Ξεπερνά το 100% η απορροφητικότητα του Προγράμματος της περιφέρειας

Ξεπερνά το 100% η απορροφητικότητα του Προγράμματος της περιφέρειας

Ξεπερνά το 100% η απορροφητικότητα του Προγράμματος της περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 179 ΦΟΡΕΣ

Την πρόοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 (ΠΕΠ) καθώς και την ενεργοποίηση του νέου Προγράμματος για το διάστημα 2021-2027 στα νησιά μας, συζήτησε χθες το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Τα θέματα ανέπτυξε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Βουτσίνος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο τρέχον Πρόγραμμα το οποίο όπως είπε, σε 15 μήνες φτάνει στο τέλος του, τονίζοντας μάλιστα ότι οδεύουμε προς ένα... ασφαλές «κλείσιμο» όπως δείχνουν οι αριθμοί.

Όπως τόνισε, η απορροφητικότητα ξεπερνά το 100% και φτάνει συγκεκριμένα το 104% στο σύνολο του Προγράμματος, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα ξεπεράσει τελικά το 120%. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι εντάξεις έφτασαν τα 258 εκατ. ευρώ.

Ο μόνος άξονας που παρουσιάζει κάποια υστέρηση είναι ο τέταρτος καθώς η απορροφητικότητα ανέρχεται σε 76%, όμως στο τέλος του Προγράμματος θα ξεπεράσει το 110%.

Στο πλαίσιο του ΠΕΠ 2014-2020 υλοποιήθηκαν διάφορα έργα και δράσεις όπως τηλεϊατρική σε όλα τα μικρά νησιά, σχολικές μονάδες, βρεφονηπιακοί σταθμοί, εξοπλισμοί σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ, ενώ ενισχύθηκαν επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν δομές που είχαν ανάγκη τα νησιά μας.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Βουτσίνος «θα κριθούμε από το αν αξιοποιήσαμε τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και από το αν ωφελήθηκαν οι κάτοικοι στα νησιά και βελτιώθηκε η ζωή τους»

Επίσης αναφέρθηκε και στο νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου το οποίο προβλέπει για την περιφέρειά μας ποσό πάνω από 285 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ενεργοποίησής του και στο πλαίσιο αυτό χθες το πρωί διεξήχθη τεχνική σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 21 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση για το ξεκίνημα του Προγράμματος ώστε να τεθούν τα θεμέλια και οι διαδικασίες για την ένταξη των έργων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί και η συνεδρίαση για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΕΥΔ, η πρώτη πρόσκληση θα βγει στον αέρα τον Νοέμβριο, ενώ 45 έργα θα μεταφερθούν στο νέο Πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αφού ευχαρίστησε τον κ. Βουτσίνο και τα στελέχη της ΕΥΔ για τη δουλειά τους, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα, δήλωσε: «Δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Τώρα τρέχουν πολλοί για να ανεβάσουν την απορρόφηση των χρημάτων τους. Εμείς έχουμε ηρεμία για το κλείσιμο του Προγράμματος».

Ο περιφερειάρχης τόνισε και εκείνος ότι το νέο ΠΕΠ 2021-2027 ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου, μέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί στη Ρόδο η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης, και εντός του Νοεμβρίου θα βγει στον αέρα η πρώτη πρόσκληση για έργα.

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην ένταξη της περιφέρειας στον Στόχο 1, που είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των χρημάτων για την περιοχή μας αλλά και την ένταξη της περιφέρειας στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Πάντως, ο κ. Χατζημάρκος μιλώντας για το νέο Πρόγραμμα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι θα... δυσκολευτούμε να απορροφήσουμε τα χρήματα αυτά, καθώς οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και αναγκαστικά το βάρος θα πέσει στην περιφέρεια που θα πρέπει να βοηθήσει στην υλοποίηση των έργων.

Με την ευκαιρία πάντως, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η πρωτιά και οι υψηλές απορροφήσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά σημασία έχει η αξιοποίηση των χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών των νησιών.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος

Αλέξανδρος Βασιλικός για τον υπερτουρισμό: «Είμαστε πολύ μακριά από τα ισπανικά μοντέλα»

«Μια ημέρα, που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις μνήμες μας!»

Σε μία εβδομάδα εκτιμά ο δήμαρχος Λέρου ότι θα μεταφέρει νερό στο νησί το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Μονάδα αφαλάτωσης στη Σύμη

Αποφοίτηση από το Εργαστήριο Κινηματογράφου 2024 Cine Chavalier

Βιβλία και τετράδια στους κάδους ανακύκλωσης