Φώτης Κωστόπουλος: Σκέψεις για τη Νέα Αγορά

Φώτης Κωστόπουλος: Σκέψεις για τη Νέα Αγορά

Φώτης Κωστόπουλος: Σκέψεις για τη Νέα Αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 668 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Φώτης Κωστόπουλος
Δικηγόρος

Διάβασα ότι υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου αποκατάστασης του κτηρίου της ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ, ύψους 3.200.000 ευρώ.


Στο παρελθόν είχα αρθρογραφήσει σχετικά με το θέμα αυτό και είχα επισημάνει ότι το κτηριακό συγκρότημα της ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ δεν χρειάζεται μόνο επισκευή (που είναι αναγκαία) αλλά ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του.

Μια επισκευή του κτηρίου, χωρίς αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεν ένα επισκευασμένο κτήριο, χωρίς όμως αυτό να συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πόλης.

Η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ με τη σημερινή της λειτουργία, που είναι ίδια σχεδόν τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ξεπεραστεί.
Κάποτε αποτελούσε το επίκεντρο της πόλης με κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα, κάτι που όμως σήμερα δεν συμβαίνει, αφού η εμπορική δραστηριότητα περιορίζεται σε τουριστικά καταστήματα.

Έτσι, η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ βγήκε από τη ζωή των Ροδιτών αλλά και των ξένων επισκεπτών, αφού δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον.
Όλοι έχουμε επισημάνει το γεγονός ότι η πόλη της Ρόδου, στερείται ενός κέντρου, όπως υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κέντρο της πόλης, που όλοι θα έχουν λόγο να επισκεφθούν.
Ο μοναδικός τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο Εμπορικό Κέντρο, με σεβασμό στην εμφάνιση του κτηρίου και της γύρω περιοχής.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνον με την εκμίσθωση του κτηρίου συνολικά σε μία μεγάλη εταιρεία, που ειδικεύεται στο αντικείμενο αυτό, η οποία με δικές της δαπάνες θα αποκαθιστούσε το κτήριο και θα το μετέτρεπε σε σύγχρονο Εμπορικό Κέντρο, στο οποίο θα υπάρχουν ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες και θα λειτουργούσε επί 12μηνης βάσης. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να εξοικονομήσει ο δήμος το ποσό των 3.200.000 ευρώ της επισκευής, τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε άλλες δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη.

Έτσι, η πόλη θα αποκτούσε ένα κεντρικό σημείο αναφοράς τόσο για τους Ροδίτες όσο και τους ξένους επισκέπτες.
Σήμερα, τα γραφεία του Α’ ορόφου, όσο και να επισκευαστεί το κτήριο, δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για επαγγελματίες αφού δεν πληρούν τις ανάγκες σύγχρονων γραφειακών εγκαταστάσεων ενώ και για τα καταστήματα του ισογείου ισχύει το ίδιο, λόγω του μεγέθους αλλά και έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος, λόγος εξ άλλου που τα περισσότερα εγκαταλείφθηκαν και είναι κλειστά.

Μάλιστα, υπάρχει και μια σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί επί δημαρχίας Γιαννόπουλου που προέβλεπε την ενοποίηση της πρόσοψης με τη Μαρίνα Μανδρακίου, με τη μετατροπή του χώρου μπροστά από την πρόσοψη της Ν.Α. σε πεζόδρομο.

Μία τέτοια πρωτοβουλία είχε αναληφθεί από τον αείμνηστο φίλο και δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο δηλαδή να εκμισθωθεί το κτήριο εξ ολοκλήρου σε μια εταιρεία, με αυστηρές προδιαγραφές, για τη μετατροπή του κτηριακού συγκροτήματος σε Εμπορικό Κέντρο και μάλιστα είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον με μίσθωμα που υπερέβαινε ετησίως το 1.000.000 με 1.200.000 ευρώ τότε, πλην όμως η προσπάθεια αυτή δεν συνεχίσθηκε, γιατί ο κ. Καμπουράκης, που τον διαδέχθηκε, είχε άλλες απόψεις, με αποτέλεσμα, όλα αυτά τα χρόνια το κτήριο να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Μακάρι να διαψευστώ, όμως και στο παρελθόν υπήρξαν εκτεταμένες επισκευές του κτηρίου (επί Δημαρχίας Κόκκινου, Γιαννόπουλου) χωρίς όμως ν’ αλλάξει σε τίποτα η λειτουργία του κτηρίου. Εξ άλλου, μη ξεχνάμε, ότι ένα τέτοιο κτήριο μετά τη ριζική επισκευή του, έχει ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων, διαφορετικά, σε μερικά χρόνια, θα επανέλθει στην ίδια κατάσταση και θα χρειάζονται πάλι κάποια εκατομμύρια για να επισκευασθεί εκ νέου και ούτω καθ’ εξής.

Διαβάστε ακόμη

Αθ. Βυρίνης: Η Αχρεί(α)στη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα αφύσικα Θέματα της Φυσικής

Φίλιππος Ζάχαρης: Η νοσηρότητα της συνήθειας

Μαρία Καρίκη: Κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει...

Θάνος Ζέλκας: Φταίνε τα γκαρσόνια. Φταίνε οι πελάτες

Αγαπητός Ξάνθης: Η επαναφορά του ονόματος της Πάολας Νεστορίδου στο λογότυπο του Μουσείου (της)

Ηλίας Καραβόλιας: Ο χαμένος συντονισμός με την πραγματικότητα

Φίλιππος Ζάχαρης| Αυριανός κόσμος: Αναζήτηση της αλήθειας χωρίς βεβαιότητες

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Γιουνίπερος η οξύκεδρος (Juniperus οxycedrus), κοινώς άρκευθος, αγριοκυπάρισσο, κέδρος, φίδα