Γ. Παπαβασιλείου: Σοβαρές αλλά αντιμετωπίσιμες οι επιπτώσεις από την πτώχευση του FTI

Γ. Παπαβασιλείου: Σοβαρές αλλά αντιμετωπίσιμες οι επιπτώσεις από την πτώχευση του FTI

Γ. Παπαβασιλείου: Σοβαρές αλλά αντιμετωπίσιμες οι επιπτώσεις από την πτώχευση του FTI

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1298 ΦΟΡΕΣ

Σοβαρές αλλά αντιμετωπίσιμες είναι οι επιπτώσεις από την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού FTI στη Ρόδο, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κος Γιάννης Παπαβασιλείου.

Όπως υπογράμμισε, τα χρέη από τη πτώχευση είναι ελάχιστα, ενώ όσοι τουρίστες βρίσκονται σήμερα στη Ρόδο για διακοπές, δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, καθώς η διαμονή τους έχει προπληρωθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι, εγκαίρως η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου είχε εντοπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε ο FTI και είχε ενημερώσει κάθε αρμόδια Αρχή αλλά και όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να παρθούν μέτρα.


«Οι επιπτώσεις της πτώχευσης του FTI είναι σοβαρές αλλά αντιμετωπίσιμες. Έφερνε περίπου 50.000 κόσμο κάθε χρόνο στη Ρόδο, δηλαδή ,γίνονταν 500.000 διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία. Η πτώχευσή του δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά, όσον αφορά τους τουρ οπερέιτορς.


Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και των τουρ οπερέιτορς, γιατί ένας τουρ οπερέιτορ, μπορεί να κλείνει αλλά… κλαίνε 1.000 ξενοδόχοι. Αυτό δεν είναι δίκαιο, είναι μία μονοπωλιακή κατάσταση και αυτό πρέπει να λυθεί», ανέφερε ο κος Παπαβασιλείου.


Ερωτηθείς για τα χρέη που αφήνει στη Ρόδο, ο πρόεδρος της ΕΞΡ απάντησε ως εξής: «Τα χρέη είναι ελάχιστα, γιατί εμείς, ως Ένωση Ξενοδόχων, στείλαμε επιστολή στην Υπουργό και σε όλες τις ενώσεις και ενημερώσαμε, ότι αυτός ο τουρ οπερέιτορ κινδύνευε και το Υπουργείο μας, επικοινώνησε με το υπουργείο Τουρισμού της Γερμανίας και εφαρμόστηκε η τακτική να προπληρώνει για να μπουν οι πελάτες.

Οπότε, ενδεχομένως, τα χρήματα που χάθηκαν, να είναι ελάχιστα και αμελητέα» .
Επίσης, ο κος Παπαβασιλείου ερωτήθηκε τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία που διαχειριζόταν ο FTI. Όπως υπογράμμισε, γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει, καθώς, ο τουρ οπερέιτορ διαχειριζόταν και δικά του ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, σημείωσε τα εξής:
«Από πρώτο χέρι σας ενημερώνω, γιατί γνωρίζω ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αν θα φύγει από τα ξενοδοχεία για να αναλάβουμε εμείς ως ιδιοκτήτες. Υπάρχει μία αγωνία στους περίπου 450 εργαζόμενους, οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο.


Κάνουμε όλες τις προσπάθειες ως ιδιοκτήτες να τα πάρουμε πίσω και να συνεχίσουμε τη σεζόν ομαλά, γιατί, πέρα από τους εργαζόμενους, υπάρχουν και 3.000 κρεβάτια που διαχειρίζονταν και δεν υπάρχουν τόσα δωμάτια σε άλλα ξενοδοχεία για να απορροφήσουν τον κόσμο.

Οπότε, λογικά θα πρέπει να μπούμε εμείς ενεργά για να μπορέσουμε να τα λειτουργήσουμε».
Σε ερώτηση για το αν πελάτες του τουριστικού οργανισμού βρίσκονται αυτή τη στιγμή για διακοπές στη Ρόδο, ο πρόεδρος της ΕΞΡ, απάντησε ως εξής: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή Γερμανοί τουρίστες που κάνουν διακοπές στη Ρόδο αλλά δεν επηρεάζονται, καθώς είναι εξασφαλισμένες οι επιστροφές τους και η διαμονή τους. Εξάλλου, είναι ασφαλισμένοι σε μία υπηρεσία στη Γερμανία, όσον αφορά τα χρήματα που έδωσαν, ενώ για τους επόμενους, αυτούς που προγραμμάτιζαν να έρθουν μέσω του FTI, αυτοί θα αποζημιωθούν και θα έρθουν με άλλους παρόχους.»


Όπως είναι γνωστό, από τις 20 Μαρτίου, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, αναφορικά με τον οργανισμό FTI, καθώς είχε διαπιστώσει, ότι υπήρχαν προβλήματα στις πληρωμές του και μάλιστα, είχε ενημερώσει σχετικά τόσο το υπουργείο Τουρισμού όσο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Μάλιστα, τότε η Διοίκηση, είχε στείλει και σχετική επιστολή, στην οποία ανέφερε, ότι ο τρίτος μεγαλύτερος γερμανικός τουριστικός πράκτορας δεν μπορούσε να πληρώσει οφειλές της περσινής χρονιάς και για τον λόγο αυτό, υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από ξενοδόχους του νησιού μας.

Στην ουσία, η ΕΞΡ, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο, είχε ενημερώσει εγκαίρως από εκείνη τη μέρα το υπουργείο Τουρισμού και όλες τις άλλες Ενώσεις Ξενοδόχων για την πιθανότητα αφερεγγυότητας του FTI γκρουπ, ώστε όλοι να λάβουν τα μέτρα τους και να αποφευχθούν οι συνέπειες, όπως στην περίπτωση χρεοκοπίας του Thomas Cook.
Με την ευκαιρία, ερωτήθηκε και για την εξέλιξη της σεζόν, καθώς, ήδη έγινε γνωστό (σ.σ. από τον περιφερειάρχη, κο Γιώργο Χατζημάρκο) ότι ο Μάιος κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Μάλιστα, ο κ. Παπαβασιλείου επιβεβαίωσε, ότι η αύξηση διαμορφώθηκε στο 17%.


«Ο Μάιος πήγε πάρα πολύ καλά. Είναι ένας μήνας που καταγράφει γύρω στο 17% αύξηση αφίξεων και ξεκινά έτσι η σεζόν πολύ θετικά, και όπως έχω πει, η χρονιά φέτος θα είναι πάρα πολύ καλή για τη Ρόδο.
Αυτό που νομίζουμε εμείς ότι βοήθησε σε αυτό το ποσοστό είναι η αντιμετώπιση της φωτιάς το 2023 και η διαφήμιση που έγινε ότι αντιδρούμε πολύ σωστά και είμαστε επαγγελματίες. Αυτό βοήθησε στην επιλογή των ταξιδιωτών να έρθουν στη Ρόδο», δήλωσε, ενώ στην ερώτηση για τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφού είπε, ότι στο Νότιο Αιγαίο οι κλίνες αυτές είναι περισσότερες από τις ξενοδοχειακές ,συμπλήρωσε, αναφέροντας τα εξής:

«Στη βραχυχρόνια μίσθωση, υπάρχουν πολλές κλίνες. Έρχονται πολλοί τουρίστες και θα πρέπει νομοθετικά να ελεγχθεί, όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών και τη διαδικασία λειτουργίας αυτών των καταλυμάτων. Είναι το πάγιο αίτημα της ΠΟΞ και του ΞΕΕ και ελπίζουμε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους, όπως πρέπει να κάνει».

Διαβάστε ακόμη

Ανασυγκροτήθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων

Σε Διεθνές Βυζαντινομουσικολογικό Συνέδριο πρωτοψάλτης της Ρόδου

Λειτουργεί (επιτέλους) ιατρείο στην Ακρόπολη της Λίνδου

Κ. Νικολαΐδου: Είναι πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη να ενσωματωθούν οι προκλήσεις της εποχής στο Οργανόγραμμα της ΠΝΑι

Κατά της προτεινόμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παράταξη της Χρύσας Καραγιάννη

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νότιας Δωδεκανήσου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνάντησε χθες στο Δημαρχείο ο Αλέξανδρος Κολιάδης

Εργολάβοι διεκδικούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις