Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε κοινή Κοινοβουλευτική Ερώτηση για τη λειψυδρία στον Βασίλη Α. Υψηλάντη

Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε κοινή Κοινοβουλευτική Ερώτηση για τη λειψυδρία στον Βασίλη Α. Υψηλάντη

Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε κοινή Κοινοβουλευτική Ερώτηση για τη λειψυδρία στον Βασίλη Α. Υψηλάντη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 570 ΦΟΡΕΣ

Στην κοινή Ερώτηση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα , για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά μας, ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης έλαβε την ακόλουθη απάντηση:

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 3683/08-03-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές όπως αναφέρονται στον πίνακα αποδεκτών, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ανάλογα με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (εθνικοί και ενωσιακοί πόροι) προγραμματίζει και χρηματοδοτεί εγγειοβελτιωτικά έργα που έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία-λειψυδρία).

Σε ότι αφορά στους εθνικούς πόρους του ΥΠΑΑΤ, επισημαίνεται ότι το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 εστιάζει στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και ειδικότερα παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών πόρων του (23 εκατ. € από τα 28 εκατ. € του συνολικού προϋπολογισμού) στις υποδομές διαχείρισης του αρδευτικού νερού. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής 2 μεγάλων φραγμάτων στο Β. Αιγαίο (Χίος, Λέσβος).

Σε ότι αφορά στους ενωσιακούς πόρους, σας γνωρίζουμε ότι στις αρχές του 2024 ενεργοποιήθηκε για δεύτερη φορά η δράση 4.3.1. «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με προϋπολογισμό 124 εκ €, που αφορούσε και σε έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας (έργα ταμίευσης χειμερινών απορροών, χρήση ανακυκλώσιμων υδάτων, μείωση απωλειών σε υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα κ.ά.) και αξιολογούνται ήδη οι σχετικές Αιτήσεις Στήριξης για χρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα, εντός του έτους αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση της παρέμβασης Π3-73-1.1 «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣΚΑΠ) 2023-2027, η οποία επίσης δύναται να χρηματοδοτήσει σχετικά έργα.

Σημαντική δράση αποτελεί, επίσης, το ΥΔΩΡ 2.0, που έχει ενεργοποιηθεί από το ΥΠΑΑΤ και το οποίο πραγματοποιεί με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο τον προγραμματισμό της υλοποίησης συνολικά, των αρδευτικών έργων στην Ελλάδα. Μέρος της χρηματοδότησής του καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Επιπρόσθετα, στην στρατηγική του ΥΠΑΑΤ, περιλαμβάνεται και η προώθηση των επενδύσεων άρδευσης με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο της μετάβασης της ελληνικής γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή. Ειδικότερα, προωθούνται ήδη τεχνολογίες παρακολούθησης και διαχείρισης υδατικών πόρων (γεωργία ακριβείας) μέσω του ΠΑΑ 2014-2020 ενώ προγραμματίζονται και νέες μέσω του ΣΣΚΑΠ 2023-2027.

Στο πλαίσιο των ΤΠΕ, σημαντικό ρόλο παίζουν οι σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και IoT (Internet of Things), που επιτρέπουν την άρδευση ακριβείας με την ταυτόχρονη εκτίμηση των υδατικών αναγκών των καλλιεργειών σε πραγματικό χρόνο (real time), μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση νερού για τη γεωργία. Το ΥΠΑΑΤ, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, συμμετέχει ως εταίρος σε σχετικές προτάσεις για ερευνητικά έργα (χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ -HORIZON U) που έχουEU) που έχουν ως περιοχές μελέτης, αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας αλλά και των νησιών του Αιγαίου.

 

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: Συναντήσεις εργασίας για την αλιεία στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για να οργανωθούν επισκέψεις της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην Αστυπάλαια

Συγχαρητήρια του Ιωάννη Παππά προς όσους συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κω

Τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ρόδου επισκέφτηκε η Μίκα Ιατρίδη

Βάιος Καλοπήτας: "Η σημερινή κρίση αποτελεί την ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ"

Ερώτηση για τα προβλήματα της visa express στους Τούρκους επισκέπτες της Ρόδου

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την αστυνόμευση στις τουριστικές περιοχές

Μ. Κόνσολας: «Νέα Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για τα νησιά του Αιγαίου»