Στο εδώλιο δύο διακινητές που μετέφεραν μετανάστες στην Κω

Στο εδώλιο δύο διακινητές  που μετέφεραν μετανάστες στην Κω

Στο εδώλιο δύο διακινητές που μετέφεραν μετανάστες στην Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 577 ΦΟΡΕΣ

Στο τέλος του μήνα θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου οι δύο διακινητές του ναυαγίου που σημειώθηκε πριν περίπου ένα χρόνο, στην περιοχή «Αγίου Φωκά» ανατολικά της Κω και είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν οι σοροί μίας γυναίκας και ενός ανδρός, ενώ αγνοείται άλλο ένα άτομο.

Συνολικά 24 άτομα είχαν διασωθεί κατά την επιχείρηση που είχε γίνει τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονταν και ο 19χρονος και ο 27χρονος, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε φέρονται να είναι οι διακινητές- χειριστές της βάρκας, με την οποία ταξίδεψαν οι αλλοδαποί από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας.
Οι δύο άνδρες μετά τη σύλληψή τους και τις απολογίες τους, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή, όπου βρίσκονται έως και σήμερα, ενώ οι κατηγορίες που τους «βαραίνουν» είναι:


• Μεταφορά από κοινού από κυβερνήτες πλωτού μέσου από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος.
• Παράνομη είσοδος στη χώρα.


Γι’ αυτές τους τις πράξεις, οι δύο αλλοδαποί πρόκειται να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 31 Μαΐου.
Η υπόθεσή τους προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 3 Απριλίου, το δικαστήριο διέκοψε αρχικά για τις 11 Απριλίου και εν συνεχεία για το τέλος του τρέχοντος μηνός.


Όπως είχε ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, οι δύο αλλοδαποί είχαν συλληφθεί κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/14, του άρθρου 83 του Ν. 3386/05, του άρθρου 277 του Π.Κ. καθώς και του άρθρου 306 του Π.Κ. και προσήχθησαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Κω για τα περαιτέρω.
Επιπρόσθετα, είχαν αναγνωριστεί οι δύο (02) σοροί που είχαν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή «Αγίου Φωκά» της Κω, πρόκειται για μία 24χρονη αλλοδαπή και έναν 27χρονο αλλοδαπό.


Η υπόθεση είχε διερευνηθεί από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Κω.
Υπενθυμίζεται πως ταξίδι για τους αλλοδαπούς συλληφθέντες αλλά και τους λοιπούς μεταφερόμενους ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με μία φουσκωτή βάρκα, η οποία έμπαζε νερά όταν την εντόπισαν οι λιμενικοί στη θαλάσσια περιοχή «Αγίου Φωκά» ανατολικά της Κω. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κω από προσωπικό κάμερας θερμικής απεικόνισης δύναμης FRONTEX για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, μετέβη στο σημείο, όπου εντόπισε πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος, υπερφορτωμένο, σε δυσχερή θέση, παρουσιάζοντας εισροή υδάτων, το οποίο εν συνεχεία ανετράπη.
Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους προέβη στην ασφαλή διάσωση είκοσι τεσσάρων (24) αλλοδαπών, ενώ ανέσυρε δύο (02) σορούς, μίας γυναίκας και ενός ανδρός, με τη συνδρομή και έτερου περιπολικού σκάφους που είχε σπεύσει στο σημείο.
Κατά δήλωση των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν είκοσι επτά (27) άτομα.


Στην περιοχή διεξήχθησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού και ένα σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), από αέρος επιχειρούσε ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκάφος της δύναμης FRONTEX, ενώ από ξηράς οι έρευνες γίνονταν από σκάφη.


Σημειώνεται ότι, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν άνεμοι νότιοι εντάσεως 5 BF.
Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν από το περιπολικό σκάφος στο λιμάνι «Μανδράκι» της Κω και στη συνέχεια στο ΚΥΤ Κω για καταγραφή και ταυτοποίηση.
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω διαπιστώθηκε, ότι χειριστές της βάρκας ήταν ο 19χρονος και ο 27χρονος, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού