Τα συμπεράσματα των ελεγκτών για τη διαχείριση στον δήμο Ρόδου

Τα συμπεράσματα των ελεγκτών για τη διαχείριση στον δήμο Ρόδου

Τα συμπεράσματα των ελεγκτών για τη διαχείριση στον δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1336 ΦΟΡΕΣ

Τα συμπεράσματα του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στον δήμο της Ρόδου για το οικονομικό έτος 2022 προκαλούν ευνόητους προβληματισμούς γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «κακώς κείμενα».


Ειδικότερα οι ελέγκτες του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, αναφέρουν τα εξής:

Υλοποίηση στόχων ελέγχου
Οι αντικειμενικοί στόχοι του ελέγχου υλοποιήθηκαν όσον αφορά στο περιεχόμενο και την επάρκεια και αξιοπιστία του αποδεικτικού υλικού.


Οι ελεγκτικές εργασίες διεξήχθησαν χωρίς περιορισμούς, σε πλαίσιο πολύ καλής συνεργασίας με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του φορέα. Ο φάκελος του ελέγχου περιλαμβάνει όλο το αναγκαίο υλικό τεκμηρίωσης και φυλάσσεται στην υπηρεσία. Ο βαθμός επίτευξης των στόχων του ελέγχου επιτρέπει τη διατύπωση συμπεράσματος με εύλογη βεβαιότητα.

Αξιολόγηση της λειτουργίας του φορέα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (1,...,5)15
3.1. Ταυτότητα & πλαίσιο λειτουργίας 2
3.2. Οργάνωση, στελέχωση & λειτουργία 3
3.3. Οικονομική διαχείριση – τήρηση
νομοθεσίας & υποχρεώσεων 4
3.4. Τήρηση κανόνων δημοσιότητας
& πληροφόρησης 2
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΡΕΑ 4

Τελικά συμπεράσματα ελέγχου
Ο έλεγχος της επάρκειας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του φορέα, καθώς και της διαχείρισης του Π/Υ έτους 2022,ανέδειξαν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανταπόκρισης του φορέα στις απαιτήσεις της λειτουργίας του.
Εντοπίστηκαν, ωστόσο, σημαντικές δυσχέρειες και παρατυπίες στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, με τις κυριότερες να αφορούν στη μη ορθή άσκηση καθηκόντων του διατάκτη, στο έλλειμμα εποπτείας των νομικών προσώπων στα οποία ο δήμος συμμετέχει, στη μη τήρηση των βασικών αρχών υπολογισμού της αξίας των συμβάσεων, οδηγώντας σε «τεχνητή» κατάτμηση συμβάσεων και κυρίως στη μη εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του φορέα, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.


Ειδικότερα,
Ο φορέας διαπιστώνεται ότι δεν μεριμνά για την εξασφάλιση των εσόδων του, είτε γιατί δεν εισπράττει τα ποσά που έχει βεβαιώσει είτε γιατί δεν προσπαθεί να αυξήσει τις βεβαιώσεις των εσόδων του. Επίσης, διαπιστώνεται μη αποτελεσματική διαχείριση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας (βλ. ευρήματα 7,8,9).


Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του λογιστηρίου του φορέα διαπιστώνεται ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα στις δημοσιολογιστικές διατάξεις. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν παρατυπίες: στη διαδικασία ανακλήσεων/ανατροπών των δεσμεύσεων πιστώσεων τέλος έτους και στην έκδοση ΑΑΥ στο επόμενο έτος για την κάλυψη των δαπανών ΠΟΕ, στην έγκριση πολυετών υποχρεώσεων για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων όπου αυτό απαιτείται, στη διαδικασία εκκαθάρισης δικαιολογητικών δαπανών (μη σύνταξη κατάστασης πληρωμής και πράξης εκκαθάρισης), κ.α (βλ. ευρήματα 12, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22).


Κατά την εξέταση της άσκησης των καθηκόντων της Νομικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της παρακολούθησης της πορείας των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, ώστε μέσω και της αύξησης της συνεργασίας που απαιτείται με τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών, να αποτρέπονται φαινόμενα απρόβλεπτων επιβαρύνσεων στον Π/Υ του φορέα (βλ. εύρημα 30).


Το πληροφοριακό σύστημα χρειάζεται έλεγχο εκ μέρους του φορέα ως προς την εναρμόνιση των αναφορών που εξάγονται και αφορούν στην εκτέλεση του Π/Υ του, καθώς και ως προς την τήρηση του θεσμικού πλαισίου περί Μητρώου Δεσμεύσεων ( βλ. ευρήματα 13, 14, 15).


Κατά τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων προμήθειας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, ο φορέας διαπιστώθηκε ότι δεν τήρησε τους απαιτούμενους κανόνες διαφάνειας κατά την προκήρυξη αλλά και υπογραφή των σύμβασης, επέλεξε την ανάθεση σε τρίτους υπηρεσιών που εμπίπτουν στα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων του, δεν ενεργοποίησε λόγους αποκλεισμού υποψήφιου αναδόχου και δεν κήρυξε έκπτωτο ανάδοχο που παρέδωσε αγαθά/υπηρεσίες εκτός ορίων σύμβασης (βλ. ευρήματα 36 -40).

Επίσης, διαπιστώθηκε εσφαλμένη εφαρμογή των βασικών διατάξεων υπολογισμού της εκτιμώμενης αξίας του άρθρου 6 παρ. 10 ν. 4412/2016 μέσω της παρερμηνείας των διαλαμβανομένων στο άρθ. 6 του Ν. 4071/12, συνιστώντας «τεχνητή» κατάτμηση στις δημόσιες συμβάσεις του (βλ. εύρημα 35)Η Ε.Ο. προτείνει την επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων συνολικού ύψους 223.254€ στο φορέα, επιλέγοντας να εφαρμόσει χαμηλά ποσοστά από τις κλίμακες δημοσιονομικών διορθώσεων που προτείνονται κατά περίπτωση στον Κανονισμό (ΦΕΚ 1076/Β’/2013 ), συνεκτιμώντας την παρούσα οικονομική κατάσταση του δήμου ώστε να μη προκαλέσει περαιτέρω ελλείμματα και να μην ενισχύσει τις δανειακές ανάγκες του δήμου Ρόδου.


Κορωνίδα των συμπερασμάτων της Ε.Ο. αποτελεί η διαπίστωση ότι και κατά το έτος ελέγχου αλλά και για μια σειρά ετών, ο φορέας σχημάτιζε ελλείμματα στο Π/Υ του (έξοδα έτους μεγαλύτερα από τις εισπράξεις του έτους) οδηγούμενος σταδιακά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.


Διαπιστώθηκε η εκτέλεση πολλών δαπανών οι οποίες αν και – σε πολλές περιπτώσεις όχι σε όλες – τηρούσαν τους κανόνες νομιμότητας, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, δεδομένης της οικονομικής του κατάστασης. Σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, πέραν και πάνω οποιασδήποτε ανάγκης βρίσκεται ο στόχος εξασφάλισης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας των φορέων, μέσω της αποτελεσματικής και οικονομικής διαχείρισης των πόρων τους.


15Σημείωση: Η βαθμολογία σύμφωνα με την 5-βάθμια κλίμακα είναι η εξής:
1 : Λειτουργεί καλά.
2 : Λειτουργεί ικανοποιητικά. Απαιτούνται μόνο επουσιώδεις βελτιώσεις.
3 : Λειτουργεί. Απαιτούνται ορισμένες βελτιώσεις.
4 : Λειτουργεί μερικώς. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις.
5 : Ουσιαστικά δε λειτουργεί.

Διαβάστε ακόμη

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας