Η επίσκεψη φοιτητών και φοιτητριών στην Κάλυμνο τους έκανε φιλέλληνες

Η επίσκεψη φοιτητών και φοιτητριών στην Κάλυμνο τους έκανε φιλέλληνες

Η επίσκεψη φοιτητών και φοιτητριών στην Κάλυμνο τους έκανε φιλέλληνες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 535 ΦΟΡΕΣ

Του
Σταύρου Μαρμαρινού
στον «Εθνικό Κήρυκα»

 

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Τρεις μέρες πέρασαν στο νησί των σφουγγαράδων, την Κάλυμνο, φοιτητές του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ (SPC), από το «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, οι οποίοι συνέχισαν τις επισκέψεις τους και σε άλλα ελληνικά νησιά, πριν επιστρέψουν αυτές τις μέρες στη Φλόριδα.

«Τα παιδιά έφυγαν καταγοητευμένα από τη φιλοξενία στο νησί μας και γεμάτα εμπειρίες από τα όσα έμαθαν και είδαν», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα», ο τέως δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, ο οποίος αυτό τον καιρό είναι αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου.

«Μας είπαν ότι πλούτισαν τις ιστορικές τους γνώσεις για την Ελλάδα, εντυπωσιάστηκαν γνωρίζοντας και από κοντά ιστορικά στοιχεία της πατρίδας μας, ενώ βρήκαν και την ευκαιρία, φυσικά, να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα που τους άρεσε ιδιαίτερα. Αυτού του είδους οι επισκέψεις, δημιουργούν θερμούς φιλέλληνες που τόσο χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα».

Οι φοιτητές, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις ελληνικής καταγωγής, συνοδεύονταν από τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή τους, Βασίλειο Μουτσάτσο, και, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκαν στην Κάλυμνο, το Ναυτικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το Παράρτημα Καλύμνου του Λυκείου Ελληνίδων.

Στο Ναυτικό Μουσείο γνώρισαν την ιστορία και τις μεθόδους της σπογγαλιείας από τα πρώτα της βήματα, καθώς και τις τεχνικές κατάδυσης, τα σκάφανδρα που χρησιμοποιούσαν κατά τη σπογγαλιεία και τους κινδύνους που υπήρχαν για τους δύτες.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, θαύμασαν εκθέματα από την Προϊστορική μέχρι και τη Μεταβυζαντινή εποχή. Εντυπωσιάστηκαν, ιδιαίτερα, από την περίφημη «Κυρά της Καλύμνου», που είναι και το κυριότερο έκθεμα του Μουσείου.

Στην Κάλυμνο, οι φοιτητές από τη Φλόριδα, επισκέφτηκαν, επίσης, το φράγκικο κάστρο της Χρυσοχεριάς. Το όνομά του οφείλεται στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοχεριάς που υπάρχει μέσα από παλαιότερα.

Επισκέφτηκαν, εξάλλου, και το μοναστήρι του Αγίου Σάββα του Νέου, εν Καλύμνω, που βρίσκεται σε λόφο, επάνω από το λιμάνι της Πόθιας.

Μετά την Κάλυμνο, οι φοιτητές επισκέφτηκαν τη Χάλκη, τη Σύμη και τη Ρόδο, πριν πάνε στην Αθήνα, απ’ όπου αναχώρησαν, επιστρέφοντας στην Αμερική.

Την πρωτοβουλία για τα εκπαιδευτικού χαρακτήρα αυτά ταξίδια των φοιτητών του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ στην Ελλάδα, είχε ο κ. Αλαχούζος. Με ενέργειές του μάλιστα είχαν γίνει αδελφοποιήσεις του Τάρπον Σπρινγκς, με τη Χάλκη και τη Σύμη, μεταξύ άλλων.

Παράγοντες που παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη μέση, ο Κρις Αλαχούζος. ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Παράγοντες που παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη μέση, ο Κρις Αλαχούζος. ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Η φετινή επίσκεψη ήταν σχετική και με τη συνεργασία για την οποία είχε ενεργήσει ο κ. Αλαχούζος, του SPC με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που εδρεύει στη Ρόδο.

Τον Φεβρουάριο του 2020 είχε υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας, των ανθρωπιστικών επιστημών και του πολιτισμού, μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του SPC, στις εγκαταστάσεις του τελευταίου στο Τάρπον Σπρινγκς.

Κατά την εκδήλωση εκείνη, που είχε γίνει μέσω Σκάιπ, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, ότι η συμφωνία θα δώσει την ευκαιρία για μια παραγωγική συνεργασία μεταξύ των ως άνω Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Την ικανοποίησή τους σχετικά, εξέφρασαν με χαιρετισμούς τους, η αντιπρόεδρος του Κολεγίου, Σούζαν Ντίμερς, ο πρόβοστ, Δρ Ροντ Ντέιβις και ο τότε δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Αλαχούζος, που ήταν και ο πρωτεργάτης για τη συμφωνία συνεργασίας.

Η προεργασία για τη συνεργασία των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είχε αρχίσει τρία περίπου χρόνια νωρίτερα, όταν η καθηγήτρια του Κολεγίου, Δρ. Κίμπερλι Φίλος, θέλησε να διδάξει τους φοιτητές της, πηγαίνοντάς τους στην Ελλάδα.

Το εγχείρημα εκείνο δεν ήταν εύκολο, λόγω των μεγάλων εξόδων. Τότε, ο κ. Αλαχούζος, συνεννοήθηκε με τον δήμαρχο της Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη, και βρέθηκαν ελληνικές οικογένειες που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν τους εξ Αμερικής φοιτητές, ενώ ο δήμος ανέλαβε τη μετακίνησή τους.

Στο διάστημα αυτό και κατόπιν, ο κ. Αλαχούζος ήλθε σε συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει ενδιαφέρον για να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής καθηγητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο κ. Αλαχούζος επαίνεσε και ευχαρίστησε για τη βοήθειά του, αναφορικά με το ταξίδι εκείνο, τον υπεύθυνο πολιτιστικών του δήμου Καλύμνου, Δρόσο Ταυλάριο.

Για την πραγματοποίηση της προ ημερών επίσκεψης, ο κ. Αλαχούζος ευχαρίστησε, ιδιαίτερα, τον πρόβοστ του SPC, Δρ Ντέιβις και τον καθηγητή κ. Μουτσάτσο.

Κατά την τελετή υπογραφής συμφωνίας του Στ. Πίτερσμπουργκ Κόλετζ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από αριστερά, οι: Κρις Αλαχούζος, δρ. Ροντ Ντέιβις και Δημήτριος Σπάρος ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Κατά την τελετή υπογραφής συμφωνίας του Στ. Πίτερσμπουργκ Κόλετζ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από αριστερά, οι: Κρις Αλαχούζος, δρ. Ροντ Ντέιβις και Δημήτριος Σπάρος ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κασσώτης: Δωδεκανησιακή Νεολαία ΗΠΑ και αγώνας απελευθέρωσης

Βρήκε ιστορικά κειμήλια που φύλαγε ο παππούς του

Ο Κώος Ζαχαρίας Σουρασής ηγείται επένδυσης που αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια, στην Αυστραλία

Τζον Κατσιματίδης: «Είμαι γεννημένος στη Νίσυρο - Η καρδιά μου είναι στα Δωδεκάνησα»

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική