Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 557 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Χρήστος Γιαννούτσος*

Η πράσινη μετάβαση αποτελεί ένα καίριο ζήτημα που ταλανίζει όχι μόνο την ελληνική, αλλα και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Στις προσεχείς Ευρωεκλογές θεωρώ, ότι πρέπει να στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσωπα που έχουν την τεχνογνωσία και την κατάλληλη πολιτική εμπειρία να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, με την Ελλάδα να αποτελεί παράλληλα βασικό πρωταγωνιστή σε αυτή τη διαδικασία.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στις αξιόλογες προτάσεις του έγκριτου ακαδημαϊκού Γιάννη Μανιάτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και διευθυντή του Εργαστηρίου «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος κι Ενέργειας», και υποψήφιου ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και θα ψηφίσω στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πρώτη πρόταση: «Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα για να μειώσετε 20% τον λογαριασμό ρεύματος» (Άρθρο στην εφημερίδα «Οικονομικός Ταχυδρόμος/, 12.06.2022)
Στο πλαίσιο του Regional Growth Conference που διεξήχθη στην Πάτρα τον Ιούνιο του 2022, ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς «δυστυχώς δεν γίνεται αρκετή συζήτηση για την εξοικονόμηση της ενέργειας». Από τότε δηλώνει υπέρμαχος της εγκατάστασης ηλιακών θερμοσίφωνων, καθώς με αυτό τον τρόπο, οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειωθούν κατά 20% σε σχέση με ένα νοικοκυριό που δεν έχει εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα.

Δεύτερη πρόταση: Υπάρχει “Made in Greece” δρόμος για την πράσινη μετάβαση
Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σε αυτή τη συνέντευξη ότι «η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της “Made in Greece” δρόμο προς την πράσινη μετάβαση, με κατά προτεραιότητα στήριξη ελληνικών εταιρειών παραγωγής πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες, εταιρείες αλουμινίου και θερμομονωτικών υλικών, κατασκευής σωλήνων αερίου και υδρογόνου, ηλεκτρικών καλωδίων, μπαταριών, κ.ά. Με άλλα λόγια, «Πράσινη Μετάβαση Made in Greece» (Συνέντευξη στη “Liberal”, 23.03.2023).

Τρίτη πρόταση: Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τα ευρωπαϊκά γειτονικά κράτη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Ο Γιάννης Μανιάτης είναι υπέρμαχος της συνεργασίας με γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει τα ακόλουθα: «Χρειάζεται μια συμμαχία Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου με κοινό στόχο να φτάσουν γρήγορα προς τον Βορρά οι νέες πηγές πράσινης ενέργειας που βρίσκονται πέραν της Μεσογείου, στην Β. Αφρική και στην Μ. Ανατολή» (Συνέντευξη στη “Liberal”, 23.03.2023).

Τέταρτη πρόταση: Πρέπει να αξιοποιηθούν τα ναυπηγεία της χώρας μας
Στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» υπάρχει απόσπασμα από ομιλία του Γιάννη Μανιάτη, που επεκτείνει την πρότασή του για συνεργασία και με άλλα κράτη, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αξιοποιώντας παράλληλα τα ναυπηγεία της χώρας μας στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα υποθαλάσσια καλώδια σύνδεσης της Ελλάδας, π.χ. με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μαζί με την αναμενόμενη για το 2030 ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, μπορούν να βασιστούν στην εξαιρετική υποδομή και τεχνογνωσία της Ελλάδας σε θέματα ναυπηγείων (π.χ. Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Νεώριο)» (Η ευκαιρία της πράσινης μετάβασης, «Η Καθημερινή», 27.02.2024).

Πέμπτη πρόταση: Έμπρακτη υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»
Ο Γιάννης Μανιάτης ήταν υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής την περίοδο 2009 - 2015. Ήταν ο πρωτεργάτης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του Γιάννη Μανιάτη, εν μέσω μνημονίων να υπενθυμίσω, ήταν τα ακόλουθα, όπως τα αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο»:

«Το 2014, η χώρα είχε ήδη καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, που την έφεραν στην 6η καλύτερη παγκόσμια θέση, στην κατά κεφαλήν παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας. Μαζί με την επίσης ταχύτατη εγκατάσταση αιολικών, αναδειχθήκαμε την ίδια χρονιά (2014) στην 6η καλύτερη θέση της Ε.Ε., μαζί με τη Γερμανία, στη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και όλη η εθνική στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας αξιολογήθηκαν από το επιστημονικό όργανο της Ε.Ε. Joint Research Center, ως το 2ο καλύτερο της Ευρώπης, αμέσως μετά το ισπανικό» «Ελεύθερος Τύπος», 10.07.2022).

Συμπέρασμα: Αν όχι ο Γιάννης Μανιάτης στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο... τότε ποιος;
Και κλείνω το παρόν άρθρο με το ακόλουθο προσωπικό σχόλιο: Οφείλουμε να στείλουμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρόσωπα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που ταλανίζουν την Ευρώπη. Είμαι της άποψης, ότι οι “celebrities” που απλώς είναι αναγνωρίσιμοι και δεν έχουν γνώση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στην επόμενη 5ετία δεν θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Χρειαζόμαστε ευρωβουλευτές που να παράγουν ευρωπαϊκό έργο προς όφελος και των εθνικών μας συμφερόντων. Γι’ αυτόν τον λόγο και στηρίζω δημόσια με το παρόν άρθρο τον Γιάννη Μανιάτη στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Επειδή δεν υπάρχει Planet B!

*Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας Μεταφραστής στη Ρόδο και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)

Χρήστος Γιαννούτσος: Μάτι... ένα έγκλημα δίχως τιμωρία

Αργύρης Αργυριάδης: Είναι η Ευρώπη θνητή;

Ηλίας Καραβόλιας: Οι οιωνοί από τον «μεγάλο ληξίαρχο»

Γιάννης Σαμαρτζής: Η χώρα μας υστερεί στον τομέα των παραγωγικών επενδύσεων

Θεόδωρος Παπανδρέου: Τάξεις μαθημάτων, αντί των ηλικιακών τάξεων

Θανάσης Καραναστάσης: Ας μην προτρέχουμε