ζημιές των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, χάθηκαν στη φωτιά 1.500 αιγοπρόβατα και 600 μελισσοσμήνη, ενώ κατατέθηκαν περίπου 2.000 δηλώσεις για καταστροφές σε αγροτεμάχια με περίπου 60.000 ελαιόδενδρα και 20.000 δέντρα λοιπών καλλιεργειών, κυρίως πυρηνόκαρπα. Όσον αφορά το πάγιο κεφάλαιο, συντάσσονται τα πρακτικά και θα προχωρήσει η καταβολή της επιχορήγησης, δηλαδή για ζημιές σε αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αρδευτικά συστήματα και γεωργικά μηχανήματα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης ανέφερε, ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας, καθώς κατά πάσα πιθανότητα, την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Μάλιστα, στο πρόσωπο της κας Καλκανδή, ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του ΕΛΓΑ αλλά και τη Διοίκησή του γιατί πάντα υπάρχουν πόρτες ανοιχτές σε ό,τι αφορά την επικοινωνία και τη συνεργασία με την περιφέρεια. Πάντως, όπως υπογράμμισε, οι αντίστοιχες διαδικασίες για τη φωτιά του 2021 δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών και Ενημέρωσης του ΕΛΓΑ, ανέφερε ότι υπάρχει κλιμάκιο εκτιμητών του ΕΛΓΑ, που σε αυτή τη φάση εκτιμά ζημιές φυτικού κεφαλαίου που προκλήθηκαν από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά. Όπως είπε, οι εκτιμήσεις του παγίου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων που δηλώθηκαν στις περίπου 110 δηλώσεις, εκτιμήθηκαν από δύο τριμελείς επιτροπές. Μέλος σε κάθε μία ήταν στέλεχος του ΕΛΓΑ και δύο επιστήμονες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι εκτιμήσεις ολοκληρώθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο και φέτος ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις φυτικού κεφαλαίου που αφορούν σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Πρόκειται για περίπου 60.000 ελαιόδενδρα και γύρω στα 20.000 δέντρα λοιπών καλλιεργειών.

Ετοιμάζονται και οι προκαταβολές του 2021
«Το 2021 είχαμε επίσης μία φωτιά στις κοινότητες Θεολόγου και Παραδεισίου με πολύ λιγότερες δηλώσεις όμως εξίσου μία σημαντική φωτιά. Μέχρι τώρα όμως δεν έχουν χορηγηθεί προκαταβολές, όπως έγινε για το 2023, γιατί πέρυσι οι φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας ήταν πολύ μεγάλης έκτασης και δόθηκε προτεραιότητα στη μεγάλη φωτιά του Έβρου για τη χορήγηση των προκαταβολών και κατόπιν της Νέας Αγχιάλου και της Ρόδου. Όμως η απόφαση για την οριοθέτηση της περιοχής της Ρόδου για τη φωτιά του 2021 έχει βγει και άμεσα θα χορηγηθούν προκαταβολές και για τους πυρόπληκτους εκείνης της χρονιάς, έναντι του ποσού επιχορήγησης», δήλωσε η κα Καλκανδή και πρόσθεσε:

«Οι προκαταβολές χορηγούνται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) γίνονται εκτιμήσεις των ζημιών οπότε η προκαταβολή δεν θα δοθεί όπως δόθηκε για τις φωτιές του 2023 με βάση ψηφιακά δεδομένα του ΕΛΓΑ ή στοιχεία του ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ αλλά με βάση τις εκτιμήσεις και μετά θα βγει ΚΥΑ για το ποσό της τελικής επιχορήγησης και θα γίνει η εκκαθάριση των πορισμάτων».

Ερωτηθείσα για το ύψος της αποζημίωσης, έκανε γνωστό ότι, για το 2023 έχει καθοριστεί το ποσό των 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα αμπέλια ενώ με βάση τον νόμο της κρατικής αρωγής, χορηγείται το 70% της επιχορήγησης, δηλαδή 2.450 ευρώ και ως προκαταβολή δόθηκε το 50% του ποσού, δηλαδή 1.225 ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και το 50% του ποσού, δηλαδή 612 ευρώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η διαδικασία και οι προκαταβολές
Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε η κα Καλκανδή ανέφερε τα εξής: «Ένα χρόνο μετά τις φωτιές γίνονται εκτιμήσεις στο φυτικό κεφάλαιο γιατί έτσι προβλέπει η γεωπονική επιστήμη καθώς περιμένουμε να αντιδράσουν τα δέντρα, να περάσει ο χειμώνας, με αποτέλεσμα, σε όλες τις φωτιές οι εκτιμήσεις να γίνονται την άνοιξη του επόμενου έτους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είδαμε ότι έχουν αντιδράσει τα δέντρα με κάποιες μικρές αναβλαστήσεις, όμως δεν είναι τόσο ζωηρές. Ο κορμός έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και θα χρειαστεί οι παραγωγοί να κάνουν πιο δραστικές παρεμβάσεις, δηλαδή να προχωρήσουν σε κορμοτομήσεις των δέντρων και όχι σε κοπές των κεντρικών βραχιόνων».

Αναφερόμενη στις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν δήλωσε: «Για το 2023, οι προκαταβολές καταβλήθηκαν και είναι ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ όσον αφορά τη Ρόδο και αφορούν το φυτικό κεφάλαιο. Όσον αφορά το πάγιο κεφάλαιο, συντάσσουμε τώρα τα πρακτικά και θα προχωρήσουμε στην καταβολή της επιχορήγησης, δηλαδή για ζημιές σε αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αρδευτικά συστήματα και γεωργικά μηχανήματα.

Το ζωικό κεφάλαιο έχει εξοφληθεί. Για το φυτικό κεφάλαιο θα κοινοποιηθεί ο πίνακας των πορισμάτων και είμαστε εν αναμονή της ΚΥΑ για να ελέγξουμε τις αποκαταστάσεις των ζημιών των καλλιεργειών τους, καθώς οι παραγωγοί οφείλουν να κάνουν αποκατάσταση της ζημιάς. θα κάνουμε έλεγχο για τα κλαδέματα που πρέπει να γίνουν, ώστε τα κτήματα να μπουν σε παραγωγική διαδικασία και μετά θα ακολουθήσει η εξόφληση. Έχουν καταβληθεί πάνω από 100.000 ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο και αφορούν γύρω στα 1500 αιγοπρόβατα και 600 μελισσοσμήνη».

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών και ενημέρωσης του ΕΛΓΑ, βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση προκαταβολής είναι ο πυρόπληκτος παραγωγός να είναι ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ και να έχει υποβάλει ΟΣΔΕ το 2023, να δηλώνει γεωργικό εισόδημα στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και οπωσδήποτε να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών, είτε κατά κύριο επάγγελμα είτε ως κάτοχος.

«Την Παρασκευή ολοκληρώνουμε το έργο σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το φυτικό κεφάλαιο. Μπορεί να φαίνεται μεγάλο το διάστημα που έγιναν οι εκτιμήσεις αλλά μιλάμε για περίπου 2.000 αγροτεμάχια και οι εκτιμήσεις γίνονται εξατομικευμένα σε κάθε παραγωγό σε όλα του τα αγροτεμάχια και καταγραφή ζημιάς σε κάθε δέντρο. Σημειώνεται ότι, οι δηλώσεις για φυτικό κεφάλαιο και πάγιο κεφάλαιο και αποθεματικά προϊόντα ανήλθαν σε περίπου 800 και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις των ανασφάλιστων παραγωγών», κατέληξε η κα Καλκανδή, που ευχαρίστησε δημόσια την περιφέρεια, τον δήμο και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τους προέδρους των χωριών και τους παραγωγούς.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα κλιμάκια έκαναν έλεγχο στις δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου (Ασκληπειό, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά) Αρχαγγέλου (Μαλώνα και Μάσσαρι), Λινδίων (Λάερμα και Λάρδο) Ατταβύρου (Έμπωνα) και Καμείρου (Απόλλωνα). Από τον αριθμό των δηλώσεων, φάνηκε, ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις κοινότητες Απολλώνων και Λαέρμων.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου