Διαμαρτυρία στον δήμο από εκπρόσωπο επιχείρησης και 80 εργαζόμενους

Διαμαρτυρία στον δήμο από εκπρόσωπο επιχείρησης και 80 εργαζόμενους

Διαμαρτυρία στον δήμο από εκπρόσωπο επιχείρησης και 80 εργαζόμενους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2063 ΦΟΡΕΣ

Κ. Χαλκιάς: Ο δήμος δεν νομοθετεί και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο

Δύσκολη ήταν η χθεσινή ημέρα στον δήμο της Ρόδου και δη για τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο και αναπληρωτή δημάρχου κ. Κώστα Χαλκιά, ο οποίος, απόντος του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, δέχθηκε στο γραφείο του τελευταίου τον εκπρόσωπο της επιχείρησης και των εργαζομένων του beach bar, το οποίο σφράγισε ο δήμος τις προηγούμενες ημέρες, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου αλλά δημιουργήθηκε και ένα μείζον κοινωνικό θέμα, αφού περί τους ογδόντα εργαζόμενους έμειναν χωρίς δουλειά!

Χθες το πρωί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι του beach bar μετέβησαν στο Δημαρχείο, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας και ζητώντας να μάθουν τι θα γίνει, αφού έμειναν χωρίς δουλειά και μάλιστα εν μέσω σεζόν.

Στο γραφείο του δημάρχου, τους δέχθηκε ο κ. Χαλκιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης ενώ κάποια στιγμή στη συνάντηση μετείχαν και ο αστυνομικός διευθυντής της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου κ. Τάσος Ζήφος και ο αναπληρωτής διευθυντής κ. Γιώργος Στέργου.

Για περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η συνάντηση, οι εργαζόμενοι έμεναν απ’ έξω και περίμεναν τους εκπροσώπους τους για να δουν εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χαλκιάς, τους κατέστησε σαφές ότι ο δήμος δεν νομοθετεί και υποχρεούται να εφαρμόσει τον νόμο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζει το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται.

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χαλκιάς, αρχικά, αναφέρθηκε στο ιστορικό, λέγοντας ότι το θέμα ήρθε στη Δημοτική Επιτροπή, η οποία εξέτασε τον φάκελο και έπρεπε να πάρει μία απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος, αυτή ελήφθη και πλέον απέμεινε η εκτέλεσή της, με τη σφράγιση του καταστήματος.

Και είπε, στη συνέχεια:

«Η απόφαση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση. Γνωρίζαμε όταν την παίρναμε, ότι μέσω αυτής της απόφασης θα διακοπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης, η οποία συμπαρασύρει στην ανεργία και μία πολύ μεγάλη μερίδα, έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Είναι ό,τι χειρότερο για μία επιχείρηση να κλείνει, ανεξαρτήτως των λόγων και ό,τι χειρότερο να μένουν στον δρόμο άνθρωποι οι οποίοι πλέον χάνουν την εργασία τους και μάλιστα σε μία περίοδο που περίμεναν να δουλέψουν».

»Αισθανόμαστε πάρα πάρα πολύ άσχημα που πήραμε αυτή την απόφαση και μπήκαμε στη διαδικασία να την εκτελέσουμε. Το κάναμε γιατί αυτή την υποχρέωση είχαμε νομικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κοινωνικά ασπαζόμαστε την εξέλιξη αυτή-καθόλου δεν την ασπαζόμαστε.

Θα θέλαμε να υπήρχε το πλαίσιο εκείνο το οποίο να επιτρέπει τη νόμιμη λειτουργία τέτοιοι είδους επιχειρήσεων. Θα θέλαμε να υπήρχε το πλαίσιο εκείνο, το οποίο θα έθετε προδιαγραφές, ώστε επιχειρήσεις αυτού του είδους να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα.

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που υπάρχει στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου να υπάρχουν και τέτοιου είδους καταστήματα. Δεν είμαστε της άποψης εμείς ότι πρέπει να απαγορευτεί πλήρως η λειτουργία τέτοιου είδους καταστημάτων-το αντίθετο: ισορροπία θέλουμε.

Θα θέλαμε να υπήρχαν ζώνες στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων, θα θέλαμε να μπορούν να αδειοδοτούνται και να λειτουργούν νόμιμα χωρίς εμείς να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να πηγαίνουμε να εφαρμόζουμε ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο, όπως υπάρχει σήμερα, το οποίο επιβάλλει να κλείσουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, δεν νομοθετούμε. Και αυτό το οποίο είχαμε πει και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, είμαστε υποχρεωμένοι, ως μία Αρχή, η οποία εφαρμόζει τους ισχύοντες νόμους, να μην κρυβόμαστε και να μπαίνουμε στη διαδικασία αυτούς τους νόμους πράγματι να τους εφαρμόζουμε….».

«…Δεν παύουμε, όμως, να βλέπουμε και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από την εκτέλεση των νόμων αυτών. Αν αυτοί που νομοθετούν βρίσκονται εκτός της Ρόδου και γι’ αυτούς ενδεχομένως κάποιες αποφάσεις είναι λίγο πιο εύκολες λόγω της απόστασης, για εμάς όταν καλούμαστε να εφαρμόζουμε αυτή τη νομοθεσία, οι αποφάσεις δεν είναι καθόλου εύκολες.

Είναι πάρα πολύ δύσκολες. Και σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, συνέπειες οι οποίες πράγματι δεν είναι καθόλου ευχάριστες».

Όπως είπε και ο αντιδήμαρχος, ο αριθμός των εργαζομένων σ’ αυτή την επιχείρηση είναι πολύ μεγάλος, γύρω στα 80 άτομα που σημαίνει 80 οικογένειες. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι ζήτησαν να τους πουν εάν η επιχείρηση αυτή δύναται να λειτουργήσει σε κάποιο βαθμό νόμιμα.

Αυτό που τους είπαν είναι ότι, από πλευράς της δημοτικής αρχής, θα δουν και θα εξετάσουν το οποιοδήποτε αίτημα. Και είπε ο αντιδήμαρχος:

«Δεν είμαστε αντίθετοι και δεν κλείνουμε τις πόρτες στην εξέταση του οποιοδήποτε αιτήματος. Αλλά είπαμε, με βάση το πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο. Οτιδήποτε περιέλθει στην υπηρεσία μας που δείχνει ότι ενδεχομένως υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον να το δει διαφορετικά, θα το εξετάσουμε.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε το οτιδήποτε, δεν μπορούμε. Αν υποβληθεί κάποιο αίτημα, θα περάσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα εξεταστεί με προσοχή. Στον βαθμό που μπορεί να γίνει αποδεκτό, θα το δούμε και ενδεχομένως, θα το αποδεχτούμε. Αν δεν γίνεται, πάλι δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας: όποια σκληρή απόφαση και αν χρειαστεί να πάρουμε, θα την πάρουμε».

Ο κ. Χαλκιάς, εξήγησε ακόμη ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου αλλά είναι μία κρατική αρμοδιότητα την οποία εκτελεί ο δήμος, αφού το κράτος ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού, όπως και θέματα παραχωρήσεων στον αιγιαλό και την παραλία ενώ ο δήμος έχει εκτελεστικό ρόλο, με βάση το πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Έτσι, εξετάζουν τον νόμο, τις εγκριτικές αποφάσεις για κάθε επιχείρηση και αποφασίζουν αν θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ή θα διακοπεί η λειτουργία της.

Το ζήτημα της συγκεκριμένης επιχείρησης αναμένεται να εξεταστεί και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα και όπως είπε, δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα προσκομιστεί και αν θα μπορέσει η συγκεκριμένη επιχείρηση να καλύψει ελλείψεις που υπήρχαν και να υποβάλει αιτήματα που να συνοδεύονται από τα νόμιμα δικαιολογητικά. «Εάν το κάνει βεβαίως και θα σπεύσουμε να το εξετάσουμε. Δεν θα πούμε όχι», διαβεβαίωσε.

Είπε ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι παραχωρήσεις που προβλέπει ο νόμος και οι εγκριτικές αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος και η επιχείρηση θα μπορούσε να λειτουργήσει θεωρητικά. «Εάν καταφέρει (η επιχείρηση) και εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα, εννοείται ότι εμείς δεν θα δούμε αρνητικά το οποιοδήποτε αίτημα, όπως δεν θα το βλέπαμε σε καμία από τις περιπτώσεις.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί του αιγιαλού και της παραλίας, ότι στον βαθμό που μπορούν να εξασφαλίσουν τις εγκριτικές αποφάσεις που απαιτεί ο νόμος, εμείς δεν βλέπουμε αρνητικά τη λειτουργία τους.

Το αντίθετο μάλιστα: εμείς θέλουμε αυτές οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προδιαγράψουμε το ποιος θα λειτουργήσει νόμιμα ή όχι, είναι οι υπηρεσίες οι οποίες επιλαμβάνονται, εξετάζονται τα δικαιολογητικά και λένε ότι μία επιχείρηση είναι ή δεν είναι νόμιμοι», είπε ακόμη και συμπλήρωσε:

«Κάποιες επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή έδειξαν αποφασιστικότητα σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, μπήκαν στη διαδικασία και εξασφάλισαν εγκριτικές αποφάσεις και γι’ αυτό τον λόγο δεν διεκόπη η λειτουργία τους.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, κάποιες επιχειρήσεις επειδή προφανώς δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εγκριτικές αποφάσεις, διέκοψαν οι ίδιοι τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Το κενό που υπάρχει σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο το γνωρίζουμε όλοι μας: ότι δηλαδή είναι ασφυκτικό το θεσμικό πλαίσιο όταν δραστηριοποιείσαι επί του αιγιαλού και της παραλίας, είναι απόφαση που έχει πάρει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εμείς δεν μπορούμε να γυρίσουμε να πούμε τίποτε άλλο από το ότι όποιες αποφάσεις παίρνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τις νομοθετεί, εμείς οφείλουμε να τις σεβαστούμε και να τις εφαρμόσουμε».

Θέλησε, επίσης, να καταστήσει σαφές ότι το να συζητήσουν για μία ενδεχόμενη μεταβολή του νομικού πλαισίου, ώστε κάποια πράγματα να επιτρέπονται, τα οποία σήμερα απαγορεύονται, είναι κάτι που θα ήθελαν να το συζητήσουν.

Όμως, δεν είναι εύκολες οι συζητήσεις αυτές και δεν μπορούν να γίνονται με αφορμή μία και μοναδική επιχείρηση αλλά πρέπει να γίνονται συνολικά και συνολικά πρέπει να βλέπει κανείς αυτά τα ζητήματα και κυρίως σε περιοχές όπως είναι δική μας, δηλαδή σε τουριστικές περιοχές. Και είπε κλείνοντας ο κ. Χαλκιάς:

«Πρέπει στο κομμάτι αυτό να υπάρχει μέτρο και ισορροπία. Θέλουμε να υπάρχουν και οι χώροι εκείνοι οι οποίοι θα παραμένουν απάτητοι, θα παραμένουν αμόλυντοι, ανέγγιχτοι. Θέλουμε όμως να υπάρχουν και οι χώροι εκείνοι στους οποίους θα μπορεί να επιτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα. Λελογισμένη, σύμφωνη με τον νόμο.

Θεωρούμε ότι πρέπει να τηρούμε το μέτρο σε όλα τα ζητήματα και οφείλει νομίζω και η Κεντρική Διοίκηση και το Κοινοβούλιο σ’ αυτό το ζήτημα να ενσκήψει σ’ αυτά που δημιουργούνται, να τα εξετάσει και ενδεχομένως σε κάποιους τομείς να επιτρέψει κάποια πράγμα.

Αλλά, μέχρι τότε, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι το υφιστάμενο δίκαιο να το εφαρμόζουμε και να το εκτελούμε. Αυτή ήταν η θέση που εκφράσαμε παγίως και προεκλογικά και μετεκλογικά και εκφράζουμε και σήμερα».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου