"Μαφία μάνατζερ"... ένας μακιαβελικός οδηγός

"Μαφία μάνατζερ"... ένας μακιαβελικός οδηγός

"Μαφία μάνατζερ"... ένας μακιαβελικός οδηγός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 109 ΦΟΡΕΣ

Μέχρι τώρα είχαμε συμβουλές από γονείς, δασκάλους, ιεροκήρυκες και άλλους ανώτερους. Να τώρα, που ένας μάνατζερ της αμερικανικής μαφίας, με το ψευδώνυμο "V", αποφάσισε να δώσει συμβουλές σε στελέχη επιχειρήσεων γράφοντας το βιβλίο "Mafia Manager".

Μέχρι τώρα είχαμε συμβουλές από γονείς, δασκάλους, ιεροκήρυκες και άλλους ανώτερους. Να τώρα, που ένας μάνατζερ της αμερικανικής μαφίας, με το ψευδώνυμο "V", αποφάσισε να δώσει συμβουλές σε στελέχη επιχειρήσεων γράφοντας το βιβλίο "Mafia Manager -πως να πετύχετε στον κόσμο των επιχειρήσεων- ένας Μακιαβελικός οδηγός".

Πρόκειται για νέα έκδοση από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου. Χωρίς να αποκαλύπτονται τα στοιχεία του εν λόγω κυρίου, ο μαφιόζος συγγραφέας, στις 141 σελίδες του… "μνημειώδους" έργου του, που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά στη Νέα Υόρκη το 1991, αναλύει τη… "φιλοσοφία" του μεγαλύτερου καρτέλ της υφηλίου και εκθέτει τη θεωρία της ηγεσίας όπως εφαρμόζεται στην "Αυτοκρατορία της Σιωπής", την γνωστή "ομερτά". Είναι το αντίστοιχο του κλασσικού τομιδίου του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Νίκολα Μακιαβέλλι "Ο Ηγεμών".

Μιλάμε για έναν… ευσύνοπτο οδηγό "επιτυχίας" για φιλόδοξα διευθυντικά στελέχη που, παράλληλα, συνιστά ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για τον αδίστακτο επιχειρηματία που στέκεται ψηλά, αλλά πατάει επί πτωμάτων.

Μέσα από τον κυνισμό της γραφής και το υποδόριο χιούμορ, ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει διττά το βιβλίο: Και ως ωμό λογοτεχνικό κείμενο, αλλά και ως συμβουλές προς αποφυγήν.

Το… πόνημα ξεκινάει με… εγκυκλοπαιδικά στοιχεία περί την ετυμολογία του λήμματος: "Μαφία" σημαίνει τιμή, εκδίκηση, αλληλεγγύη. Η αγγλική λέξη Mafia προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Mothers and Fathers Italian Association. Η οργάνωση εμφανίστηκε στη Σικελία πριν από πέντε αιώνες περίπου με τη μορφή πατριωτικής-εθνικιστικής οργάνωσης που δεν άργησε να στραφεί προς το έγκλημα.

Αντικείμενο εργασιών, παρακαλώ; Ειδίκευση σε προστασία, επίλυση διαφορών, διατήρηση της τάξης στις αγορές. Τόπος γέννησης; Η Σικελία. Τα τελευταία χρόνια επέκταση των εργασιών στη Ρωσία ενθαρρύνοντας τις εμπορικές συναλλαγές.

Και αρχίζει η παράθεση των βασικών αρχών της οργάνωσης: "Πρέπει να ξέρεις ότι σε μας δεν συνταξιοδοτείσαι παρά μόνο όταν τα κακαρώσεις. Για να εξασφαλίσεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να επιστρατεύσεις όλα σου τα ατού: μόρφωση, εμπειρία, δεξιότητες, προσωπικότητα, διασυνδέσεις. Απαρίθμησε τα σε ένα γλαφυρό βιογραφικό σημείωμα, υπογραμμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα των προηγούμενων συνεργασιών σου, καθώς και τη δύναμη του χαρακτήρα σου, αποδεικνύοντας βραβεία, τιμητικές διακρίσεις, συμμετοχή σε ιδρύματα, εξωεπαγγελματικές και εξωσχολικές δραστηριότητες (αν μόλις έχεις τελειώσει το σχολείο)"…

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη.

Πρώτο μέρος: Μάνατζερ του εαυτού σου. Τίτλοι ενοτήτων: Μπαίνοντας, τα αφεντικά, επιχειρηματική πολιτική, μπίζνες, προβλήματα, διαχείριση χρόνου, παίρνοντας αποφάσεις, φίλοι, εχθροί, αξιώματα.

Μέρος δεύτερο: Μάνατζερ των άλλων: Προσλήψεις, φαντάροι και υπολοχαγοί, γραμματεία, προσωπάρχης, λογιστής, αυξήσεις, αφοσίωση, τύποι, ηγεσία, χειρισμός συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη προσωπικού, απολύσεις, κλοπές, μέτρα λιτότητας, παραγωγικότητα, κανόνες αξιώματα.

Μέρος τρίτο: Τα υπόλοιπα: Στόχοι, η αληθινή φύση της δουλειάς, καπιταλισμός, οι πλούσιοι, ο σκληρός ανταγωνισμός, διαπραγματεύσεις, συσκέψεις, υπομνήματα, προμηθευτές, ψεύτες, μυστικότητα, πρότυπα, οικογενειακές διευθετήσεις, αξιώματα.

Από τις πολλές αναλυτικές προτροπές επιλέγουμε τις πλέον… ήπιες:

- Δεν κοστίζει τίποτα να είσαι ευγενικός. - Κράτα το στόμα σου κλειστό, τα νώτα καλυμμένα και κάνε ό, τι σου λένε.

Διαβάστε ακόμη

Ι.Βαρδακαστάνης: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά στη νέα εποχή

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Βραχνάς» η μη έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου

Άρχισε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

2.793 ακίνητα της Ρόδου εγγεγραμμένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Εφ' όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για γάμο ομοφύλων, διεύρυνση ΝΔ, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος για πρόεδρος και ο Μιχάλης Κατρίνης

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια για πρόεδρος και η Μιλένα Αποστολάκη