Το μπάσκετ αλλάζει στις Εθνικές κατηγορίες…

Το μπάσκετ αλλάζει στις Εθνικές κατηγορίες…

Το μπάσκετ αλλάζει στις Εθνικές κατηγορίες…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 227 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ, καθώς και της ενίσχυσης των τοπικών πρωταθλημάτων αποφασίστηκε από την ΕΟΚ η αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου 2025-2026.

Την αγωνιστική περίοδο 2025-2026, οι κατηγορίες θα έχουν ως ακολούθως:

Κατηγορίες Ανδρών:
1. Elite League: 16 ομάδες
2. National League 1 (Β’ Εθνική Κατηγορία): 3 όμιλοι, έως 38 ομάδες
3. National League 2 (Γ’ Εθνική Κατηγορία): 5 όμιλοι, έως 60 ομάδες

Κατηγορίες Γυναικών:
1. Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών: 12 ομάδες
2. Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών: 2 όμιλοι, έως 28 ομάδες

Ο τελικός αριθμός των σωματείων θα καθοριστεί ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ διατηρεί το δικαίωμα να μη χορηγήσει wild cards για την πλήρωση των κενών και να διεξαχθεί το πρωτάθλημα μόνον με τα σωματεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Σε περίπτωση που με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής και τις πιθανές wild cards την αγωνιστική περίοδο 2024-2025 υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις, θα ακολουθήσει τροποποιητική προκήρυξη για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων 2024-2025 και 2025-2026.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι στην Α2 Γυναικών και τη Β’ και Γ’ Εθνική Ανδρών τα σωματεία θα μπορούν να έχουν στην αποστολή τους παίκτη ή παίκτρια από το εξωτερικό, όπως και κάτω των 21 ετών.

Αναλυτικά βάσει προκήρυξης:
«Στα πρωταθλήματα της Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών και Α2 γυναικών δικαίωμα συμμετοχής έχει ένας/μια (1) ενήλικος/ενήλικη ή αλλοδαπός/ αλλοδαπή αθλητής/αθλήτρια προερχόμενος από την ευρωπαϊκή ζώνη της FIBA ή από ειδικό καθεστώς (δικαιούμενοι ασύλου, εμπόλεμες ζώνες κ.λπ.).

H ομάδα έχει δικαίωμα να αποκτήσει έναν/μια αλλοδαπό/η αθλητή /τρια το αργότερο μια (1) ημέρα πριν την έναρξη της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου.

Η ομάδα έχει δικαίωμα να αντικαταστήσει έναν/μια αλλοδαπό/-ή αθλητή /αθλήτρια, το αργότερο έως έξι (6) αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου (ήτοι μια (1) ημέρα πριν την έναρξη της συγκεκριμένης αγωνιστικής). Η άσκηση του δικαιώματος αυτού επιτρέπεται αυστηρά μόνο για μία (1) φορά.

Στα ανωτέρω πρωταθλήματα, θα καθορίζεται από την ειδική προκήρυξη αυτών, η υποχρεωτική δήλωση στο φύλλο αγώνα δύο ή ενός/μιας αθλητών/αθλητριών νεοτέρων από 21 ετών, δηλαδή γεννηθέντων το έτος 2004 και νεότερων, εφόσον δηλώνεται 12αδα στο φύλλο αγώνος ή 11άδα αντίστοιχα.

Σε αντίθετη περίπτωση, το σωματείο θα δηλώνει 10αδα, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα αθλητών/-τριών νεότερων των 21 ετών.

Σε περίπτωση που η ως άνω διάταξη καταστρατηγηθεί από οιοδήποτε σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως «αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του γενικού κανονισμού οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων και του πειθαρχικού κανονισμού της Ε.Ο.Κ.».

Διαβάστε ακόμη

Έξι μετάλλια για τον «Μαχητή Ρόδου» στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Kick Boxing

Στα Τρίκαλα ο «Ιππότης» για το 51ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκάκι Α’ Εθνικής

Τουρνουά beach volley “Regional Juniors 2024” θα διεξαχθεί στην Κω

Αποχωρεί ο πρόεδρος του Ευαγόρα

Wolves Festival 2024: Ένα μοναδικό υπερθέαμα γυμναστικής και χορού στη Ρόδο με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ξανά στη Ρόδο το Super Cup του ΕΣΑΚΕ!

Το Πανελλήνιο στίβου στο Πανθεσσαλικό και το… ξέσπασμα της Λάουρα Ζενέγια με τρία μετάλλια!

Ποδόσφαιρο: Η νέα προκήρυξη της Γ’ Εθνικής