Μαθητές της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου Ρόδου γίνονται δημοσιογράφοι

Μαθητές της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου Ρόδου γίνονται δημοσιογράφοι

Μαθητές της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου Ρόδου γίνονται δημοσιογράφοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3354 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη με την Κάτια Κανάρη-Καλλίγερου διαπιστευμένη διερμηνέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου άσκησαν για… λίγο οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Ρόδου, οι οποίοι και κατάφεραν να πάρουν συνέντευξη από την κ. Κάτια Κανάρη- Καλλίγερου, διαπιστευμένη διερμηνέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κα. Κάτια Κανάρη- Καλλίγερου βρέθηκε την 1η Νοεμβρίου 2023 στο 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου όπου συζήτησε για τις δικές της εμπειρίες από την παρουσία της ως διερμηνέας στο Κοινοβούλιο με τα παιδιά της Α΄ Λυκείου και τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» - λίγο πριν οι τελευταίοι αναχωρήσουν μαζί με τις καθηγήτριές τους κ.κ. Φιλιππάκη Λίνα και Βροντάκη Αναστασία για το Στρασβούργο.

Επίσης, απάντησε στις απορίες των παιδιών και κατέθεσε τις δικές της προσωπικές απόψεις για τα θέματα που ερωτήθηκε με κυρίαρχο αυτό της κλιματικής αλλαγής και των μέτρων που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνέντευξη των παιδιών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου με την κα Κάτια Κανάρη- Καλλίγερου έχει ως εξής:

Κατά τη διάρκεια ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συζήτηση για μείζονα θέματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους συνομιλητές;
Μία συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή δεν είναι απλή. Εμπερικλείει πολλά θέματα που πρέπει να διερευνηθούν. Ας πούμε θα πρέπει να συζητηθούν οι εκπομπές ρύπων από τη βιομηχανία και τι είδους καύσιμα χρησιμοποιούν τα οχήματα. Πόσο καθαρά είναι τα καύσιμά τους;

Πόσο εντατική είναι η βιομηχανία; Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Τα κτήρια τι ενεργειακή απόδοση έχουν; Άλλη ενεργειακή απόδοση έχει ένα παλιό κτήριο, που δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ και άλλη ένα ανακαινισμένο κτήριο. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το θέμα είναι ήσσονος σημασίας, φανταστείτε όμως πόσα κτίρια υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι.

Ένα ακόμα θέμα της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή είναι το τι μας «δίδαξαν» οι πλημμύρες. Πόσα δάση έχουν καεί; Πώς μπορεί να γίνει αναδάσωση; Τι είδους χλωρίδα πρέπει να δημιουργηθεί(και να διατηρηθεί φυσικά) έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επομένως, η συζήτηση για το κλίμα δεν είναι μονοθεματική. Τώρα πώς γίνονται οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Αυτό ενδιαφέρει και εσάς που θα το επισκεφθείτε δια ζώσης. Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κάποιο νομοθέτημα το οποίο εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μία πρώτη φάση στην αρμόδια καθ’ ύλην Επιτροπή -υπάρχουν είκοσι τέτοιες επιτροπές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- εξετάζεται το θέμα. Τα θέματα τα οποία αφορούν την κλιματική αλλαγή κατά κανόνα συζητούνται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην Επιτροπή Βιομηχανίας και στην Επιτροπή Γεωργίας. Φυσικά επειδή είναι θέματα εγκάρσια σίγουρα επιμέρους θέματα θα συζητηθούν και σε άλλες επιτροπές.

Ορίζεται ένας εισηγητής ο οποίος θα πρέπει να συγγράψει μία έκθεση μέσω της οποίας το ΕΚ θα πει ποια είναι η θέση του. Αυτό το θέμα λοιπόν συζητείται πρώτα σε μία κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μέσω των σκιωδών εισηγητών οι πολιτικές ομάδες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την άποψη που έχουν για το συγκεκριμένο ζήτημα ανάλογα με την πολιτική τους στόχευση.

Επομένως, μέχρι να φτάσει η ώρα που θα ψηφισθεί το κείμενο αυτό της γνωμοδότησης οι βουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων, που απαρτίζουν την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική Επιτροπή, έχουν κάνει πάρα πολλές συζητήσεις.

Όλες οι πολιτικές ομάδες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τροπολογίες οι οποίες υποβάλλονται σε ψηφοφορία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στην τελική της φάση, η έκθεση συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια του Στρασβούργου στην αίθουσα που θα συνεδριάσετε κι εσείς.


Το κλίμα των συζητήσεων είναι σχεδόν πάντα καλό και οι συζητήσεις πολιτισμένες, χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάποια στιγμή να προκύψει κάποια ένταση ή κάποια προσωπική διαφωνία, ένας διαξιφισμός σε πιο έντονο ή δηκτικό ύφος.

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική εμπειρία σας ως διερμηνέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Θα διαχώριζα τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει σε εντυπωσιακές και πιο συγκινησιακά φορτισμένες. Εντυπωσιακή εμπειρία ήταν όταν π.χ. ήρθε ο Πάπας Φραγκίσκος να μιλήσει στο Κοινοβούλιο και αναφέρθηκε στον άνθρωπο, στην πνευματικότητα, στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή χωρίς ν’ αφήνουμε κανέναν πίσω.

Σαφώς και χρειάζεται η πρόοδος και όλα τα αγαθά που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά σημασία δεν έχουν μόνο τα υλικά αγαθά. Εξίσου σημαντικά είναι και τα πνευματικά αγαθά. Εξίσου σημαντικό είναι να μην μείνει κανείς πίσω σε αυτή τη εποχή της καινοτομίας, της ανανέωσης, της προόδου, γιατί η πρόοδος δεν είναι μόνο υλική.


Παλαιότερα, επίσης, είχα συναντήσει μέσω της δουλειάς ανθρώπους πολύ ενδιαφέροντες, όπως ο Νέλσον Μαντέλα ή ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν. Ήμουν πολύ νέα τότε και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Από την άλλη μεριά, συγκινητική για μένα εμπειρία ήταν η ομιλία δύο ανθρώπων που πήραν το Βραβείο Ζαχάρωφ. Το βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένα βραβείο για την ελευθερία του πνεύματος, για τον αγώνα που δίνουν κάποιοι άνθρωποι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο Κοινοβούλιο πήρε το βραβείο Ζαχάρωφ και μίλησε ο Ντένις Μουκουέγκε, ένας γυναικολόγος, ο οποίος βοήθησε γυναίκες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που είχαν υποστεί ομαδικούς βιασμούς. Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή ο βιασμός σε αυτές τις περιπτώσεις ως όπλο πολέμου.

Ένας πράος, ήρεμος άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά με αυτά που είπε με συγκλόνισε. Το ίδιο βραβείο έλαβε και η Νάντια Μουράντ μία νέα κοπέλα που έζησε έναν εφιάλτη. Η κ. Μουράντ ανήκει στην κοινότητα Γιαζίντι, μία μικρή κοινότητα που ζει στο βόρειο Ιράκ.

Όταν ήταν 20 χρονών ο ISIS, δηλαδή το Ισλαμικό Χαλιφάτο μπήκε στο χωριό της, σκότωσε όλους τους άντρες και όλες τις γυναίκες άνω των 60 ετών ενώ βίασε και πήρε σκλάβες, όλες τις νέες γυναίκες. Η συγκεκριμένη κατάφερε να δραπετεύσει και αποφάσισε να γίνει η φωνή όλων των υπόλοιπων γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν μία συγκλονιστική παρουσία!

Από την εμπειρία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποια κατά τη γνώμη σας χώρα της Ε.Ε. έχει λάβει τα πιο δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής; Ποιας Ευρωπαϊκής χώρας η πρόταση σάς έκανε την πιο θετική εντύπωση;
Κοιτάξτε, το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι τι κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ποτέ περιορίσει κάποια χώρα η οποία θέλει να κάνει περισσότερα από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σημαντικό είναι να καθορίζονται τα ελάχιστα όρια. Να μην μπορείς να κατέβεις ως κράτος-μέλος κάτω από ένα ελάχιστο όριο το οποίο έχει οριστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επομένως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όλες οι χώρες να έχουν μία ελάχιστη υποχρέωση, από εκεί και πέρα η καθεμία μπορεί να πάρει επιπλέον δεσμευτικά μέτρα. Είναι πάρα πολλά τα επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από διάφορες χώρες μέλη ανάλογα και με τα δικά τους συμφέροντα, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες ή τις οικολογικές τους ευαισθησίες.

Είναι γεγονός φυσικά ότι ισχύει μέχρι ένα βαθμό και η φράση: “money makes the world go round” δηλαδή όποια χώρα έχει περισσότερα χρήματα σε συνδυασμό με κάποια κυβέρνηση που θα ακούει προσεκτικά τις ανησυχίες των πολιτών, αυτή η χώρα θα κάνει ενδεχομένως και περισσότερα πράγματα: π.χ. θα διαθέσει πόρους ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, θα βοηθήσει στην ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων και των φορτηγών που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, θα δώσει κίνητρα για την χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας κ.λπ.

Εδώ βέβαια επικεντρώνεται και η δράση της Ε.Ε. ώστε να βοηθήσει και τις χώρες που δυσκολεύονται περισσότερο οικονομικά να ευθυγραμμιστούν με τις πιο πλούσιες σε αυτές τις δράσεις που θα οδηγήσουν στην Πράσινη Μετάβαση .

Είναι γεγονός ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ελάχιστες υποχρεώσεις όσον αφορά τις μεταφορές, όσον αφορά τις εκπομπές, όσον αφορά τα καύσιμα. Εγώ δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες χώρες. Πλέον όλες οι χώρες της Ε.Ε., κυρίως οι πιο βιομηχανικές χώρες, αυτές με τις περισσότερες ανθρακούχες εκπομπές έχουν ευαισθητοποιηθεί σε σχέση με όσα έκαναν οι προηγούμενες γενιές τους.

Εγώ αυτό που κρατώ και θέλω να κρατήσετε κι εσείς, είναι ότι με τη νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ένα πακέτο που λέγεται “fit for 55”, δηλαδή να είμαστε έτοιμοι για το 55%, όλες οι χώρες πλέον είναι νομικά υποχρεωμένες να επιτύχουν τον κλιματικό στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Οι χώρες της Ε.Ε. επεξεργάζονται λοιπόν νέα νομοθεσία προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να καταστεί η Ε.Ε. κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ποια από τα θέματα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρείτε πιο σημαντικό και επιτακτικό;
Δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο θέμα συγκεκριμένα, καθώς είναι τόσα πολλά. Είναι τεράστια ανάγκη να γίνει κάτι για την κλιματική αλλαγή. Γίνεται μία πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση με πολλά νομοθετήματα, τα οποία περνάνε σχεδόν ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο σας ανέφερα και προηγουμένως, το “fit for 55”.

Συζητείται λοιπόν μία σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση της ενωσιακής νομοθεσίας και για τον καθορισμό πρωτοβουλιών που στόχο έχουν τη διασφάλιση ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και ένα νομοθέτημα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και το οποίο αφορά την αποκατάσταση της φύσης. Τι σημαίνει αποκατάσταση της φύσης; Σημαίνει αποκατάσταση οικοσυστημάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Σημαίνει μείωση του κινδύνου επισιτιστικής ανασφάλειας. Σημαίνει ότι παίρνουμε μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε και να αντιστρέψουμε όλες τις απερισκεψίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, εν μέρει γιατί δεν ξέραμε, εν μέρει γιατί πιστέψαμε πως ο πλανήτης θα υπάρχει για πάντα με τις ίδιες ευκαιρίες επιβίωσης.

