Χίλια ακίνητα θα... ξεμπερδέψει για αξιοποίηση η «Κολοσσός 2047»

Χίλια ακίνητα θα... ξεμπερδέψει  για αξιοποίηση η «Κολοσσός 2047»

Χίλια ακίνητα θα... ξεμπερδέψει για αξιοποίηση η «Κολοσσός 2047»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1536 ΦΟΡΕΣ

Το… «κουβάρι» των ακινήτων του δήμου, που υπερβαίνουν τα χίλια και μέχρι τώρα φαίνεται ότι ήταν… στα αζήτητα, έχει πιάσει να «ξετυλίξει» ο αναπτυξιακός οργανισμός του, «Κολοσσός 2047», μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση που έχει συνάψει μαζί του και όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι είναι διατεθειμένοι να το φθάσουν «μέχρι εκεί που πάει».

Για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο διευθύνων σύμβουλος της «Κολοσσός», κ. Γιώργος Υψηλάντης, και ο πρόεδρός της κ. Βάιος Καλοπήτας.

Δίνοντας μία εικόνα για τα ακίνητα του δήμου, είπε καταρχάς ο κ. Υψηλάντης, ότι η Π.Σ. είναι η μεγαλύτερη από πλευράς οικονομικού αντικειμένου την οποία «τρέχει» η «Κολοσσός», και έχει να κάνει με την τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου.

Όπως ανέφερε, λοιπόν, τους δόθηκε μία λίστα με 1125 ακίνητα και εδώ και κάποιους μήνες, από το τέλος Ιανουαρίου και μετά που εγκαταστάθηκε η σημερινή διοίκηση της Αναπτυξιακής, έχει ξεκινήσει να «τρέχει» η Προγραμματική διότι, όπως είπε, μέχρι τότε το προσωπικό που είχε προσληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και ξεκίνησε να εργάζεται από τον επόμενο μήνα, πολύ λίγα πράγματα είχαν γίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη, καθημερινά αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες διότι δεν είναι δουλειά που απλά πρέπει να κάνουν στην Εταιρεία αλλά σχετίζεται με πολλές υπηρεσίες του δήμου ενώ αρκετές φορές εμπλέκεται το Κτηματολόγιο και σημειώνονται καθυστερήσεις.

Εκείνο που θέλησε να πει είναι ότι η ακίνητη περιουσία του δήμου ήταν…στα αζήτητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και βλέπουν πράγματα τα οποία δεν ξέρουν πώς θα τα διαχειριστούν και πώς θα τα επιλύσουν διότι, συζητώντας με τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, προκειμένου να καταθέσουν μία πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης για τα σχολικά κτήρια, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανήκουν στον δήμο, ανακαλύπτουν ότι η πλειονότητά τους, τυπικά πάντα, δεν ανήκει στον δήμο, αφού οι εγγραφές που βρίσκουν στο Κτηματολόγιο δείχνουν ότι δεν μεταγράφηκαν ούτε καν στο Ελληνικό Δημόσιο!

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υψηλάντης, υπήρξε μία μακρόχρονη αβλεψία στο ζήτημα αυτό και δυσκολεύει πάρα πολύ τη δουλειά τους. Η Π.Σ. έχει ορίζοντα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 και έχουν δει ότι η δουλειά δεν βγαίνει με τίποτα, γι’ αυτό και θα ζητήσουν από την κοινή επιτροπή την επέκταση της Προγραμματικής για άλλους 12 μήνες και ενδεχομένως να χρειαστεί να προσλάβουν και προσωπικό, κυρίως μηχανικούς.

Απλώς κάποιοι φάκελοι δεν μπορεί και δεν θα κλείσουν κατά τη διάρκεια, σημείωσε. Κάποια ανήκουν στην ΕΤΑΔ και πρέπει να πάρει αποφάσεις για να μεταγράψει τα ακίνητα αυτά στον δήμο, στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, και ένα αίτημα να στείλεις στην ΕΤΑΔ, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

«Θα το πάμε μέχρι εκεί που πάει και όσο πάει», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής και ανέφερε ότι ανακαλύπτουν και καταπατήσεις ή για παράδειγμα ερευνώντας ένα ακίνητα από τη λίστα, που επίσης έχει τις αδυναμίες της, διαπιστώνουν ότι είναι σε δύο τρεις κτηματολογικές μερίδες και στην ουσία ερευνούν τρία ακίνητα εκείνη τη στιγμή. Οπότε, ερευνούν…καμιά δεκαριά μερίδες γύρω-γύρω και έχουν ανακαλύψει μερίδες που δεν είναι στη λίστα αλά στο Κτηματολόγιο ανήκουν στον δήμο. Μέχρι και μερίδα οικοδομών έχουν δει!

«Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά χρήσιμη όμως δουλειά, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και θα κάνουμε όλοι τα αδύνατα δυνατά», δήλωσε ο ίδιος και θέλησε να αναφερθεί ειδικά σε μία περίπτωση: όπως είπε, υπάρχουν οκτώ εμβληματικά ακίνητα που όλοι ξέρουμε ότι είναι του δήμου: το Ακταίον, οι Πεταλούδες, Πηγές Καλλιθέας, το πρώην ξενοδοχείο Λίνδος, το πάρκο Θέρμαι. Δύο από αυτά ανήκουν, τυπικά πάντα, στον δήμο, δηλαδή είναι τακτοποιημένα.

Πρόκειται για τις Πεταλούδες και το Θέρμαι. Τα υπόλοιπα όμως δεν ανήκουν γιατί το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ δεν συνεδριάζει για να πάρει μία απόφαση. Ο νόμος λέει, ότι από το 2012 αυτοδίκαια τα ακίνητα αυτά ανήκουν στον δήμο αλλά πρέπει να συνεδριάσει και η ΕΤΑΔ.

Ο κ. Καλοπήτας, από την πλευρά του, θέλησε να διευκρινίσει ότι μιλάμε για τα ακίνητα και μερίδες, προφανώς υπάρχει η γραφειοκρατία, που αυτή δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα και υπάρχουν πράξεις που δεν έχουν τακτοποιηθεί. Ο Οργανισμός έχει όλη την τεχνογνωσία να μπορέσει αυτά να τα επιλύσει. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται και πολιτική πρωτοβουλία για να γίνουν και οι υπόλοιπες ενέργειες για να ολοκληρωθούν.

«Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο κ. Υψηλάντης και κάποια στιγμή θα πρέπει να εμπλακούν σ’ αυτό όλοι οι φορείς του τόπου γιατί είναι περιουσία του ροδιακού λαού, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Έπρεπε να τροποποιηθεί ο Οργανισμός της περιφέρειας

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πάνω από 515.000 δηλώσεις καθαρισμού στη σχετική πλατφόρμα

Συναγερμός στη Ρόδο: Εξαφανίστηκαν 3 παιδιά από χώρο φιλοξενίας

Η συντονισμένη επίθεση Σαμαρά και Καραμανλή και η αντίδραση της κυβέρνησης

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κω. Επιστρέφουν στα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους κάτοικοι κι επισκέπτες

Σε «κοινή γραμμή» βρίσκονται δήμος και Ένωση Ξενοδόχων

Γ. Χατζημάρκος: «Η Χρ. Καραγιάννη να καταθέσει στοιχεία αλλιώς θα προσφύγουμε εμείς στη δικαιοσύνη»

Μετάλλια και ρεκόρ από τους Δωδεκανήσιους στο Πανελλήνιο στίβου Ανδρών-Γυναικών στον Βόλο