Χρήστος Γιαννούτσος: Η (Νέα) Δημοκρατία ο χαμένος των Ευρωεκλογών

Χρήστος Γιαννούτσος: Η (Νέα) Δημοκρατία ο χαμένος των Ευρωεκλογών

Χρήστος Γιαννούτσος: Η (Νέα) Δημοκρατία ο χαμένος των Ευρωεκλογών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 510 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Χρήστος Γιαννούτσος*

Τελικά ποιος είναι ο χαμένος από τις Ευρωεκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία που βγήκε πρώτη, με ποσοστό όμως κάτω του 30%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά επί Προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Νέα Δημοκρατία; Ο ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε δεύτερος αλλά με χαμηλότερο ποσοστό από τις εθνικές εκλογές και τον πήχυ που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης (υπενθυμίζω είχε βάλει στόχο μέχρι και 20%!);

Ή το ΠΑΣΟΚ που ανέβασε το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, κέρδισε 2 νομούς από την Νέα Δημοκρατία στην Κρήτη (Νομός Ηρακλείου και Νομός Λασιθίου) αλλά δεν έλαβε τη δεύτερη θέση, που ήταν και προσωπικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Όλα τα κόμματα ταυτόχρονα, καθώς και η ίδια η Δημοκρατία! Και εξηγούμαι παρακάτω:
Ας ξεκινήσουμε από τη Νέα Δημοκρατία: Έχασε περίπου 750.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, έχασε περίπου 1.250.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023 και έχασε περίπου 990.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Ας συνεχίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ: Έχασε περίπου 750.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, έχασε περίπου 590.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023 και έχασε περίπου 340.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Και μετά έχουμε το ΠΑΣΟΚ: Κέρδισε περίπου 70.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, όμως έχασε περίπου 170.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023 και έχασε περίπου 100.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Και πάμε στο μεγαλύτερο χαμένο των Ευρωεκλογών: την ίδια τη Δημοκρατία. Όταν η συμμετοχή ανέρχεται στο 41,39% του εκλογικού σώματος τότε για ποια νομιμοποίηση του αποτελέσματος θα μπορούμε να συζητάμε; Και για ποια κέρδη για κάθε κόμμα ξεχωριστά;

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2019 εξαφανίστηκαν από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ περίπου 1.500.000 ψηφοφόροι, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 70.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με το 2019 αλλά δεν πήρε από την κοινωνία το χρίσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επομένως, για να καταλήξω και σε μια απάντηση, βάσει του ερωτήματος που θέτω στον τίτλο του παρόντος άρθρου: Η Νέα Δημοκρατία έχασε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της, ενώ η Δημοκρατία την εμπιστοσύνη της ίδιας της κοινωνίας! Και πρέπει κάθε ψηφοφόρος, κάθε πολιτικός και κάθε αρχηγός πολιτικού κόμματος να αναλογιστεί την ευθύνη που φέρει για το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου του 2024!

* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας μεταφραστής στην Ρόδο και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη

Αθ. Βυρίνης: Η Αχρεί(α)στη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα αφύσικα Θέματα της Φυσικής

Φίλιππος Ζάχαρης: Η νοσηρότητα της συνήθειας

Μαρία Καρίκη: Κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει...

Θάνος Ζέλκας: Φταίνε τα γκαρσόνια. Φταίνε οι πελάτες

Αγαπητός Ξάνθης: Η επαναφορά του ονόματος της Πάολας Νεστορίδου στο λογότυπο του Μουσείου (της)

Ηλίας Καραβόλιας: Ο χαμένος συντονισμός με την πραγματικότητα

Φίλιππος Ζάχαρης| Αυριανός κόσμος: Αναζήτηση της αλήθειας χωρίς βεβαιότητες

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Γιουνίπερος η οξύκεδρος (Juniperus οxycedrus), κοινώς άρκευθος, αγριοκυπάρισσο, κέδρος, φίδα