Η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πράσινης Συμφωνίας, είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και πολύ σημαντικό νομοθέτημα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών γιατί εμπλέκει και τη γεωργία και την αλιεία που είναι πολύ σημαντικές για πάρα πολλές χώρες και επομένως δημιουργούνται εμπλοκές.

Θεωρώ προσωπικά, ότι για την ώρα, μαζί με το θέμα των καυσίμων, δηλαδή την κατάργηση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την συνεργασία μαθητών μέσω του Euroscola στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Οποιαδήποτε εμπλοκή και συμμετοχή νέων ανθρώπων στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι απλά καλοδεχούμενη είναι «υποχρεωτική», γιατί θα φέρει εσάς τούς νέους ανθρώπους σε επαφή με τα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τα θέματα που συζητούνται, θα σας κάνει να ενδιαφερθείτε περισσότερο, θα έχετε την δυνατότητα να συναντήσετε ανθρώπους από άλλες χώρες, να ανταλλάξετε απόψεις. Εγώ έχω να σας πω από την προσωπική εμπειρία ότι τα παιδιά μου, τα οποία ενεπλάκησαν στη Scola Europea, μόνο καλά πράγματα είχαν αποκομίσει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως νέοι άνθρωποι να ενημερώνεστε, να ακούτε, να βλέπετε τι γίνεται για να διαμορφώνετε άποψη βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά και όχι σε απόψεις οι οποίες μπορεί να εκφράζονται, να ακούγονται αριστερά-δεξιά. Εδώ θα βρεθείτε στο κέντρο λήψης αποφάσεων και θα συμμετάσχετε και εσείς, γιατί αυτή είναι η δημοκρατική διαδικασία: να συμμετέχουμε όλοι στη λήψη αποφάσεων. Πολύ σημαντική λοιπόν η συμμετοχή.

Εύκρατο κλίμα. Χώρες με εύκρατο κλίμα οι οποίες έχουν ήρεμους χειμώνες και καλοκαίρια όχι υπερβολικά ζεστά. Είδαμε ότι αυτό πλέον δεν υπάρχει, έχουμε καύσωνες παρατεταμένους παντού, έχουμε πλημμύρες σε εποχές που δεν τι περιμένουμε, έχουμε καταιγίδες οι οποίες έρχονται σε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, όλες οι χώρες επηρεάζονται. Τώρα οι χώρες του νότου, εμείς δηλαδή η Ισπανία, η νότια Γαλλία θα επηρεαστούμε παρά πολύ από τη ζέστη, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;


Μπορεί να σημαίνει ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι όλο και πιο δύσκολα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η τουριστική περίοδος που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ εδώ στη Ρόδο, θα μετατοπιστεί χρονικά, δεν θα έρχεται κάποιος Ιούλιο, Αύγουστο γιατί «θα πεθαίνει» από τους παρατεταμένους καύσωνες.

Μπορεί να έρθει Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως τα σχολεία να μην μπορούν να λειτουργούν μέχρι τέλη Ιουνίου, να πρέπει να σταματούν νωρίτερα και να ξεκινούν αργότερα. Τα είδη των καλλιεργειών θ’ αλλάξουν. Να σας πω ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας πλέον καλλιεργούνται αμπέλια και στο Βέλγιο, πράγμα αδιανόητο πριν κάποια χρόνια. Θα υπάρχει θεωρώ μία τέτοια οικονομική και κοινωνική αλλαγή.

Χώρες του βορρά όπως η Φινλανδία και η Σουηδία με ζώα και φυτά τα οποία είναι προσαρμοσμένα στο κρύο, εάν αυξηθεί η θερμοκρασία, ενδεχομένως θα έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί ίσως δεν θα έχουν τα ίδια έσοδα από την εκμετάλλευση των δασών τους που τώρα αποτελούν κύρια οικονομική δραστηριότητα.

Επίσης, αύξηση θερμοκρασίας σημαίνει ότι λιώνουν οι πάγοι, σημαίνει ότι θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας, σημαίνει ότι οι Κάτω Χώρες- το λέει και το όνομα τους-η Ολλανδία και το Βέλγιο, το αγαπημένο μου, που είναι και μία από τις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έχει συγκεκριμένα τμήματα των παραλιών που δυστυχώς θα πλημμυρίσουν. Μεγάλες περιοχές σε άλλα μέρη του πλανήτη θα απερημωθούν ή θα καταβυθιστούν επομένως θα εκτοπιστούν πληθυσμοί που θα γίνουν κλιματικοί μετανάστες.

Επομένως είναι μία προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει από όλους. Καμία χώρα δεν είναι νησίδα με την έννοια ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να πάρει μέτρα αδιαφορώντας για το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Καμία ήπειρος επίσης δεν είναι νησί, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίρνει μόνο η Ευρώπη μέτρα. Δεν έχει έννοια να παίρνουμε εμείς μόνο μέτρα και να κάνουμε εμείς μόνο την προσπάθεια, πρέπει η προσπάθεια να είναι παγκόσμία .

Γιατί θα λέγατε σε κάποιον να πάει να ψηφίσει στις επόμενες Ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2024;
Εάν εσύ στρογγυλοκαθίσεις στον καναπέ σου την ημέρα των εκλογών σημαίνει ότι αυτοί για τους οποίους κάποια θέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και θεωρούν ότι αξίζει να τα επιβάλλουν στους άλλους θα το κάνουν.

Δεν υπάρχει κενό στην πολιτική κάτι που σημαίνει ότι την θέση που αφήνεις εσύ γιατί αδιαφορείς και πας στη θάλασσα την ημέρα των εκλογών θα την πάρει κάποιος άλλος που έχει συγκεκριμένη άποψη για συγκεκριμένα θέματα και θα διεκδικήσει την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία. Μην υποτιμάτε το τεράστιο προνόμιο που έχετε να ζείτε σε χώρες με δημοκρατικές αρχές όπου μπορείτε να ασκήσετε ελεύθερα το εκλογικό σας δικαίωμα.

Είναι ένα δικαίωμα για το οποίο άνθρωποι σε άλλες περιοχές του πλανήτη δίνουν το αίμα τους, διώκονται και χάνουν τη ζωή τους. Επίσης, τι μας έχει δείξει η εμπειρία μέχρι τώρα; Ότι υπάρχει μία τάση, πολιτικά κόμματα με πιο ακραίες θέσεις να κινητοποιούν περισσότερο τους ψηφοφόρους τους.

Μια τάση επικράτησης του πιο ακραίου ή φανατικού αφηγήματος απέναντι σε διάφορα κοινωνικά φαινόμενα όπως π.χ. αυτό της μετανάστευσης που το βλέπουμε και στη Ρόδο πλέον, έχει έρθει και δίπλα στο σπίτι μας. Τα προβλήματα όμως δεν λύνονται με φανατισμό, ριζοσπαστικοποίηση του δημόσιου λόγου και δημαγωγία αλλά λύνονται πιο αποτελεσματικά μέσα από διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες.


Εσείς με την ψήφο σας διεκδικείτε την συμμετοχή σας στη δημοκρατική, ανθρώπινη, ήπια και ευρωπαϊκή επίλυση των θεμάτων, αλλιώς οι λύσεις θα βρεθούν χωρίς εσάς. Δεν νομίζω ότι δεν θέλετε να έχετε άποψη και να την εκφράζετε.


Επίσης, μην ακούτε αυτά που λέγονται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλα προαποφασισμένα. Τίποτα σας βεβαιώ δεν είναι προαποφασισμένο. Έχω κάνει άπειρες συνεδριάσεις στις ομάδες του Συμβουλίου. Αυτές παίρνουν ένα κείμενο -έχει προτείνει όπως είπαμε πριν η ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα κείμενο το οποίο μπορεί να είναι π.χ. για τη ναυτιλία ή για τα φυτοφάρμακα- λοιπόν πάνω σε αυτό θα γίνει συζήτηση επί μήνες.

Κάθε χώρα θα παρουσιάσει τις απόψεις της, τις επιθυμίες της, τις διαφωνίες και τις κόκκινες γραμμές μέχρις ότου συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι όλων των χωρών σε μία διατύπωση, σε ένα κείμενο. Φυσικά γίνονται διαπραγματεύσεις, φυσικά υπάρχει ένα σύστημα, υπάρχουν κανόνες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όμως δεν είναι υποβιβασμός αν μία μικρότερη χώρα όπως είναι η Ελλάδα συμφωνήσει με κάποιες μεγαλύτερες χώρες σε ένα σημείο ώστε να κερδίσει σε κάποιο άλλο.

Δεν είναι υποβιβασμός το να γίνει μία ανταλλαγή. Για παράδειγμα όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μεγάλος φόβος ήταν τα μεσογειακά γεωργικά προϊόντα. Τότε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο παλαιότερος, ο οποίος ήταν αυτός που ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις έκανε υποχωρήσεις σε κάποια π.χ. γεωργικά θέματα ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι υποβιβασμός αυτό αλλά διαπραγμάτευση απολύτως αποδεκτή. Σε κάθε συμφωνία πρέπει κάποιος λίγο να υποχωρήσει και κάτι κερδίζει και κάτι χάνει. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Όλες οι χώρες «παραδίδουν» στην Ε.Ε. ένα μικρό κομμάτι της κυριαρχίας τους αναγνωρίζοντας ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Οι κεντρικοί στόχοι, όπως αυτός που λέγαμε προηγουμένως για το κλίμα, ισχύουν για όλες τις χώρες και η Ε.Ε. διασφαλίζει ότι όλες οι χώρες θα βοηθηθούν ώστε να επιτύχουν τους στόχους και να μη μείνει κανείς πίσω.

Επομένως, για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας, γύρω μας, στις χώρες μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχετε άποψη. Ο μόνος τρόπος για να έχετε άποψη είναι να πάτε να ψηφίσετε και να παροτρύνετε και στους γονείς σας να κάνουν το ίδιο. Είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας, το μέλλον το δικό σας, τη ζωή όλων μας.


Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα της κας Κάτιας Κανάρη- Καλλίγερου
Γεννήθηκα στην Κέρκυρα και ζω μεταξύ Ελλάδας, Βελγίου και Γαλλίας. Πιστεύω στην Ε.Ε. και θέλω να βοηθήσω τα νέα παιδιά να την γνωρίσουν καλύτερα. Με ενδιαφέρει πολύ ο δημόσιος λόγος κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα με έμφαση στη ρητορική μίσους και τις ψευδείς ειδήσεις. Ως ενεργή πολίτης ασχολούμαι με ενδυνάμωση και mentoring γυναικών και κοριτσιών. Είμαι μέλος του κύκλου Lean in Ρόδου και του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος- Κολοσσός.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Διαμαντής: Με σκληρή δουλειά κάθε μαθητής μπορεί να επιτύχει τα όνειρά του

Γιάννης Παππάς: Προτεραιότητα η ποιοτική αναβάθμιση των νησιών

Προτεραιότητα η ανάπτυξη για τον δήμαρχο Αστυπάλαιας

Τιμητική διάκριση σε ταινία νεαρής Ροδίτισσας σε Φεστιβάλ στις Κάννες!

Η Θεανώ, η Ροδίτισσα με το χαμόγελο, που εργάζεται σε δύο δουλειές από 13 ετών

Π. Κουνάκης: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσαν συνολικά όλα τα νησιά

Δ. Βολονάκη: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την υγεία στα νησιά μας

Όλγα Κουρή-Καλλέργη: Το Δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη