Ο. Κεφαλογιάννη: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών»

Ο. Κεφαλογιάννη: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις  για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών»

Ο. Κεφαλογιάννη: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 423 ΦΟΡΕΣ

«Η κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα.

Δεν διαχειριζόμαστε απλώς τις επιτυχίες. Σχεδιάζουμε τις επόμενες λαμπρές σελίδες, που θέλουμε να είναι ακόμα πιο δίκαιες, ακόμα πιο ανταποδοτικές. Το υπουργείο Τουρισμού, με βάση αυτή τη φιλοσοφία, συνθέτει απόψεις και προτάσεις, με ξεκάθαρο στόχο να γίνει η Ελλάδα ένας προορισμός που διακρίνεται για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες», τόνισε την Πέμπτη η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στον χαιρετισμό της στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κα Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες και τις πολιτικές του υπουργείου πριν από μια δεκαετία που, από εκείνη την περίοδο, εστίαζαν στην ποιοτική ανάπτυξη και στη βελτίωση των ποιοτικών δεικτών του τουρισμού. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, τη βελτίωση του πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των καταλυμάτων και τη δημιουργία one-stop-shop στο υπουργείο Τουρισμού για τουριστικές επενδύσεις.

Όπως σημείωσε, «η αλλαγή διακυβέρνησης με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε ταχεία αλλαγή στην εικόνα της χώρας στο διεθνές περιβάλλον με παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας που δημιούργησαν παράλληλα ένα κλίμα φιλικό προς τις επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέλαβε προσωπικά την προετοιμασία ανοίγματος στον τουρισμό… Ένα στοίχημα το οποίο κέρδισε ο ελληνικός τουρισμός και η Ελλάδα. Η χώρα μας πέτυχε μάλιστα ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με ανταγωνιστές της, αλλά και αύξηση του μεριδίου αγοράς. Και το 2023 μπήκε στη 10αδα των πλέον δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως», επισήμανε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως σήμερα ο τουρισμός βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Η υπουργός αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός, αλλά και ο διεθνής τουρισμός, όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η επιβάρυνση των γενικών υποδομών, η διαχείριση υδάτινων πόρων και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως είπε, «σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σήμερα πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό Τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα έναν χρυσό κανόνα. Το μέτρο και την ισορροπία που έχουμε ανάγκη να τηρούμε. Τη μέριμνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Τον σεβασμό στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες… Με στόχο ξεκάθαρο και διακριτό… Τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Η πολιτική μας βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση, που στοχεύει στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Και ορίζει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης που αφήνει πίσω του την πετυχημένη πορεία που ξεκίνησε το 2012 και ανοίγει μια νέα, σημαντική σελίδα για τον ελληνικό τουρισμό».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη απαρίθμησε τις δράσεις και τον προγραμματισμό του υπουργείου για τη νέα εποχή του τουρισμού επισημαίνοντας:

• Τη θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, και του Παρατηρητήριου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

• Την επικαιροποίηση του πλαισίου για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.

• Την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών, όπως κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας.

• Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που θα προσδιορίζει έναν οργανωμένο τρόπο ανάπτυξης και θα θέτει βάσεις και κατευθύνσεις για την χρήση της γης στην τουριστική δραστηριότητα.

• Την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός και ορεινός τουρισμός, ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

«Με τις πολιτικές και τις δράσεις που υλοποιούμε, προσβλέπουμε σε μακροπρόθεσμα οφέλη από τον τουρισμό, για όλη τη χώρα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Δίκαια και ανταποδοτικά. Γιατί στον νέο κύκλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που σχεδιάζουμε, η δικαιοσύνη και η ανταποδοτικότητα θα πρέπει να είναι η κεντρική μας μέριμνα. Ο ελληνικός τουρισμός μόνο προσθέτει: θέσεις εργασίας, εισόδημα, φήμη, κοινωνική συνοχή, ευημερία», κατέληξε η υπουργός Τουρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Οι 4 επιδόσεις που δείχνουν τον δρόμο για το φετινό ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις στον τουρισμό

Πτώχευση FTI | Ακυρώθηκαν όλα τα ταξίδια από τις 6 Ιουλίου και μετά- δεν βρέθηκε λύση- εξασφαλισμένα τα χρήματα των πελατών

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών

Bloomberg: Έτοιμος ο Μητσοτάκης να μειώσει τα κρουαζιερόπλοια στα δημοφιλή ελληνικά νησιά

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για τον Τουρισμό πέρυσι;

Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | Γ.Παράσχης: Όχι σε νέες επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία- 5,1 δισ. ευρώ τουριστικές επενδύσεις το 2023

Κρουαζιέρα: Τρίτη η Ελλάδα στη Μεσόγειο

Ελλάδα «ψηφίζουν» οι Βρετανοί ταξιδιώτες το 2024