Η ανακοίνωση του Τέρη Χατζηιωάννου για τη δημιουργία «Μουσείου Κολοσσού» και η πρόταση αξιοποίησης

Η ανακοίνωση του Τέρη Χατζηιωάννου για τη δημιουργία «Μουσείου Κολοσσού» και η πρόταση αξιοποίησης

Η ανακοίνωση του Τέρη Χατζηιωάννου για τη δημιουργία «Μουσείου Κολοσσού» και η πρόταση αξιοποίησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1005 ΦΟΡΕΣ

Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Πολιτισμού για το θέμα

Ανακοίνωση με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της "Ροδιακής" για την απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα για την δημιουργεία μουσείου στη Ρόδο σχετικά με τον Κολοσσό, εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ρόδου, κ. Τέρη Χατζηιωάννου στην οποία αναφέρει:

Δημιουργία Μουσείου Κολοσσού

Έχω την αίσθηση ότι η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα σχετικά με τον Κολοσσό, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η αναβίωση του «μύθου» και η δημιουργία «Μουσείου Κολοσσού», είναι προς το παρόν, (με όλο το σεβασμό και κατά την προσωπική μου άποψη) η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση, παράλληλα με την πρόταση που κατέθεσε στη συνέντευξη τύπου στο Παρίσι- ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναδημιουργίας του Κολοσσού- ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος πρότεινε την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ακτίνες λέιζερ) για την αναβίωση, ενός εκ των επτά θαυμάτων της αρχαιότητας. Αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα διαλόγου προς την αναζήτηση μακροπρόθεσμης προοπτικής, καθώς η δομή ενός «Μουσείου Κολοσσού» θα κρατά το θέμα «ζεστό», άρα και επίκαιρο. Παραθέτω την πρόταση που είχα καταθέσει προεκλογικά -αρχές Μαΐου- και πλέον έμπρακτα από τη θέση του αντιδημάρχου Πολιτισμού θα δουλέψω για την υλοποίηση της.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο «μύθος» του Κολοσσού

Η Ρόδος φέρει το μύθο του Κολοσσού, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου. Όπως επίσης είναι γνωστή, ως το νησί των Ιπποτών. Αν χτυπήσεις στη μηχανή αναζήτησης της Google, θα διαπιστώσεις ότι και για τα δυο αυτά «περιουσιακά» στοιχεία του τόπου, υπάρχουν εκατομμύρια αναφορές.

Πόσο όμως, έχουμε αξιοποιήσει αυτά τα δυο στοιχεία που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα προβολής του νησιού; Ελάχιστα, έως μηδαμινά θα απαντούσε κανείς. «Τι μπορούμε να κάνουμε;» είναι προφανώς, η αυτονόητη ερώτηση που ακολουθεί.

Κατ’ αρχήν να αξιοποιήσουμε το «μύθο». Παραμένω υποστηρικτής της θεωρίας ανακατασκευής του Κολοσσού, (σε νέες βάσεις με σύγχρονα δεδομένα) αλλά συνάμα ρεαλιστής, δηλαδή, οπαδός της λογικής σκέψης. Αυτής, που θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (οικονομική κρίση, γραφειοκρατία κλπ) το «όνειρο» ανακατασκευής του Κολοσσού, θα παραμείνει «όνειρο».

Άλλωστε, οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει και οι κατά καιρούς εξαγγελίες έχουν εκφυλίσει την προσπάθεια, με μοναδική εξαίρεση την πρόταση (ΔΕΤΑΠ- Γ. Μπαρμπούτη) που έθεσε το ζήτημα σε σωστή βάση.

Μέχρι όμως οι επόμενες γενιές φανούν αποτελεσματικότερες από τη δική μας, εμείς οφείλουμε να κινηθούμε στο στόχο του εφικτού. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μπιλμπάο (Γκουγκενχάιμ) και άλλων πόλεων που με τη δημιουργία σύγχρονων μουσείων κατάφεραν να ενταχθούν στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, να διαφημίσουν την πόλη τους και να αποκτήσουν μια τεράστια δυναμική και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Και επειδή και αυτό, απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και αγώνα διασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων, προτείνω σε πρώτη φάση τη μετατροπή ενός κτιρίου (έχουμε τόσα, που δυστυχώς καταρρέουν…) σε «Μουσείο Koλοσσού» για την προβολή και αξιοποίηση του «μύθου».

Με την συγκέντρωση ιστορικού υλικού που θα αφορά γκραβούρες, ρεπλίκες, κείμενα, βιβλία, γραμματόσημα, αφίσες, έργα ζωγραφικής (είναι ντροπή, να μην έχουμε εξασφαλίσει ακόμη αντίγραφο του Κολοσσού του Νταλί, που βρίσκεται στο μουσείο της Βέρνης) ντοκιμαντέρ, ταινίες και χρήση νέων τεχνολογιών -5d- που θα προβάλλουν την ιστορία του Κολοσσού, οτιδήποτε αφορά ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Οτιδήποτε, μπορεί να αναπαράγει το «μύθο»!

Με παράλληλες ενέργειες που δεν θα αφορούν μόνο την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κληρονομιάς της. Όπως, η ενεργοποίηση του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Ξένων Πανεπιστήμιων, Λυκείων, Γυμνασίων, Δημοτικών σχολείων, για εργασίες, διαγωνισμούς κλπ και τη διασύνδεση του με την προσπάθεια επανάκτησης μεριδίου του μαθητικού τουρισμού που έχουμε χάσει.

Η πρόταση δημιουργίας ενός σύγχρονου χώρου εμπνευσμένου από τον Κολοσσό εμπεριέχει ασύγκριτης αξίας πλεονεκτήματα για τον προορισμό και τον πολιτισμό.

Αυτή είναι μια πρόταση, σαφώς περιμένω να κατατεθούν κι άλλες, καθώς η πόλη (όπως όλοι αναγνωρίζουν) χρειάζεται λίφτινγκ. Πιστεύω όμως, ότι με μικρές παρεμβάσεις και έξυπνα έργα, μπορεί να αναγεννηθεί και να επανακάμψει δυναμικά.

Ας μην αφήνουμε τα πάντα στη τύχη και στις συγκυρίες.

«Οι άνθρωποι επινόησαν την τύχη, για να δικαιολογήσουν τη δική τους έλλειψη θέλησης» έλεγε ο Δημόκριτος….

Τέρης Χατζηϊωάννου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρόδου


ΥΓ) Η πρόταση της αξιοποίησης του «μύθου» του Κολοσσού δεν αφορά αποκλειστικά το Δήμο. Μπορεί να συμμετάσχουν, είτε να το υλοποιήσουν ιδιώτες.

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση των Τ. Ε. του ΚΚΕ Νοτίου Αιγαίου για την αναμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της περιφέρειας

Η νέα δημοτική αρχή δρομολογεί την επίλυση του προβλήματος διάβρωσης των ακτών της Ρόδου

Προβλήματα υδροδότησης στα Λάερμα σήμερα μέχρι το μεσημέρι

Ανέλαβε καθήκοντα η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιδιώκει να ενταχθεί η ΔΕΥΑΡ

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ γιορτάστηκε από τους Μουσουλμάνους της Ρόδου

«Καταπέλτης» ο Αλ. Κολιάδης: «Προσπαθώ να κρατήσω τους τόνους χαμηλά, όμως, μη με προκαλούν»