Προτεραιότητα η ανάπτυξη για τον δήμαρχο Αστυπάλαιας

Προτεραιότητα η ανάπτυξη για τον δήμαρχο Αστυπάλαιας

Προτεραιότητα η ανάπτυξη για τον δήμαρχο Αστυπάλαιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 440 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού
στο cityhut της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

«Η ευημερία ενός τόπου δεν είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία και ο υπερτουρισμός αλλά μικρά καταλύματα, μικρές γειτονιές όπου δημιουργούνται σχέσεις φιλίας μεταξύ των επισκεπτών και των κατοίκων», αυτό το μοντέλο τουρισμού πρεσβεύει η «πεταλούδα του Αιγαίου», σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας, Νίκο Κομηνέα.

Πώς καταφέρνει η Αστυπάλαια να βάζει... φρένο στον μαζικό τουρισμό;
Όταν πρωτοήρθα το 1979, φοιτητής ακόμα στο Πολυτεχνείο μετά από 24 ώρες ταξίδι «κόλλησα» και την έκανα πατρίδα μου. Μαζί με μένα αρκετά νέα παιδιά, νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό «κόλλησαν» την ίδια αρρώστια.

Αυτός ο πρώτος πυρήνας των επισκεπτών, μαζί με τους ντόπιους όλων των ηλικιών, ήταν εκείνος που καθόρισε σε ένα μεγάλο βαθμό το μέλλον του νησιού. Οι Αστυπαλίτες είμαστε άνθρωποι αυθεντικοί και φιλόξενοι.

Αυτή η ώσμωση ήταν η βάση για να δημιουργηθεί μία πολύ συγκεκριμένη άποψη ότι το νησί μας θέλουμε να είναι βιώσιμο στον χρόνο, που θα κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με δόμηση που θα γίνεται μέσα στους οικισμούς, πιάνω στα παραδοσιακά πρότυπα, μία ενδοχώρα που θα σε προκαλεί να την ανακαλύψεις. Να επισκεφτείς απάτητες παραλίες, μάντρες που φτιάχνουν τυρί με παραδοσιακό τρόπο και μελισσοκόμους που τρυγούν το θυμαρίσιο μέλι. Έτσι, έγινε ένας τόπος που προσελκύει ανθρώπους που αγαπάνε και σέβονται το περιβάλλον.

Ποιος είναι ο σκοπός από την πρώτη απόπειρα απομάκρυνσης αιγοπροβάτων από δύο ακατοίκητες νησίδες;
Διαπιστώθηκε από μελέτες ότι οι «Αδελφοί» και οι «Πλακίδες» που είναι βόρεια και νότια της νήσου «Σύρνας», δικαίως ονομάζονται τα Καλαπάγκος του Αιγαίου. Αποτελούν τόπους, στους οποίους ενδημούν μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα οποία κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω της βόσκησης των αιγοπροβάτων στα νησιά αυτά, τα οποία μεταφέρονται εκεί για ένα δύο μήνες, για να τραφούν από την υπάρχουσα βλάστηση. Το διάστημα όμως αυτό είναι αρκετό, ώστε τα νησιά να φτωχαίνουν σε χώμα και να μετατρέπονται σταδιακά σε έρημους τόπους χωρίς ζωή. Αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τον κτηνοτρόφο, να μην ξαναπάει τα ζώα, ώστε να αναβιώσει και να επανέλθει το οικοσύστημα στην προϋπάρχουσα κατάσταση.

Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί
Σε αυτή τη θητεία, ποιες είναι οι προτεραιότητες;
Προτεραιότητά μας ήταν και είναι, η ανάπτυξη της Αστυπάλαιας, λελογισμένα και με βιώσιμο τρόπο. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε εδώ και τρία χρόνια στο πρόγραμμα (ASSI) Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί, με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Είμαστε πρωτοπόροι στα θέματα πράσινης μετάβασης, με ηλεκτροκίνηση ιδιωτικών οχημάτων και αστική συγκοινωνία με ηλεκτρικά βανάκια, ενώ είναι υπό κατασκευή ο νέος υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εναλλακτικές μορφές, που θα καλύψει σε δύο φάσεις έως και το 90% των αναγκών ενέργειας του νησιού, καθιστώντας το «πράσινο», αυτόνομο και ελεύθερο από διοξείδιο του άνθρακα.

Μετά, δε, την παροχή καθαρού νερού γενικής χρήσης στο δίκτυο που μόλις ολοκληρώνουμε, μεταξύ των στόχων μας είναι πλέον η πλήρης διαχείριση των στερεών αποβλήτων ανακυκλώνοντας τα πάντα, καθώς και η κομποστοποίηση των τροφών για δημιουργία λιπάσματος και ζωοτροφών. Αλλά και η ριζική αναδιάρθρωση της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, ώστε το παραγόμενο νερό να μην απορρίπτεται στη θάλασσα αλλά να πληροί όλους τους κανόνες και να χρησιμοποιείται για άρδευση στα κτήματα του Λιβαδιού.

Διαβάστε ακόμη

Τιμητική διάκριση σε ταινία νεαρής Ροδίτισσας σε Φεστιβάλ στις Κάννες!

Η Θεανώ, η Ροδίτισσα με το χαμόγελο, που εργάζεται σε δύο δουλειές από 13 ετών

Π. Κουνάκης: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσαν συνολικά όλα τα νησιά

Δ. Βολονάκη: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την υγεία στα νησιά μας

Όλγα Κουρή-Καλλέργη: Το Δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη

Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στη «Ροδιακή»: «Στα Δωδεκάνησα εκτελούνται έργα και δράσεις από το υπουργείο μας, ύψους 42,5 εκατ. ευρώ»

Παναγιώτης Κουνάκης: «Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις»

Γερ. Παπαδόπουλος: Το βασικό «όπλο» για τους σεισμούς είναι τα γερά σπίτια