Προχωρούν τα σχέδια για την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού

Προχωρούν τα σχέδια για την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού

Προχωρούν τα σχέδια για την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1162 ΦΟΡΕΣ

Γ. Ιατρίδης: Θα μετατραπεί σε πόλο έλξης, επίκεντρο του πολιτιστικού γίγνεσθαι

Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΡΜΑΕ, τον Δήμο της Ρόδου αλλά και τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον κ. Γιάννη Ιατρίδη, είναι η αξιοποίηση του εμβληματικού πάρκου του Ροδινιού και η «μετάλλαξή» του σε έναν πόλο έλξης, επίκεντρο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης και του νησιού, έναν χώρο άθλησης και αναψυχής για τους Ροδίτες, αντάξιο της ιστορίας του και της εξαιρετικής ομορφιάς του.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε στο σχέδιο που εκπονούν στην Εταιρεία, με τη στήριξη του Δήμου, για την ολική αναμόρφωση του Ροδινιού, εδώ και πέντε-έξι μήνες, αφότου δηλαδή παραχωρήθηκε στη ΔΕΡΜΑΕ. Καταρχάς, όπως λέει ο ίδιος, από τότε, ξεκίνησαν μία πολύ σκληρή δουλειά για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία και για τα κτίσματα που υφίστανται εντός του πάρκου αλλά και για το ακίνητο συνολικά.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό είπε ότι το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου και έτσι δεν μπορούσε να γίνει πρόταση για να ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο. Ο κ. Ιατρίδης δεν παρέλειψε, ακόμη, να τονίσει ότι λόγω ακριβώς της ιστορικότητας του πάρκου, ό,τι κάνουν από εδώ και πέρα είναι με σεβασμό στο χώρο και τον Ροδίτη.

Έτσι, ξεκίνησαν πολύ γρήγορα για να εξετάσουν που βρίσκεται όλο το ακίνητα ιδιοκτησιακά. Εντός του, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες ιδιοκτησίες και προσπάθησαν να ξεκινήσουν τη μελέτη για την ανάπλασή του, προσαρμόζοντάς την στα καινούργια δεδομένα και βέβαια αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτό καθ’ εαυτό το κτίριο συνολικά. Προκειμένου, λοιπόν, να μην καθυστερήσει η παρέμβαση που ήθελαν να κάνουν, προσπάθησαν να διαχωρίσουν κάποια πράγματα.

Έτσι, ξεκίνησαν τη μελέτη και με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Δώρο Κωνσταντίνου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία και σήμερα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουν ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.250.000 ευρώ, περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου ενώ η μελέτη έχει σταλεί για έγκριση και στην αρχαιολογική υπηρεσία. Μόλις δοθούν οι εγκρίσεις αυτές ή γίνουν οι όποιες διορθώσεις τους ζητήσουν, το έργο θα δημοπρατηθεί, όπως είπε.

Ο κ. Ιατρίδης, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο και τόνισε ότι θα προσπαθήσουν η εργολαβία να ξεκινήσει πολύ σύντομα μόλις έρθουν οι εγκρίσεις αφού είναι όλα σχεδόν έτοιμα, γιατί πρέπει να ξεκινήσουν μία δεύτερη φάση, η οποία είναι τελείως διαφορετική από την πρώτη και έχει να κάνει με τη διαχείριση και τη λειτουργία του πάρκου.

Όπως εξήγησε, προσπαθούν να εντάξουν το ιστορικό πάρκο του Ροδινιού στα ιστορικά πάρκα της Ευρώπης και κάνει επαφές. Παράλληλα, όμως, πρέπει να γίνει και σωστή διαχείριση. «Δηλαδή, δεν μπορούμε να κάνουμε τα έργα και να τ’ αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Πρέπει να συντηρηθούν, πρέπει να λειτουργούν και πρέπει να είναι για τον δημότη, πρωτίστως για τον Ροδίτη, ένα κομμάτι που θα ‘ναι σημείο αναφοράς για το περπάτημα, την αναψυχή, τη διασκέδαση. Συνολικά, να είναι ένας χώρος ο οποίος πραγματικά θα προκαλεί τον Ροδίτη να μπει μέσα στο πάρκο και με άλλες παράλληλες δράσεις», τόνισε.

Η δεύτερη φάση, λοιπόν, αφορά το κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο. Όσον αφορά το κτήριο, σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, δεν υπήρχε καμία νομιμοποίηση και καμία άδεια οικοδομής. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχουν ολοκληρώσει τη νομιμοποίηση αλλά υπάρχει ένα θέμα με το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» το οποίο, όπως λέει ο κ. Ιατρίδης, πρέπει να ξεκαθαρίσει. Έχουν στείλει επιστολές, προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με το ΚΕΚ για να λύσουν αυτό το πρόβλημα αφού αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για το πως θα κινηθούν στη δεύτερη φάση του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, η προσπάθεια είναι μεγάλη και δεν υπάρχει καμία σύμβαση με το ΚΕΚ αφού η σύμβαση χρησιδανείου που δόθηκε έληξε το 2014 και έκτοτε δεν υπάρχει καμία σύμβαση.

«Εμείς είμαστε διαθέσιμοι να κάνουμε διάλογο αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θα παραμείνει το ΚΕΚ εκεί ή αν θα φύγουν. Γιατί, είναι άλλο να κάνουμε την αξιοποίηση των ακινήτων με βάση το ΚΕΚ και είναι διαφορετικό να κάνουμε την αξιοποίηση με άλλο τρόπο», εξήγησε.

Έτσι, τώρα βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία και αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να βγει η εργολαβία για να ακολουθήσουν και το επόμενο βήμα. «Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική», είπε και συμπλήρωσε: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα, ακολουθούν και άλλα βήματα τα οποία θα είναι πάρα πολύ σημαντικά για την αξιοποίηση του Ροδινιού. Δεν θέλω με τίποτα να κάνουμε την εργολαβία, να τελειώσει, και να μην υπάρχει ο φορέας ο οποίος θα διαχειριστεί και θα συντηρεί το πάρκο. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η επόμενη φάση», είπε.

Το όραμα
Όσον αφορά αυτή τη δεύτερη φάση, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ αφού σημαντικό για την αξιοποίηση του πάρκου του Ροδινιού είναι η διαχείριση, «γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ένα πάρκο και να το αφήσουμε πάλι στο έλεος του Θεού. Πρέπει να υπάρχει διαχείριση, να υπάρχει λειτουργία, να υπάρχει συντήρηση και να υπάρχουν άνθρωποι που να είναι υπεύθυνοι, όπως γίνεται στην Καλλιθέα. Το πάρκο αυτό πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, που σημαίνει ότι πρέπει να έχει σωστή διαχείριση», τόνισε.

Ερωτηθείς, λοιπόν, σχετικά μ’ αυτόν τον φορέα διαχείρισης, ο κ. Ιατρίδης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι βεβαίως και θα υπάρχουν ιδιώτες αφού χωρίς ιδιώτες δεν μπορεί να γίνει η διαχείριση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου. Ίσως να υπάρχουν συμβάσεις και γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουν το θέμα με το ΚΕΚ.

Θα λειτουργούν δράσεις αφού υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα, όπως παιδικές χαρές κτλ. Μάλιστα, μία σκέψη του είναι ότι το Ροδίνι μπορεί να γίνει ένα σημείο αναφοράς για πολιτικούς γάμους στην πόλη, για το καλοκαίρι τουλάχιστον, αφού έτσι όπως θα αναμορφωθεί ο χώρος θα είναι ιδανικός για πολιτικούς γάμους.

Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχουν δράσεις, δηλαδή να λειτουργήσουν τα εστιατόρια, η καφετέρια, να υπάρχει μία διαχείριση για τα κτήρια-τα οποία τα διαχωρίζει από το πάρκο που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μάλιστα, τονίζει ότι μπορεί να γίνει το πρώτο σημείο στη Ρόδο για πολιτικούς γάμους, όχι μόνο για τους Ροδίτες αλλά και για τους επισκέπτες μας και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν στην επόμενη φάση.

Η ανακοίνωση
Σε τελική ευθεία περνά από τη ΔΕΡΜΑΕ η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης που αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Ροδινιού, με τη μελέτη για την ανάπλασή του να έχει ολοκληρωθεί και να απομένουν οι εγκρίσεις από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.250.000 ευρώ και περιλαμβάνει καθοριστικές παρεμβάσεις αναμόρφωσης της εικόνας του ιστορικού Πάρκου. Η ΔΕΡΜΑΕ περνά σε ολική ανάπλαση της Κεντρικής Εισόδου του πάρκου, οριοθετώντας το και δημιουργώντας μια είσοδο – σήμα αναφοράς για τους επισκέπτες.

Ειδικό βάρος έχει δοθεί στη μελέτη φωτισμού ώστε να αναδειχθούν οι, πολιτιστικής σημασίας, πλευρές & μνημεία αλλά και οι φυσικού κάλλους ομορφιές και δυνατά σημεία του πάρκου. Επίσης η μελέτη πυρασφάλειας και η πεζοδρόμηση με κυβόλιθους των διαδρομών, αποτελούν κομβικής σημασίας στοιχεία της τεχνικής έκθεσης.

Πιο συγκεκριμένα στην τεχνική μελέτη προβλέπονται:
1. Ανακατασκευή του υφιστάμενου περιμετρικού δρόμου του πάρκου με κυβόλιθο
2. Ανακατασκευή τμήματος αναλημματικού τοίχου ύψους 3,50μ και σε μήκος περίπου 30μ της όχθης της λίμνης, μετά το παλιό υδραγωγείο
3. Σύνδεση ιταλικού με αρχαίο ελληνικό πάρκο, με την κατασκευή μονοπατιών που οδηγούν στους τάφους των Πτολεμαίων, στα σπηλαιώδη ιερά κτλ
4. Δημιουργία παιδικής χαράς δίπλα στο αναψυκτήριο, το οποίο επίσης συντηρείται για χρήση
5. Διαμόρφωση των εισόδων του πάρκου και νέα πλακόστρωση της εισόδου
6. Αναδιαμόρφωση του χώρου προσέλευσης και στάθμευσης οχημάτων κατά μήκος της νησίδας επί της οδού Ρόδου Λίνδου
7. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (ξύλινα περίπτερα, παγκάκια, ημιυπόγειοι κάδοι απορριμμάτων) και ενημερωτικών πινακίδων
8. Ανακαίνιση τουαλετών
9. Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

Με την ολοκλήρωση της Α’ Φάσης , η Διοίκηση της ΔΕΡΜΑΕ θα περάσει στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας για το Ροδίνι. Η Β’ Φάση θα αφορά στη διαχείριση και τη λειτουργία του Πάρκου ώστε να αποτελέσει πραγματικά το σημείο συνάντησης όλων των Ροδιτών και των επισκεπτών του νησιού μας. Ένα ζωντανό κύτταρο ιστορίας και πολιτισμού, έναν χώρο άθλησης, συνάθροισης και αναψυχής. Ένα Πάρκο σημείο αναφοράς όχι μόνο στις αναμνήσεις μας. Ένα σύγχρονο «ανοιχτό πολυχώρο» έκφρασης που θα αναδεικνύεται η ιστορικότητά του και η δυναμική του στον χρόνο.

«Ευχαριστώ τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου για την εξαιρετική δουλειά τους, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Δώρο Κωνσταντίνου για την αγαστή μας συνεργασία και τέλος τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του τόσο στο πρόσωπό μου όσο και στη Διοίκηση και τους εργαζομένους της ΔΕΡΜΑΕ.

Το Ροδίνι είναι το μεγάλο στοίχημά μας και με συνεργασία και σκληρή δουλειά θα παραδώσουμε στη Ρόδο ένα έργο ξεχωριστό για το οποίο όλοι μας θα είμαστε υπερήφανοι» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Η ιστορία του Πάρκου ξεκινά μαζί με την ιστορία της Πόλης της Ρόδου, πριν από περίπου 2.400 χρόνια. Στην ελληνιστική περίοδο το Ροδίνι φιλοξενούσε μεγάλα ταφικά μνημεία. Το 330 π.Χ. στο Ροδίνι ιδρύεται από τον ρήτορα Αισχίνη, Ρητορική Σχολή, ενώ αργότερα στα βήματά του κινήθηκε και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος με την δική του, ενώ ο Εύδημος, ο πιο πιστός μαθητής του Αριστοτέλη δίδαξε εκεί την «Περιπατητική Φιλοσοφία». Κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο, χτίστηκαν πολλές επαύλεις ενώ στην Ιπποτική περίοδο δημιουργήθηκε το Υδραγωγείο που μετέφερε νερό στην πόλη και λειτούργησε ως χώρος αναψυχής, ενώ αναφέρεται και ως τόπος κατοικίας του Μαγίστρου. Επί Ιταλοκρατίας το Πάρκο πήρε τη σημερινή του δομή και αργότερα θυμόμαστε να αποτελεί το σημείο αναφοράς και συνάθροισης οικογενειών, φίλων και επισκεπτών με δραστηριότητες και θεάματα

Διαβάστε ακόμη

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Αδ. Γεωργιάδης: «Αδιανόητο να έχουμε προκηρύξει 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω»

Δ. Γάκης: «Να καταδικάσουμε το ΕΓΩ, να αναδείξουμε το ΕΣΕΙΣ»

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο