Όλγα Κουρή-Καλλέργη: Το Δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη

Όλγα Κουρή-Καλλέργη: Το Δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη

Όλγα Κουρή-Καλλέργη: Το Δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1029 ΦΟΡΕΣ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στα νησιά μας και στους τρόπους βελτίωσης τής υφιστάμενης κατάστασης με σωστή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και άλλων πρωτοβουλιών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή» η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, Ευρωβουλευτής, κα Όλγα Κουρή - Καλλέργη MD, Διδάκτωρ της Ιατρικής ΕΚΠΑ.


Η κα. Κουρή -Καλλέργη σε επίσκεψη της την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή μας, την οποία γνωρίζει, καθώς μαζί με τον σύζυγό της, Χάρη Ιωαννίδη, είναι ιδρυτικά μέλη της Axion Hellas, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών Αρχών και Φορέων και ενημερώθηκε για τα τοπικά ζητήματα.


Η ίδια, έμπειρη και δραστήρια επιστήμονας (μαιευτήρας – γυναικολόγος) αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και να διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών για την Ευρωβουλή, στις 9 Ιουνίου, μετά από πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως τονίζει η κα. Κουρή –Καλλέργη «εΕίναι καθήκον όλων των πολιτών να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις που τους αφορούν, μιας και ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων που επηρεάζουν τη χώρα μας, λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» γι’ αυτό και καλεί όλους, την προσεχή Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου.


«Πολιτική μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει για μένα δυνατότητα να συμμετέχω στη λήψη αποφάσεων που θα ευνοήσουν τη χώρα μας. Σημαίνει προώθηση της εθνικής ατζέντας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες μια και το Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλεγμένο όργανο της ΕΕ.» αναφέρει χαρακτηριστικά η υποψήφια Ευρωβουλευτής.

H Όλγα Κουρή-Καλλέργη MD, Διδάκτωρ της Ιατρικής ΕΚΠΑ, γεννήθηκε στην Κέρκυρα, οπού και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Αποφοίτησε από την Ιατρική της Ρώμης La Sapienza με άριστα. Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική και Xειρουργική Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Τor Vergata. Εξειδικεύθηκε στην Εμβρυομητρική Ιατρική και τις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου στο νοσοκομείο Winthrop του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU - USA).


Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια ως ομιλήτρια και έχει έντονη παρουσία στην επιστημονική αρθρογραφία.
Έχει βραβευθεί για την πολυετή κοινωνική προσφορά της και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Axion Hellas. Γνωρίζει Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή Χειρουργικής Χάρη Ιωαννίδη και έχει ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.

Κα Κουρή- Καλλέργη συμμετέχετε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, μετά από πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που σίγουρα είναι άκρως τιμητική για εσάς. Επίσης είστε μία καταξιωμένη επιστήμονας με πλούσια δράση όλα τα χρόνια. Πώς πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να τα συνδυάσετε;


Είναι αλήθεια πως, παρότι ήμουν πάντοτε ενεργή πολίτης, δεν είχα μέχρι τώρα συμμετάσχει άμεσα στα κοινά. Όμως αποφάσισα να κατέβω στον στίβο της πολιτικής γιατί αφενώς ήταν όντως άκρως τιμητική η πρόταση του Πρωθυπουργού. Αφετέρου συνέβαλε στην απόφαση αυτή η απόλυτη πεποίθησή μου ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαιτέρως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν τη μοναδική εγγύηση σωστής εκπροσώπησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα ασφάλεια για πρόοδο και ευημερία στον τόπο μας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όσο για το πώς θα συνδυάσω την επαγγελματική και επιστημονική δράση με την πολιτική, σας θυμίζω ότι ως γυναίκες έχουμε μάθει να τα συνδυάζουμε όλα. Έχουμε αυτή την ικανότητα να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να τα φέρνουμε εις πέρας έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι πάντοτε γεμάτες οι 24 ώρες της κάθε ημέρας.

Ο τομέας της Υγείας είναι ένας ευαίσθητος τομέας ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές και εσείς με την εμπειρία που έχετε ως μαιευτήρας – γυναικολόγος, τον γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης ακόμη και με τη συνδρομή της Ε.Ε.;
Να θυμίσω πρώτα απ’ όλα ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, στη διάρκεια ειδικά της πανδημίας διεφάνη η ανάγκη συνεργασίας και όντως αποφασίστηκε η από κοινού αγορά εμβολίων, η οποία έσωσε ζωές και έδωσε τη δυνατότητα, κυρίως σε οικονομικά ασθενέστερα κράτη, να προμηθευτούν τα απαραίτητα εμβόλια.


Έχετε δίκιο ότι η νησιωτικότητα επιτείνει τα προβλήματα του ευαίσθητου αυτού κλάδου. Όμως υπάρχουν και δυνατότητες βελτίωσης. Μέσα από την πρωτοβουλία της ενιαίας υγείας, One health, που στόχο έχει την εφαρμογή ενός κοινού πεδίου δράσης από το 2024 μέχρι το 2026, εστιάζοντας σε τομείς όπως ο συντονισμός της έρευνας, η ανάπτυξη ικανοτήτων, η διευκόλυνση της διασυνοριακής παροχής φροντίδας υγείας, η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς κ.λπ.


Επίσης, ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την Υγεία, με χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό προβλέπει την ανακαίνιση κτηριακών υποδομών Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Περιλαμβάνει 80 νοσοκομεία και 256 κέντρα υγείας, πολλά από αυτά σε νησιά. Παράλληλα, χρηματοδοτείται τεράστιο πρόγραμμα ιατρότεχνολογικού εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας και δημιουργούνται νέες μονάδες ψυχικής υγείας που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για ολόκληρη τη χώρα, είναι το Δημογραφικό, με το οποίο εσείς έχετε ασχοληθεί εκτενώς. Πείτε μας, ποια η πραγματική εικόνα και αν τελικά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.


Πράγματι, το Δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει οδυνηρές συνέπειες κυρίως στο παραγωγικό δυναμικό και στις αναπτυξιακές δυνατότητες. Απειλείται ακόμα και η εθνική μας ασφάλεια και η ισχυρή γεωπολιτική θέση της χώρας, καθώς ένας γερασμένος πληθυσμός είναι ευάλωτος.


Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας προϋποθέτει ανάλυση του πολυπαραγοντικού αυτού φαινομένου. Σημαντικές αιτίες είναι η οικονομική μετανάστευση, η αστικοποίηση, η στεγαστική κρίση, ο ευδαιμονισμός, η υπογονιμότητα λόγω άγχους, συνθηκών διαβίωσης, δυσκολίας πρόσβασης σε μακρινές και υποστελεχωμένες μονάδες υγείας, ακόμα και η γεωγραφική μορφή της χώρας μας.


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του Δημογραφικού. Επιδόματα τοκετού, οικονομική στήριξη της μητέρας τους πρώτους 9 μήνες, βρεφονηπιακοί σταθμοί περισσότεροι, πρόγραμμα στέγης «Σπίτι μου», μείωση φορολογικών συντελεστών κ.λπ.


Ο κοινωνιολόγος Auguste Comte είπε ότι «η δημογραφία είναι μοίρα» με την έννοια ότι η δομή και το μέγεθος του πληθυσμού επηρεάζει εξαιρετικά το μέλλον. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε τα μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε ένα θετικό μέλλον. Αλλά όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, χρειάζεται υπομονή και χρόνος.

Πριν μερικές ημέρες, επισκεφθήκατε τη Ρόδο στο πλαίσιο του προεκλογικού σας αγώνα. Ως νησιώτισσα και εσείς (Κέρκυρα) τι αποκομίσατε από αυτή σας την επίσκεψη. Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που επισημάνετε και με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να επιλυθούν.


Επισκέφθηκα προ ημερών το πανέμορφο νησί της Ρόδου και είχα την ευκαιρία να μιλήσω με εκπροσώπους του εμπορίου και του τουρισμού αλλά και με γιατρούς του Νοσοκομείου Ρόδου. Το θέμα των μεταφορών και αυτό της Υγείας διαπίστωσα ότι είναι φλέγοντα. Για το δεύτερο, που είναι της δικής μου αρμοδιότητας πιστεύω ότι με σωστή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση. Θα συμβάλουν στη βελτίωση η πρωτοβουλία ενιαίας υγείας που ανέφερα προηγουμένως όπως και τα δωρεάν, προσβάσιμα σε όλους προγράμματα πρόληψης, όπως το εθνικό πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Το βέβαιο είναι ότι χρειάζονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και περαιτέρω αύξηση μισθών.
Τέλος, μέσα από την ψηφιακή μετάβαση που προωθεί η ΕΕ και αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης θα ωφεληθούν ιδιαιτέρως οι νησιωτικές περιοχές σε πλήθος τομέων.

Η περιοχή μας όμως δεν σας είναι διόλου άγνωστη, καθώς, τα περισσότερα νησιά μας, τα έχετε επισκεφθεί λόγω της ενασχόλησής σας με την Axion Hellas, όπου είστε από τα ιδρυτικά μέλη, ενώ έχετε τιμηθεί για αυτό.

Πράγματι, μαζί με τον σύζυγό μου, Χάρη Ιωαννίδη, πλαστικό χειρουργό, είμαστε ιδρυτικά μέλη της Axion Hellas. Έχουμε επισκεφθεί με φουσκωτά, μέσα στον χειμώνα, με μποφόρ και κύματα πολλά μικρά νησιά της Δωδεκανήσου για να παρέχουμε δωρεάν φροντίδα υγείας στους ακρίτες μας. Η προσφορά στον συνάνθρωπο μέσω του ιατρικού λειτουργήματος αποτελεί βασική αρχή στη ζωή μου. Άλλωστε έτσι είχα την ευκαιρία να αγαπήσω το Νότιο Αιγαίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, την Κάσο, το Καστελλόριζο, την Χάλκη, τη Λέρο, την Τήλο και άλλα νησιά που πλέον έχουν θέση στην καρδιά μου και αποτελούν αγαπημένο προορισμό διακοπών!

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νησιώτες μας αναφορικά με τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 και τους στόχους που έχετε βάλει.
Πρώτα απ’ όλα, λέω σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν. Υπάρχουν χώρες στις οποίες άνθρωποι βασανίζονται και χάνουν τη ζωή τους διεκδικώντας το δικαίωμα της ελεύθερης ψήφου. Ας μην το πετάξουμε εμείς που το έχουμε. Είναι καθήκον όλων των πολιτών να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις που τους αφορούν. Μιας και ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων που επηρεάζουν τη χώρα μας λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.


Πολιτική μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει για μένα δυνατότητα να συμμετέχω στη λήψη αποφάσεων που θα ευνοήσουν τη χώρα μας. Σημαίνει προώθηση της εθνικής ατζέντας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες μιας και το Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ε.Ε.
Η τωρινή περίοδος αστάθειας αποτελεί πρόκληση. Αν οι ενεργοί πολίτες μείνουν αδρανείς, θα αφήσουν χώρο για κάθε λογής ακραίους.

 


Καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με πρόγραμμα.
Παροτρύνω τους συμπολίτες μας να αναγνωρίσουν το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που, παρά τις όποιες αστοχίες, είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ανάπτυξη και επομένως να της δώσουν για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές που θα συμβάλουν στην πρόοδο των νησιών μας.

Διαβάστε ακόμη

Προτεραιότητα η ανάπτυξη για τον δήμαρχο Αστυπάλαιας

Τιμητική διάκριση σε ταινία νεαρής Ροδίτισσας σε Φεστιβάλ στις Κάννες!

Η Θεανώ, η Ροδίτισσα με το χαμόγελο, που εργάζεται σε δύο δουλειές από 13 ετών

Π. Κουνάκης: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσαν συνολικά όλα τα νησιά

Δ. Βολονάκη: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την υγεία στα νησιά μας

Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στη «Ροδιακή»: «Στα Δωδεκάνησα εκτελούνται έργα και δράσεις από το υπουργείο μας, ύψους 42,5 εκατ. ευρώ»

Παναγιώτης Κουνάκης: «Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις»

Γερ. Παπαδόπουλος: Το βασικό «όπλο» για τους σεισμούς είναι τα γερά σπίτια