Πόσο ασφαλής είναι ο καρδιοπαθής στο αεροπλάνο

Πόσο ασφαλής είναι  ο καρδιοπαθής στο αεροπλάνο

Πόσο ασφαλής είναι ο καρδιοπαθής στο αεροπλάνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 687 ΦΟΡΕΣ

Του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού*

Πράγματι υπάρχει ανησυχία σε κάθε άρρωστο και ιδιαίτερα σους καρδιοπαθείς όταν σκέπτονται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Φοβούνται μήπως τους συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της πτήσης που να μην μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Στα παλιά αεροπλάνα η ατμόσφαιρα μέσα στην καμπίνα του ήταν διαφορετική από τις συνθήκες εδάφους. Σήμερα μέσα στα σύγχρονα αεροπλάνα η ατμόσφαιρα είναι ουσιαστικά ατμόσφαιρα εδάφους. Κατά συνέπεια η αγωνία των αρρώστων για το πόσο ασφαλείς είναι όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο είναι πρακτικά αβάσιμη. Όμως γιατί οι αεροπορικές εταιρείες απαιτούν ιατρική βεβαίωση προκειμένου να επιτρέψουν την επιβίβαση ενός αρρώστου; Απλούστατα γιατί δεν μπορούν να εκτιμήσουν το πόσο σταθερή είναι η κατάσταση υγείας του άρρωστου επιβάτη.

Γενικά ο άρρωστος χωρίς συμπτώματα όταν είναι σταθεροποιημένος με φαρμακευτική αγωγή είναι ασφαλής στο αεροπορικό ταξίδι. Όμως ο άρρωστος με στηθαγχικά ενοχλήματα που βρίσκεται σε προεμφραγματική φάση ή με εξελισσόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν μπορεί να ταξιδεύσει γιατί εάν χρειαστεί αντιμετώπιση από γιατρό, είναι αδύνατον αυτό να συμβεί μέσα στο αεροπλάνο, γιατί απλούστατα, απαιτούνται συνθήκες μονάδας εντατικής θεραπείας.
Το ίδιο συμβαίνει εάν ο άρρωστος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και είναι ιατρικά αρρύθμιστος ή με παροξυσμικές αρρυθμίες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει.

Γενικά ο αρρύθμιστος άρρωστος δεν πρέπει να ταξιδεύει. Τώρα οι άρρωστοι μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο ύστερα από εγχειρήσεις bypass ή τοποθέτηση stent (μπαλονάκι) μετά από λίγες μέρες μπορούν άφοβα να ταξιδεύουν.
Αντίθετα ανεξάρτητα από τις καρδιοπάθειες γενικά οι παχύσαρκοι ή εκείνοι που παρουσιάζουν προβλήματα κακής φλεβικής κυκλοφορίας στις φλέβες των ποδιών είναι επιρρεπείς να υποστούν πνευμονική εμβολή από θρόμβους που δημιουργούνται στις φλέβες των ποδιών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Με την κυκλοφορία του αίματος οι θρόμβοι μπορεί να φτάσουν στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν την πνευμονική εμβολή. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα πολύωρα ταξίδια γι’ αυτό συνιστάται κάθε ώρα ο επιβάτης να βηματίζει μέσα σο αεροπλάνο ή και να φορά ειδικές κάλτσες.

Εν κατακλείδι ο επιβάτης που παρουσιάζει πριν από την πτήση ένα οποιοδήποτε σύμπτωμα ακόμα και ένα πόνο στην κοιλιά άγνωστης αιτιολογίας πρέπει να αναβάλει το ταξίδι του μέχρις ότου τεθεί η διάγνωση και αντιμετωπισθεί το πρόβλημά του.

* Το άρθρο του κ. Κρεμαστινού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Διαβάστε ακόμη

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια

Το κολύμπι σώζει ζωές

Υπερθερμία: Αίτια, συμπτώματα και πρόληψη

Εκδήλωση με θέμα "Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική υγεία" το Σάββατο 29 Ιουνίου

Πώς μειώνω τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση

Θερμική εξάντληση: Συμπτώματα – Πρώτες Βοήθειες

Εγκυμοσύνη και οδοντιατρική φροντίδα