Κ. Σπανός: «Δίνουμε βάρος στα ποσοτικά χαρακτηριστικά και όχι στα ποιοτικά»

Κ. Σπανός: «Δίνουμε βάρος  στα ποσοτικά χαρακτηριστικά και όχι στα ποιοτικά»

Κ. Σπανός: «Δίνουμε βάρος στα ποσοτικά χαρακτηριστικά και όχι στα ποιοτικά»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 550 ΦΟΡΕΣ

Με αφορμή τη χρεοκοπία του τουριστικού οργανισμού FTI o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κώστας Σπανός, καταθέτει τους προβληματισμούς του αναφορικά με τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και προτείνει την... εναλλακτική απεξάρτηση.

Γράφει συγκεκριμένα:
«Η χρεοκοπία του FTI ήρθε να μας χτυπήσει ένα ακόμη καμπανάκι και να μας υπενθυμίσει πόσο ευαίσθητο είναι το τουριστικό προϊόν. Ο τουρισμός είναι μία επένδυση άμεσης απόδοσης, που όμως απαιτεί ένταση κεφαλαίου, έντασης εργασίας, ένταση φυσικών πόρων, ένταση υποδομών για να μπορεί να ανταπεξέλθει και να βρίσκεται στην κορυφή. Ταυτόχρονα όμως, η λίστα με τους παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν αρνητικά είναι εξαιρετικά μακριά και μας θυμίζει το πόσο ευάλωτο είναι το προϊόν.

Στον υπέροχο τόπο μας έχουμε επιλέξει τη σχεδόν αποκλειστική μας ενασχόληση με αυτό και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είναι είτε συνδεδεμένη είτε εξαρτημένη με αυτό. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι του σημείου όπου θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ανισορροπίες μεταξύ αφίξεων και παραγόμενου οικονομικού αποτελέσματος, καθώς και τη διάχυση αυτού, ειδικά στην τοπική κοινωνία. Όταν το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα αρχίσει να εξάγεται και να μην επανεπενδύεται στον τόπο παραγωγής, τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Οι υποδομές φθίνουν, οι αγορές φθίνουν, η διαστρωμάτωση της διανομής του πλούτου διαταράσσεται, και ακολουθεί η μαζικότητα, η απώλεια αίγλης, η παρακμή και η αποσύνθεση. Κάπου εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Δίνουμε βάρος στα ποσοτικά χαρακτηριστικά και όχι στα ποιοτικά. Τι πρέπει να γίνει; Μια βαθιά ενδοσκόπηση και τολμηρές αποφάσεις για αναδιάταξη με γνώμονα πρωτίστως την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου και μετά όλων των υπολοίπων. Οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν στόχευση την πλήρη αναμόρφωση για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια με βήματα προς την εναλλακτική απεξάρτηση».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου