Βασίλης Αγγελόπουλος: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς... καλοκαιριάτικα!

Βασίλης Αγγελόπουλος: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς... καλοκαιριάτικα!

Βασίλης Αγγελόπουλος: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς... καλοκαιριάτικα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 551 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o
Βασίλης Αγγελόπουλος
στη «Ναυτεμπορική»

Το ημερολόγιο έγραφε, Πέμπτη 20 Ιουνίου. Ήταν το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς!

Αυτή ήταν και η στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε για να μοιράσει... Χριστουγεννιάτικα δώρα στους συνταξιούχους. Έτσι, γνωστοποίησε μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης, την πρόθεσή του, να τους προσφέρει για τρίτη σερί χρονιά, ένα έκτακτο επίδομα. Μπορεί η ενημέρωση να αφορά μόνο το 1/3 των συνταξιούχων, περίπου 750.000 άτομα, καθώς αυτοί είναι που ακόμα ταλαιπωρούνται από την προσωπική διαφορά, αλλά ο αριθμός αυτός μόνο μικρός δεν είναι. Άλλωστε, κοντά στο 1 εκατ. ήταν οι απώλειες ψήφων που είχε η ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, υποχωρώντας στο 28,3% από 41% που είχε εκτοξευθεί πέρυσι.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν πρέπει το Μαξίμου να υποτιμά την παραμικρή πιθανότητα να διορθώσει αυτή την... ανορθογραφία. Έστω και με υποσχέσεις που θα εξοφληθούν μετά από ένα εξάμηνο!

Βέβαια, το εν λόγω επίδομα που έταξε ο πρωθυπουργός στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημά τους. Δηλαδή, δεν θα τους αυξήσει σημαντικά το εισόδημα. Απλώς, εκεί κατά τα Χριστούγεννα, θα τους προσφέρει ένα μικρό «δωράκι» που ανάλογα με τις μηνιαίες απολαβές τους από συντάξεις, θα κυμαίνεται από 100 – 250 ευρώ, ίσα – ίσα για να πάρουν μια μικρή ανάσα. Μέχρι τότε όμως, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, θα περάσουν ένα εξάμηνο χωρίς την παραμικρή προσθήκη στο εισόδημά τους. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να συμβιβαστούν ότι ο μήνας πρέπει να βγει με την όποια σύνταξη τους αναλογεί.

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, μάλιστα, είναι καταδικασμένοι να ζουν με την ίδια σύνταξη, για όσα χρόνια θα κουβαλάνε το «βάσανο» της προσωπικής διαφοράς. Ένα μέτρο που τους το φόρεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το διατηρεί ανέπαφο η Κυβέρνηση ΝΔ. Ένα μέτρο που ειδικά τώρα, σε περίοδο ακρίβειας, τους στερεί σημαντικές μηνιαίες αυξήσεις, που θα τους ήταν απαραίτητες για να βελτιώσουν κάπως το επίπεδο της διαβίωσής τους. Ένα μέτρο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να ισοσκελίσει μάταια, προσφέροντας ένα επίδομα, που δεν αρκεί ούτε για τα βασικά.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Με επικοινωνιακή προβολή ενός επιδόματος που θα καταβληθεί μετά από έξι μήνες, δεν αντιμετωπίζεται το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα άμεσα, να γίνουν τομέα, να μπει το χέρια βαθιά στην τσέπη του δημόσιου ταμείου για να αντιστραφεί η κατάσταση. Διαφορετικά, η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να συνηθίσει εικόνες σαν και εκείνη της Κέρκυρας, όταν προεκλογικά, μία συνταξιούχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και του είπε, με πόνο ψυχής, ότι δεν μπορεί να ζήσει με σύνταξη 440 ευρώ τον μήνα. Για να εισπράξει την απάντηση – απορία, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν δέχεται κάποια βοήθεια από την Εκκλησία...

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κασσώτης: Στην Κάσο το Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων-Τεχνών

Γιάννης Παρασκευάς: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Δεν είμαστε δεδομένοι»

Μανώλης Χατζηάμαλλος: Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας!

Φίλιππος Ζάχαρης: Επανάληψη της ιστορίας και ήττα της σκέψης

Αργύρης Αργυριάδης: Ποιος νομοθετεί σ’ αυτόν τον τόπο;

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Κίκερ το κριόμορφον (Cicer arietinum), κοινώς ρεβιθιά

Δημήτρης Προκοπίου: Branding – Marketing προορισμών