Υπάρχει σοβαρό θέμα με τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού

Υπάρχει σοβαρό θέμα με τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού

Υπάρχει σοβαρό θέμα με τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1723 ΦΟΡΕΣ

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε χθες στον δήμο

Σχολικά συγκροτήματα του προηγούμενου αιώνα, μαθητές που κάνουν μάθημα με βασικές ελλείψεις και κάποιες φορές…σε πρωτόγονες συνθήκες, καθηγητές σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να τους βοηθήσουν και ένας δήμος «εγκλωβισμένος» ανάμεσα σε καταστάσεις δεκαετιών, έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και ένα... βουνό γραφειοκρατίας!

Τα παραπάνω συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται... να ανθίσει η σχολική κοινότητα της Ρόδου και περιέγραψαν με δραματικούς τόνους οι διευθυντές των σχολείων του νησιού, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στο Δημαρχείο (αίθουσα Εθιμοτυπίας), ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος και προήδρευσε πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Σταύρο Τσούβαλη, τον πρόεδρο της Β’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου κ. Βασίλη Βαγιανάκη, καθώς και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά. Στη σύσκεψη μετείχε και ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

«Κραυγή αγωνίας» ήταν, πραγματικά, αυτά που είπαν στη χθεσινή σύσκεψη οι διευθυντές των σχολείων της πόλης, με κοινό παρονομαστή την παλαιότητα των σχολείων και ότι «δεν πάει άλλο» καθώς η κατάσταση είναι πλέον κάτι παραπάνω από οριακή.

Η παλαιότητα των κτηρίων των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης είναι πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, με διευθυντή να κάνει λόγο για «κόκκινο συναγερμό». Ο δήμαρχος και τα αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης, «βομβαρδίστηκαν» με προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και έχουν να κάνουν με το κτηριακό.

«Δεν πρόκειται για αίθουσες διδασκαλίας αυτές που έχουμε», ξεκίνησε να λέει διευθυντής σχολικού συγκροτήματος, αφού ακόμα και τα πιο καινούργια αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η υγρασία. Η έλλειψη θέρμανσης σε ορισμένα σχολικά συγκροτήματα αποτελεί τις... συνήθεις συνθήκες για μαθητές και καθηγητές με πιο χαρακτηριστική περιγραφή εκείνην που έκανε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ (στο Ζέφυρος), ο οποίος μίλησε για τριτοκοσμικές καταστάσεις, με σοβάδες να πέφτουν ενώ το σχολείο μοιάζει περισσότερο... με φυλακή.

Το συγκεκριμένο σχολείο άλλωστε μας έχει απασχολήσει κατά καιρούς με τις καταλήψεις στις οποίες κατέφυγαν οι μαθητές για να αποκτήσουν... θέρμανση, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και δεκαετίες!
«Λυπάμαι τα παιδιά αυτές τις ημέρες που γράφουν εξετάσεις», ακούστηκε να λέει διευθυντής! Γενικά, οι συντηρήσεις των σχολείων αυτών είναι το πιο επείγον θέμα για τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη λειτουργίας τους καθώς, όπως είναι φυσικό, σε κάποιες περιπτώσεις ανησυχούν για την ασφάλεια των μαθητών.

Όπως τόνισαν μάλιστα, οι εργασίες αυτές θα πρέπει να μην είναι εμβαλωματικές. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε (από τον κ. Βασίλη Καραγιάννη), η σύσταση μόνιμων συνεργείων συντήρησης των σχολικών μονάδων ενώ ανέφεραν ότι επανειλημμένως έχουν αποστείλει στους αρμοδίους σχετικά έγγραφα, προειδοποιώντας για την ασφάλεια των μαθητών. Μίλησαν ακόμη για την αφόρητη γραφειοκρατία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι κάθε φορά που προσπαθούν να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το κτήριο χρειάζεται συνέχεια συντηρήσεις λόγω της παλαιότητάς του», είπε ο διευθυντής του Βενετοκλείου Γυμνασίου κ. Δημήτρης Κλαδογένης ο οποίος ανέφερε ότι οι τουαλέτες του συγκροτήματος θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί... χθες.

Ο ίδιος ανέφερε, ακόμη, ότι τους ενημέρωσαν για κονδύλι 2 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια και με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης και βέβαια με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι σχετικές μελέτες, μπορεί να διατεθεί για τέτοιου είδους εργασίες στα σχολεία, ζητώντας να εκπονήσει ο δήμος τις μελέτες. Οι διευθυντές, εξέφρασαν ακόμη την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή συνάντηση και ότι έγινε τόσο γρήγορα από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος
Μιλώντας προς τους διευθυντές, ο δήμαρχος, καταρχάς τους ενημέρωσε ότι ο δήμος καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση κονδυλίων που θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, όμως αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους αφού... ούτε ένα από τα σχολεία δεν ανήκει στον δήμο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό, στην πράξη σημαίνει ότι και να κάνει την προεργασία ο δήμος για να εντάξει κάποιο για χρηματοδότηση, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή εάν δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό. Για ακόμα μία φορά, μάλιστα, ο κ. Κολιάδης εξέφρασε το παράπονό του για την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει ο δήμος από το Κέντρο, λέγοντας ότι όταν «χτυπάνε πόρτες» η αντίδραση που έχουν είναι ότι η Ρόδος δεν έχει ανάγκη λόγω τουρισμού!

Ο δήμαρχος θέλησε να περιγράψει στους διευθυντές πώς έχει η κατάσταση και εκτός από τα παραπάνω, τους είπε, ότι ο δήμος δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό ούτε χρήματα αλλά ούτε τους εγκρίνουν προσλήψεις.
Είπε, επίσης, ότι, τα προηγούμενα χρόνια, αρκετά χρήματα χρησιμοποιήθηκαν, όχι για την καθημερινότητα αλλά για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια και έτσι «χάθηκε» η καθημερινότητα, αναφέροντας ότι η διαχείριση που έγινε δεν ήταν αυτή που έπρεπε. «Θέλει προγραμματισμό» τους είπε ακόμη και συμπλήρωσε «πρέπει να οργανωθούμε».

Ο κ. Κολιάδης εξήγησε στους διευθυντές το πώς θέλουν να ενεργήσουν, λέγοντας ότι δεν θα μπουν σε κάθε σχολείο μεμονωμένα, ώστε να μην αδικήσουν κάποιο αλλά θα σχεδιάσουν με ποιο τρόπο θα μπουν σε δύο-τρία σχολεία για να κάνουν μία εργασία.

Θεωρεί ότι τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση θα βοηθήσουν πολύ ενώ στα θετικά προσμετράται ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί στον δήμο θέμα στατικότητας για κάποιο σχολείο.

«Δεν έχουμε ένα ευρώ και πρέπει να κυνηγήσουμε ό,τι χρηματοδότηση υπάρχει!», ξεκαθάρισε στους διευθυντές ο κ. Κολιάδης, διαβεβαιώνοντάς τους, ακόμη, ότι θα πάνε να χτυπήσουν πόρτες στην Αθήνα γι’ αυτό.

Είπε, όμως, στη συνέχεια ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο δραστικές ενέργειες για να ασκήσουν πίεση προς την Κεντρική Διοίκηση για να έρθει χρηματοδότηση, να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ κ.λπ. Μάλιστα, γι’ αυτά τα τελευταία είπε, ότι έχουν δώσει τα στοιχεία για δύο-τρία σχολεία, όμως για να προχωρήσουν θα χρειαστεί μία τετραετία-πενταετία.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα προς τους διευθυντές να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, στέλνοντας επιστολές στον δήμο, ώστε να αναδείξουν το θέμα όσο πιο ψηλά γίνεται και να μεταβούν στο Κέντρο, ζητώντας να βάλουν σε προτεραιότητα το θέμα αυτό και πιέζοντας για δεσμεύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση των Τ. Ε. του ΚΚΕ Νοτίου Αιγαίου για την αναμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της περιφέρειας

Η νέα δημοτική αρχή δρομολογεί την επίλυση του προβλήματος διάβρωσης των ακτών της Ρόδου

Προβλήματα υδροδότησης στα Λάερμα σήμερα μέχρι το μεσημέρι

Ανέλαβε καθήκοντα η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιδιώκει να ενταχθεί η ΔΕΥΑΡ

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ γιορτάστηκε από τους Μουσουλμάνους της Ρόδου

«Καταπέλτης» ο Αλ. Κολιάδης: «Προσπαθώ να κρατήσω τους τόνους χαμηλά, όμως, μη με προκαλούν»