Αποδόθηκε στο κοινό και τους επισκέπτες της Ρόδου το έργο της «Περβόλας»

Αποδόθηκε στο κοινό και τους επισκέπτες της Ρόδου το έργο της «Περβόλας»

Αποδόθηκε στο κοινό και τους επισκέπτες της Ρόδου το έργο της «Περβόλας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1111 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρωμένο το έργο θα είναι στο τέλος του 2025

Ένας χώρος μοναδικός, o Κήπος του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στην αρχή της «Περβόλας», εγκαινιάστηκε χθες από την υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, και αποδόθηκε σε Ροδίτες και επισκέπτες, που θα μπορούν να τον επισκέπτονται ελεύθερα, προσθέτοντας ανυπολόγιστη αξία στο πολιτιστικό απόθεμα και το τουριστικό προϊόν της Ρόδου.

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση χθες, στην αυλή του Παλατιού, και λίγο πριν η υπουργός εγκαινιάσει το συγκλονιστικό αυτό Μνημείο, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου, του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, των βουλευτών Δωδεκανήσου κ.κ. Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και κας Μίκας Ιατρίδη, σχεδον σύσσωμης της δημοτικής αρχής, αντιπεριφερειαρχών, πολιτευτών, του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Αθανασούλη, όπως και της προκατόχου του, κας Μάνιας Μιχαηλίδου, που ξεκίνησε το έργο μαζί με την Υπουργό, αρχαιολόγων και του λοιπού προσωπικού της Αρχαιολογίας αλλά και αρκετών επισκεπτών.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος χαρακτήρισε το έργο ως κάτι μοναδικό και στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχουν ενώ ευχαρίστησε όλους γι’ αυτή την προσπάθεια.

«Θεωρούμε ότι είμαστε μια οικογένεια και θέλουμε όλοι το ίδιο καλό. Και είμαι σίγουρος ότι μόνο τα καλύτερα έρχονται στη συνέχεια», είπε.
Ανεβαίνοντας στο βήμα για να χαιρετίσει, ο περιφερειάρχης, ξεκίνησε εξάροντας το έργο της υπουργού.

Είπε, συγκεκριμένα: «Η ιστορία απεχθάνεται την έλλειψη μνήμης και η ζωή την αδράνεια. Και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, έδωσε στην πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, μόλις ανέλαβε στη θέση της Υπουργού.

Στέκομαι με πολύ μεγάλο σεβασμό μπροστά της γιατί, τα νησιά μας, απ’ άκρη σ’ άκρη, και όχι μόνο η Ρόδος, που σήμερα όποιος την περπατά…καλοπροαίρετα, θα δει όλα αυτά τα εργοτάξια που είναι ανεπτυγμένα..», είπε και αναφέρθηκε σε έργα που έχουν ξεκινήσει όπως το νεοκλασικό σχολείο στην πλατεία Κλεοβούλου, το Εθνικό Θέατρο, έργα στη Φιλέρημο, το Μόντε Σμιθ, βέβαια η «Περβόλα» αλλά και έργα σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε περίοδος της ιστορίας που τα νησιά να εισέπραξαν τόση φροντίδα και τόση αγάπη», είπε προς την Υπουργό ο κ. Χατζημάρκος και την ευχαρίστησε «για το υπέροχο έργο που κάνει, για το πάθος με το οποίο δουλεύει. Και συνέχισε λέγοντας:

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και υπερήφανοι να δουλεύουμε στο πλευρό σας και ακόμα πιο χαρούμενοι βέβαια και ακόμα πιο υπερήφανοι, όταν παραδίδεται στις τοπικές κοινωνίες, στη χώρα μας και στο πολιτιστικό απόθεμα αυτής, ένα πολύ μεγάλο, πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, ανακαινισμένο, φροντισμένο, όπως έπρεπε».

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η «Περβόλα» ήταν δεκαετίες ξεχασμένη-«κόντεψαν... να την ξεχάσουν και οι ντόπιοι, και έπρεπε να έρθετε εσείς, να τη δείτε, να θυμώσετε και αμέσως μετά να βάλετε μπροστά τη δουλειά με τον μοναδικό τρόπο που ξέρετε», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που είναι ειδική, καθώς συζητάμε σε πολιτικό επίπεδο για μία πολύ σημαντική πολιτική διαδικασία που είναι οι Ευρωεκλογές.

Και είπε: «Σήμερα, όλα αυτά τα εργοτάξια και όλη αυτή η αισιοδοξία που έρχεται μέσα από πόρους που έχουν ονοματεπώνυμο: είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι, ανάμεικτοι με εθνικούς.

Αν όμως αφαιρέσουμε από αυτή την εξίσωση, και από τη ζωή μας συνολικά σήμερα, τους ευρωπαϊκούς πόρους, το ρολόι της ιστορίας θα γύριζε δεκαετίες πίσω και την Κυριακή καλούμαστε να επιλέξουμε αυτούς που ο καθένας πιστεύει ότι μπορούν να υπηρετήσουν με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα το συμφέρον αυτού του τόπου, το αύριο αυτού του τόπου και βέβαια να προστατεύσουν την ιστορία του και να εξασφαλίσουν το μέλλον του», είπε και ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι θεματοφύλακας και το δείχνει σε όλες τους τις εκφράσεις.

Κλείνοντας, απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στην Υπουργό.

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα η υπουργός, ο κ. Αθανασούλης ενημέρωσε, ότι οι χώροι του Κήπου θα είναι ανοιχτοί στο κοινό χωρίς εισιτήριο, πιλοτικά, και θα μπορεί να τους επισκέπτεται ο καθένας για να απολαύσει αυτό το νέο απόκτημα της Μεσαιωνικής Πόλης.

Ο ίδιος, δεν παρέλειψε ακόμη να πει ότι, αυτό το οποίο γίνεται με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το φέρνει εις πέρας με αυταπάρνηση το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, μόνιμο και έκτακτο, και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Μάνια Μιχαηλίδου, που το ξεκίνησε, αλλά και όλους τους αρχαιολόγους, τους αρχιτέκτονες, συντηρητές και όλους τους συμβασιούχους του έργου, όπως και τους σπουδαίους-όπως είπε-εργατοτεχνίτες-μάστορες της Εφορείας.

Η υπουργός
Στο πώς... ξεκίνησαν όλα αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας της η κα Μενδώνη λέγοντας:

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για όλους μας, ξεκινώντας από τη μνήμη και την εικόνα την οποία εγώ τουλάχιστον προσέλαβα το 2021 όταν με τη Μάνια τη Μιχαηλίδου ξεκλειδώσαμε αυτή την πόρτα, την μπρούτζινη, που για χρόνια ήταν ερμητικά κλειστή».

Όπως είπε, ήταν η περιέργεια η δική της που δεν την είχαν δει ποτέ ανοιχτή και ξεκίνησαν να περιηγούνται και βγαίνει μπροστά της «ένας χώρος μοναδικός, ένας χώρος άμεσα συνυφασμένος με τα μεγάλα και σημαντικά μνημεία της πόλης της Ρόδου, ένας χώρος στον οποίο η μεγάλη ιστορική διάρκεια τεκμηριώνεται και αναδεικνύεται αδιάσπαστα», είπε και συνέχισε:

«Ήταν την εποχή που είχαμε ξεκινήσει τις πρώτες εντάξεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, σ’ αυτό το τεράστιο εργαλείο που εξασφάλισε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ανέρχεται σε 36 δις ευρώ.

Από αυτό το κονδύλι, το ΥΠΠΟ έχει μερίδιο που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ. Ούτως ή άλλως με τους ευρωπαϊκούς πόρους τα τελευταία χρόνια, από το 2019, το Υπουργείο υλοποιούσε στα Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ένα μεγάλο και σημαντικό έργο».

Όμως-συνέχισε-γνώριζαν ότι μπορούσαν να κάνουν ακόμα πολύ περισσότερα πράγματα. Και προστέθηκε αυτό το νέο εργαλείο, που τους δίνει τη δυνατότητα διότι, όπως είπε, ακούνε, ο καθένας στο περιβάλλον του, να αναπτύσσεται εσχάτως ένας έντονος ευρωσκεπτικισμός και μία αντίδραση ότι «οι Ευρωεκλογές δεν έχουν σημασία, ας μην πάμε να ψηφίσουμε».

Και είπε: «Αυτό είναι ολέθριο λάθος. Στην καλύτερη περίπτωση. Διότι, δεν γίνονται μόνο λάθη, υπάρχουν και σκοπιμότητες στο να δημιουργούνται τέτοιου είδους σκέψεις και συνειρμοί στους πολίτες….

Τίποτα δεν θα είχε γίνει από τη μεταπολίτευση και εδώ-γιορτάζουμε τα πενήντα χρόνια της μεταπολίτευσης-άμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε εντάξει την Ελλάδα στις τότε ευρωπαϊκές κοινότητες και αν δεν είχαν ξεκινήσει, αυτή την πεντηκονταετία, να εισρέουν και διαρκώς να αυξάνονται ευρωπαϊκοί πόροι.

Σήμερα, το ΥΠΠΟ εκτελεί σε όλη την επικράτεια, το μεγαλύτερο έργο υποδομών που είχε ποτέ από την ίδρυσή του.

Στα Δωδεκάνησα, το Υπουργείο, από το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύει περίπου 50 εκατ. από τα οποία τα 5 εκατ. είναι εθνικοί πόροι που συνδράμουν στο έργο. «Εάν, όμως, δεν υπήρχαν τα 45 εκατ. δεν θα γινόταν τίποτα και αυτό πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας, καθώς οι μέρες που απομένουν είναι λίγες.

Ο βασικός μας εχθρός είναι η αποχή και αν κάποιος θέλει να έχει ρόλο και λόγο ως πολίτης οφείλει να πάει να ψηφίσει», επισήμανε η Υπουργός.

Γυρνώντας πίσω στην αρχή, είπε, ότι όταν έκαναν τη βόλτα με τους συνεργάτες της, η πρώτη σκέψη που της ήρθε είναι ότι δεν ήταν δυνατόν αυτός ο χώρος να είναι περίκλειστος, απομονωμένος και να μην αποδίδεται ως μνημείο πρωτίστως σε αυτούς που ανήκει, τους Ροδίτες και ακολούθως στα εκατομμύρια των επισκεπτών.

Έτσι, από το μηδέν και... με δεδομένους ψιθύρους ότι αυτά δεν γίνονται, είπαν ότι θα γίνει και θα αποδοθεί στους πολίτες γιατί σ’ αυτούς ανήκει αφού δεν μπορεί αυτός ο πολύ σημαντικός χώρος με αυτά τα πάρα πολύ σημαντικά ευρήματα να μην είναι προσιτός και χωρίς λόγο.

Έτσι, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του έργου που χρηματοδοτείται με 4,5 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και σήμερα, σε συνεννόηση με τον κ. Αθανασούλη και τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, κα Ολυμπία Βικάτου, αποφάσισαν να αποδώσουν τον πρώτο χώρο, το πιο εύκολο κομμάτι, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην πόλη και τους φορείς γιατί επί δεκαετίες ο χώρος αυτός ήταν…αποθήκη αρχαιοτήτων και πολλών άλλων πραγμάτων.

Ο χώρος αυτός, λοιπόν, είναι μνημειακός, ανήκει στην πόλη και πρέπει να αποδοθεί», είπε και ανέφερε ότι υπολογίζουν ότι στο τέλος του 2025, που είναι και το χρονοδιάγραμμα που θέτει το Ταμείο, θα μπορέσουν να αποδώσουν το έργο, έτσι όπως το σχεδίασαν από την αρχή, με την κα Μιχαηλίδου.

«Όμως, αυτό το καλοκαίρι, η πόλη δικαιούται να έχει αυτούς τους κήπους προσβάσιμους. Οι Ροδίτες και οι επισκέπτες δικαιούνται να βλέπουν ένα έργο σε εξέλιξη...», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Όμως, αυτό το άνοιγμα έπρεπε να γίνει για να σταματήσει στη μνήμη όλων μας να υπάρχει αυτή η μπρούτζινη πόρτα και αυτός ο απομονωμένος από την πόλη χώρος», και ευχαρίστησε την κα Μιχαηλίδου, η οποία προσπάθησε για να ωριμάσει αυτό το έργο από το τίποτα και βέβαια στο πρόσωπο του κ. Αθανασούλη το προσωπικό της Εφορείας που συνδράμει, όχι μόνο στην εκτέλεση αυτού του έργου αλλά σε όλα τα έργα στα Δωδεκάνησα και τον Περιφερειάρχη «για όλη τη συνεργασία, τη στήριξη, για το κοινό όραμα που δεν το αφήνουν σε επίπεδο οράματος αλλά το κάνουν σχέδιο», όπως είπε.

Η Υπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό της, λέγοντας, ότι ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό αλλά είναι ένας τεράστιος κοινωνικός και οικονομικός μοχλός και όσο αποδίδουμε, περισσότερους χώρους και μνημεία, κάνουμε ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν, τους κάνουμε κοινωνούς των αξιών του Πολιτισμού και αυτό εν τέλει μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ευχαρίστησε και τον δήμαρχο για τη συνεργασία και είπε ότι θα συνεχίσουν έτσι, αφού έχουν να κάνουν πολλά και για τη Μεσαιωνική Πόλη και για τον δήμο της Ρόδου.

Τέλος, ακολούθησε η ξενάγηση στον συγκλονιστικό χώρο από την ίδια την Υπουργό και τους αρχαιολόγους.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου