Αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα Δωδεκάνησα

Αύξηση των καρδιαγγειακών  νοσημάτων στα Δωδεκάνησα

Αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3650 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου

Ανησυχητική είναι η αύξηση που καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2024, στα καρδιαγγειακά νοσήματα στην περιοχή της Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου και ο διευθυντής του Τμήματος, καρδιολόγος κος Τσαμπίκος Γιακουμάκης.

Ο ίδιος με συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή» αναφέρεται στο σημαντικό έργο που επιτελείται στο Νοσοκομείο της Ρόδου και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της περιοχής μας, το οποίο συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας υπογραμίζοντας ότι είναι απόλυτα μετρήσιμο και αναγνωρίσιμο από την ίδια την κοινωνία μας.


«Όπως σημειώνει ο κος Γιακουμάκης, κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά και το 1ο εξάμηνο του 2024, έχει παρατηρηθεί αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα Δωδεκάνησα ενώ παγκοσμίως – τονίζει - οι θάνατοι κατά 45-55% οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και το υπόλοιπο ποσοστό σε κακοήθειες και τροχαία ατυχήματα.

 


Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής με διακοπή του καπνίσματος, με σωστή διατροφή, με άσκηση και με ρύθμιση όλων των προδιαθεσικών παραγόντων (αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμίας), θα συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας».

Το Βηματοδοτικό Κέντρο
Το Βηματοδοτικό Κέντρο άρχισε να λειτουργεί το 2003 και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο το 2014 από τον προηγούμενο διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, κ. Νικήτα Μόσχο.
Πρωτογενής στόχος του Εργαστηρίου είναι η αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων με πρωτογενή - primary αγγειοπλαστική τις πρώτες δύο ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Έτσι, με την άμεση διάνοιξη της αρτηρίας που προκάλεσε το έμφραγμα, μηδενίζεται η θνησιμότητα και ο ασθενής ζει το υπόλοιπο της ζωής του χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.


Μεγάλη είναι η συμβολή του Εργαστηρίου και στα χρόνια περιστατικά, τα οποία, όσα δεν αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή αγγειοπλαστική, παραπέμπονται για αορτοστεφανιαία παράκαμψη (Bypass) σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Για το έτος 2023, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και στο Βηματοδοτικό Κέντρο του Νοσοκομείου της Ρόδου πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία και χωρίς σοβαρές επιπλοκές:
1) 586 στεφανιογραφίες (88 περιστατικά διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ από τα άλλα νησιά).
2) 246 αγγειοπλαστικές (εκ των οποίων οι 17 ήταν πρωτογενείς- primary) και
3) 108 εμφυτεύσεις βηματοδοτών.


Αντίστοιχα για το προηγούμενο έτος (2022) πραγματοποιήθηκαν:
1) 550 στεφανιογραφίες (136 περιστατικά διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ από τα άλλα νησιά).
2) 267 αγγειοπλαστικές (εκ των οποίων οι 17 ήταν πρωτογενείς- primary) και
3) 106 εμφυτεύσεις βηματοδοτών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο μας, καλύπτει όλα τα περιστατικά εμφράγματος του Νομού της Δωδεκανήσου, ενώ ανταποκρίνεται επαρκώς και κατά την τουριστική περίοδο που ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 2-3 φορές.
Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς ωφελούνται και δεν χρειάζεται να μετακινηθούν σε Νοσοκομεία της Αθήνας, προκειμένου να υποβληθούν σε στεφανιογραφία ή εμφύτευση βηματοδότη.


Όπως σημείωσε με δηλώσεις του ο διευθυντής της Καρδιολογικής, κος Τσαμπίκος Γιακουμάκης, τα σύμπλοκα περιστατικά (χρόνιες ολικές αποφράξεις των στεφανιαίων αγγείων- CTO, διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας- TAVI, αορτοστεφανιαία παράκαμψη - Bypass), υπάρχει στενή συνεργασία, κυρίως με το «ΑΤΤΙΚΟ» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (σχέση που εδραιώθηκε από την εποχή του αείμνηστου καθηγητή Καρδιολογίας, κ. Δημήτρη Κρεμαστινού).
Για το έτος 2023 το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο λειτούργησε υπό την επίβλεψη του επεμβατικού καρδιολόγου, διευθυντή ΕΣΥ κ. Τσαμπίκου Γιακουμάκη.


Κατόπιν ενεργειών της Διοίκησης του Γ.Ν. Ρόδου από τις 18-12-2023 διορίστηκε και δεύτερη επεμβατική καρδιολόγος, επιμελήτρια Β΄, η κα. Αντιγόνη Σακελλαροπούλου.
Το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και οι τεχνολόγοι του ιατρικού εργαστηρίου είναι άρτια εκπαιδευμένοι, ώστε να ανταπεξέρχονται με απόλυτη επιτυχία στα επιστημονικά τους καθήκοντα.
Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού αναφοράς της Δωδεκανήσου, απώτερος στόχος είναι η 24ωρη λειτουργία του Εργαστηρίου, με αύξηση του αριθμού των ιατρών, των νοσηλευτών και των τεχνολόγων.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου